Roşia Montana: Ce au făcut jandarmii când li s-a cerut ordinul semnat de prefect

Proteste împotriva proiectului Roşia Montana în Bucureşti, 20 octombrie 2013
Proteste împotriva proiectului Roşia Montana în Bucureşti, 20 octombrie 2013 (Epoch Times)

Ieri au continuat protestele pentru Roşia Montană, circa 5000 de persoane exprimându-şi dezaprobarea faţă de proiectul minier, dar şi faţă de fracturarea hidraulică şi din ce în ce mai consecvent pentru înlăturarea celor responsabili de dezastrele aduse economiei naţionale.

De la Pungeşti a fost lansat un mesaj alarmant cu privire la revenirea utilajelor Chevron şi un apel la solidaritate pentru apărarea proprietăţilor localnicilor.

Jandarmii nu au însoţit coloana de manifestanţi pe tot parcursul marşului, dar la revenirea în Piaţa Universităţii, jandarmii echipaţi anti-tero au coborât alert din vehicule, cu un aer mult mai ameninţător decât au afişat la precedentele demonstraţii bucureştene din septembrie încoace, făcând un cordon monolit care să impună prin intimidare deplasarea mai rapidă a demonstranţilor, părând că vor să încercuiască cei vreo 800 de demonstranţi care nu se retrăseseră din marş.

Cineva a remarcat că aşa au procedat la Pungeşti şi şi-a exprimat temerea că o să fie măcel şi că ar fi bine să se aşeze lumea pe jos.

N-am reuşit să pricep cine sunt teroriştii şi de ce au fost lăsaţi neflancaţi toată după-amiaza, inclusiv la parlament, dacă sunt aşa periculoşi. Că doar n-o fi revenit peste noapte „duşmanul poporului”. Omul care gândeşte este un mare pericol pentru bandiţi. Chiar au de ce se teme.

La megafon au fost făcute de către jandarmi apeluri de eliberare a carosabilului. Laţul s-a strâns puţin câte puţin pe măsură ce unul câte unul, protestatarilor li s-a permis să se strecoare afară din încercuire şi să intre pe trotuar.

Un tânăr îşi agită petul cu pietricele zornăitoare pe carosabil, ceea ce irită un jandarm, care îl legitimează. Tânărul încearcă o argumentare cu aplombul diminuat dramatic, dar răspunsul arogant îl cuminţeşte definitiv. Mai mulţi bărbaţi îi cer jandarmului să se legitimeze şi îi atrag atenţia tânărului că trebuie să se legitimeze întâi jandarmul, înainte de a-i cere actele. Dar tânărul este anihilat total, nu mai are reacţie. Aşa că nici jandarmul nu s-a legitimat. Deduc de aici că fiecare trebuie să cunoască legea şi să aibă curajul de a-şi cere dreptul, altfel nimeni nu poate sa îl ajute, chiar dacă aceştia plătesc taxele cu care e plătit slujbaşul statului.

Pe trotuar, o femeie cu porta-voce are un duel verbal cu jandarmii, după care clarifică:

-Da’ ce-au făcut jandarmii când am cerut ordinul semnat de prefect?

Pentru că ştiau că-l au, ba da, au un ordin, dar e semnat de comandantul lor şi de ministrul Stroe, la comanda lui Ponta. Dar legea spune că numai prefectul poate să dea ordin să fie împrăştiaţi manifestanţii.

Jandarmii s-au retras pentru că ştiu că nu aveau dreptul să ne blocheze. Aţi văzut cum au fugit.

Învăţaţi să vorbiţi!

Învăţaţi să vă apăraţi drepturile. Dacă le cunoaşteţi.

Românii au numai două îndatoriri, restul sunt drepturi.

Au îndatorirea de a-şi plăti taxele şi impozitele şi îi plătim pe ei.

Şi au îndatorirea de a nu-şi trăda ţara.

Restul sunt drepturi.

Luptaţi pentru drepturile voastre! Toată România! Uniţi salvăm toată România!

O tânără încearcă să priceapă cum stau lucrurile de la un bărbat cu porta-voce:

-...în curtea guvernului şi să protestăm acolo? Avem dreptul ăsta? Sau în incinta...

-Da, chiar şi în guvern.

- Şi atunci ce sens mai au adunările...

-Păi nu ştiu de ce se fac totdeauna în weekend, când pe ei oricum nu-i deranjează nimeni, când noi am putea să mergem peste ei. Avem dreptul ăsta. Consfinţit prin Constituţie.

-Şi atunci de ce nu faceţi în sălile acestea unde trebuie? Fără mesaje în zadar.

-Păi trebuie să ne organizăm cumva, nu?

-Acolo, direct la rădăcină să atacăm, nu? Atacăm,... mă gândeam să nu atacăm, dar măcar să ne îndreptăm toată atenţia, nu?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii