Arabia Saudită îşi expune arsenalul cu potenţial nuclear furnizat de China

Exerciţiile militare Abdulah Sword.
Exerciţiile militare Abdulah Sword. (youtube.)

Armata Arabiei Saudite a expus, pentru prima oară în istorie, rachetele cu rază medie „DF-3” furnizate de China, care ar putea fi transformate în arsenal nuclear.

Parada militară masivă a desfăşurat trupe, avioane militare şi alte echipamente de război, anunţând încheierea celor mai mari exerciţii militare din regatul saudit, cunoscute drept Sabia lui Abdullah.

Rachetele DF-3 au fost cumpărate de arabi printr-o înţelegere secretă din 1987 şi pot fi folosite pentru atacuri nucleare din cauza preciziei de care dispun.

Arabia Saudită este un inamic istoric al Iranului şi a făcut presiuni la adresa administraţiei Obama pentru a impune o limitare a programului nuclear al Teheranului. Expunerea rachetelor şi vizita oficialilor saudiţi la Beijing este un semn că Arabia Saudită s-a supărat pe administraţia Obama din cauza poziţiei adoptată faţă de Iran, conform oficialilor americani.

Arabia Saudită va mai cumpăra tancuri ”Al-Khalid” şi avioane de luptă ”JF-17” de provenienţă chineză de la Pakistan, au precizat oficialii americani.

Faptul că Arabia Saudită a expus aceste rachete este un mesaj atât faţă de SUA cât şi faţă de Iran, a declarat Simon Henderson, un analist al Washington Institute.

”Aceste rachete arată determinarea Arabiei Saudite de a contracara creşterea în putere a Teheranului, cât şi disponibilitatea sa de a acţiona independent de Statele Unite”, a declarat Henderson.

”În particular, prezenţa comandantului armatei pakistaneze la parada Arabiei Saudite va reaprinde speculaţiile conform cărora Riyadul vrea să achiziţioneze focoase nucleare de la Islamabad pentru a egala potenţialul Iranului”, a adăugat expertul.

Întâlnirea dintre Regele Abdullah şi Barack Obama din luna martie a fost una ”dificilă”, spun oficialii americani.

Arabia Saudită a asigurat Statele Unite că rachetele DF-3 nu vor fi echipate cu focoase nucleare.

China a furnizat Arabiei Saudite şi rachete cu rază medie ”DF-21” – cele mai avansate rachete ale Beijingului, capabile să atace sateliţi şi portavioane aflate în larg.

Exerciţiile militare încheiate la sfârşitul lunii trecute au fost cele mai mari din istoria ţării, incluzând zeci de mii de trupe, avioane cu reacţie, elicoptere, vapoare şi sisteme anti-rachetă, conform presei arabe.

Arabia Saudită l-a demis, luna trecută, pe prinţul Bandar bin Sultan, unul din oficialii cei mai apropiaţi de Statele Unite şi şeful seviciilor de informaţii ale ţării.

Bandar finanţa, înarma şi susţinea rebelii din Siria, încercând să răstoarne guvernul Bashar al Assad.

Bandar a fost şeful serviciilor de informaţii din 2012, iar demisia sa accentuează schimbarea majoră de politică a Arabiei Saudite faţă de SUA, probabil în favoarea Chinei.