Candidat la prezidenţialele din Moldova: Doar printr-o minune mai poate fi recuperat tot miliardul furat
alte articole
Vadim Brînzan, fost student la Harvard Business School, care a revenit în Moldova din SUA pentru a candida independent la alegerile prezidenţiale, a declarat în cadrul emisiunii Interpol de la TV7 că, activând o perioada îndelungată în domeniul afacerilor investiţionale internaţioanle, ştie cine a stat în spatele furtului miliardului, iar aceşti oameni cu siguranţă vor fi traşi la răspundere, fie de justiţia Moldovei fie de justiţia Statelor Unite ale Americii unde au fost folosite unele conturi corespondente pentru spălarea banilor, dar este sceptic când vine vorba despre recuperarea întregii sume fraudate.
„Eu cred că răufăcătorii se răfuiesc între ei şi până la urmă mai rămâne unul care va fi tras la răspundere, dar nu de către justiţia moldovenească dar de către justiţia internaţională, după cum s-a întâmplat cu fostul premier ucrainean din anii '90 Lazarenco, care într-o zi trecând în tranzit prin SUA a fost arestat şi condamnat la 15 ani închisoare pentru spălare de bani” a menţionat Vadim Brînzan cu referire la arestul şi dosarele penale intentate în privinţa lui Vlad Filat, Ilan Sor şi Veaceslav Platon.
„Ca să furi de la un popor atât de sărac, de la copii şi bătrâni trebuie să ai un suflet negru. Un om normal asta nu ar face. Ei au pierdut frica definitiv şi cred că numai justiţia din Moldova există ori că nu vor mai traversa niciodată hotarele”.
Toată suma nu mai poate fi recuperată decât printr-o minune, deoarece banii au ajuns până la urmă pe insulele Seychelles iar de acolo urma lor dispare. Seychelles este o zonă offshore căreia nu i s-a acordat atenţie nici din partea SUA nici din partea Uniunii Europene. „După ce banii ajung acolo ei pot să fie transferaţi în Dubai, iar în Dubai nu există control asupra mişcării capitalului. Orice sumă impunătoare poate fi scoasă din bancă şi depozitată în safe-ul altei bănci de unde se pierde urma banilor sau a ultimei persoane care a luat banii, respectiv ei nu mai pot fi găsiţi”, a adăugat Vadim Brînzan.
Referindu-se la clasa politică din Moldova candidatul independent a menţionat că în „ultimii ani se perindă aceleaşi persoane care creează o aparenţă de conflict între ei, însă când te uiţi la ei sau compari programele lor electorale practic sunt identice şi ei fac un fel de show, un fel de spectacol pentru oameni, pentru ai sustrage de la problemele lor. Nimeni nu vorbeşte că salariile sunt mici, că pensionarii au o pensie de 900 lei. Toţi se gândesc la faptul ca, în cei patru ani, să-şi întoarcă investiţia făcută în cursul campaniei electorale”.
„Ultimele amendamente la Codul Electoral care au fost adoptate de către Parlament, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi promulgate de către Preşedintele R. Moldova de fapt fac aproape imposibilă participarea unui candidat independent care nu are în spate un partid politic ori afiliere politică în aceste alegeri prezidenţiale. Participăm la un spectacol bine regizat”, a notat candidatul.
Potrivit sursei citate, Vadim Brînzan mizează în alegerile prezidenţiale „pe cele 30% din alegători care nu s-au determinat conform sondajelor, care vor să vadă ceva nou, pe cineva care vine din afară, nu face parte din acest sistem, nu are nevoie de bani, deja s-a afirmat, nu are afaceri aici şi nu are de gând să facă afaceri aici şi care vine cu o viziune nouă asupra lucrurilor în Moldova. Un stat în care Parlamentul, Guvernul, sistemul judecătoresc, servesc oamenii şi nu invers”.
Vadim Brînzan, magistru diplomat în administrarea afacerilor, cu specializare în finanţe la Universitatea Harvard, are peste 15 ani de experienţă în domeniul bancar şi investiţional în SUA, Europa, Asia, America de Nord. De doi ani este fondatorul unei companii de investiţii în Miami, Statele Unite ale Americii. La începutul anului 2016, Vadim Brînzan a candidat la postul de Guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei.
Alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 30 octombrie curent. Din cursă s-a retras activistul Oleg Brega, totalul candidaţilor fiind, la momentul actual, de 23.