Oficial SUA: Rebelii Houthi par hotărâţi să lovească navele de război americane şi europene din Marea Roşie
Rebelii Houthi par determinaţi să lovească navele de război americane şi europene, ca parte a campaniei lor continue de atacuri în Marea Roşie, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA, potrivit Business Insider.
„Conducerea noastră este extrem de îngrijorată de determinarea aparentă a rebelilor Houthi de a ne ataca — de a-i ataca pe prietenii noştri — în Marea Roşie, de perseverenţa lor în a continua aceste acţiuni şi de hotărârea lor de a-şi perfecţiona modul de operare”, a declarat Tim Lenderking, trimisul special al SUA pentru Yemen, într-un interviu recent.
SUA şi Uniunea Europeană au menţinut o prezenţă navală semnificativă în Marea Roşie şi în Golful Aden în ultimul an, într-un efort de a apăra căile maritime comerciale cheie de atacurile neîncetate cu rachete şi drone efectuate de rebelii Houthi susţinuţi de Iran.
Marina SUA, în special, a alocat o mare putere de foc misiunii de combatere a Houthi. Forţa navală a inclus în mod regulat un portavion şi mai multe alte nave de război capabile să efectueze operaţiuni de apărare aeriană şi atacuri terestre.
Rebelii yemeniţi au lansat peste 130 de atacuri vizând nave militare şi civile. Chiar săptămâna trecută, ei au atacat cu rachete şi drone două distrugătoare americane care tranzitau strâmtoarea strategică Bab el-Mandeb.
„Am doborât cam tot ce au tras în direcţia noastră. Dar aceasta este o ameninţare în evoluţie. O preocupare majoră este că Rusia ar putea încerca să îi ajute pe rebelii Houthi", a declarat Lenderking vorbind despre o potenţială evoluţie pe care a numit-o „diabolică”.
În ciuda eforturilor, rebelii Houthi nu au lovit încă vreo navă militară occidentală în timpul campaniei lor, dar au lovit mai multe nave comerciale, scufundând două dintre ele şi deturnând una (echipajul acesteia este încă reţinut în Yemen de circa un an). Patru marinari civili au fost ucişi până acum ca urmare a atacurilor rebelilor.
Navele de război americane au frecvent sarcina de interceptare a ameninţărilor Houthi, inclusiv drone de atac şi rachete anti-navă, deasupra Mării Roşii şi a Golfului Aden. De asemenea, forţele americane care operează în regiune efectuează în mod obişnuit lovituri aeriene în Yemen împotriva rebelilor. Săptămâna trecută, Pentagonul a declarat că a efectuat lovituri de amploare vizând depozitele lor de arme.
„Vom continua să le spunem clar rebelilor Houthi că vor exista consecinţe pentru atacurile lor ilegale şi nesăbuite”, a declarat atunci reporterilor secretarul de presă al Pentagonului, general-maior Pat Ryder.
Oficialii americani au declarat în mod regulat că Washingtonul este angajat să respingă atacurile Houthi, care au perturbat o rută cheie de aprovizionare globală.
Transporturile comerciale prin Marea Roşie reprezintă de obicei până la 15% din comerţul maritim internaţional, dar atacurile au redus activitatea pe această rută şi au forţat navele la călătorii mai lungi şi mai costisitoare în jurul Africii, potrivit unui raport al Agenţiei de informaţii pentru apărare a SUA de la începutul acestui an.
Impactul atacurilor se vede şi la nivel local. Lenderking a declarat că navele care se îndreaptă spre Yemen şi transportă provizii umanitare sau comerciale au fost forţate să devieze, crescând astfel costurile în ţară.
„Ca urmare a acţiunilor rebelilor Houthi, în porturile din Yemen acostează mai puţine nave”, a menţionat el.