Nu corporatia ar trebui să facă legislatia! - Partea I
alte articole
Peste 500 de români din toată ţara s-au strâns la Pungeşti sâmbătă, pentru a se alătura protestelor localnicilor împotriva exploatării gazelor de şist. Pentru mulţi dintre ei, acest demers n-a fost deloc uşor şi s-a izbit de piedicile ridicate de autorităţi.
Bucureştenii plecaţi sâmbătă din Piaţa Universităţii, cu două autoacare, au ajuns cu greu la Pungeşti şi nu numai fiindcă drumul până acolo este foarte lung ci şi pentru că poliţia rutieră şi jandarmeria i-au oprit de multe ori pe drum.
"Datorită filtrelor şi vigilenţei, între ghilimele, ale forţelor de ordine, autocarele au ajuns foarte greu la Pungeşti", ne-a povestit, în cadrul unui interviu telefonic, doamna Marina Ştefan, activist (prin suflet şi vocaţie) anti fracturare, care a călătorit cu unul dintre cele două autocare până la Vaslui.
Autocarul în care se afla dânsa a fost oprit de patru ori. Celălalt autocar de cinci ori. De controlat au fost controlate doar actele de transport şi bagajele, pasagerii nu au fost legitimaţi. "Foarte interesant este", ne-a povestit Dna Ştefan "că poliţiştii de la control trafic, după ce ne-au dat drumul (au controlat actele şi au spus că totul este în ordine) au şoptit delicat: şi vedeţi că o să mai aveţi controale!".
Şi au avut. Undeva pe lângă Bacău, unul dintre autocare a fost ţinut în drum timp îndelungat, sub pretextul unui accident.
"Celelalte maşini treceau", ne-a relatat dna Ştefan, numai noi stăteam, că voiau să măsoare cu ruleta etc." Pe drum însă, nu se vedeau cioburi, urme de frânare sau alte semne ale vreunui accident recent.
Există o relaţie între recentele declaraţii ale premierului, care avertiza sâmbătă asupra grupului extremist de la Câmpeni, avertizând că jandarmii vor interveni în caz de manifestări "extremiste", agresiuni ale manifestanţilor asupra forţelor de ordine, blocaje ale drumurilor publice etc?
Dna Ştefan crede că da. Cel puţin ultima oprire a autocarului, sub pretextul că se fac cercetări pentru un accident, a fost clar o "înscenare", crede dumneaei.
Premierul nu este însă singurul vinovat, afirmă dna Ştefan, declaraţiile sale se răsfrâng asupra întregului Executiv, căci Ponta nu vorbeşte "ca simplu cetăţean" ci în numele întregului său executiv. Da, între înteţirea filtrelor în drumul bucureştenilor spre Pungeşti şi declaraţia lui Ponta există o legătură evidentă, crede Dna Ştefan.
Şi aceste ultime declaraţii nu sunt singura problemă. Este foarte grav, crede doamna Ştefan, că oamenii sunt etichetaţi în toate felurile, iniţial ca hipsteri apoi cu tot felul de etichete "care încearcă să arunce în derizoriu pe cei care au protestat timp de mai bine de o lună, în principal împotriva legii speciale pentru Roşia Montană şi apoi împotriva exploatării gazelor de şist."
La fel de grave ca etichetările făcute de personalităţile politice, sunt comentariile unor "analişti"de presă, care apar pe canale de maximă audienţă şi fac aprecieri în necunoştinţă de cauză, despre o mişcare pe care, practic, nu o cunosc, mai remarcă dna Ştefan.
"O întreagă pleiadă de analişti, "părerologi", care n-au fost niciodată în "piaţă", care nu au luat niciodată pe viu pulsul mişcărilor de protest emit tot felul de etichete şi se trezesc comentând lucruri pe care nu le cunosc, pe posturi de mare audienţă, remarcă cu tristeţe doamna Ştefan.
"Eu nu i-am văzut în stradă nici pe Bogdan Chiriac, nici pe Ciuvică, nici o secundă, şi totuşi îşi dau cu părerea pe sticlă", mai spune Marina Ştefan care remarcă consecinţele nefaste ale acestui tip de demers mediatic.
"Aceşti "părerologi" distorsionează mesajul în scopul de a crea un clivaj între protestatari, în marea lor majoritate oameni informaţi şi bine documentaţi, şi cetăţeni, astfel încât cetăţenii să nu se alăture protestatarilor." este de părere Marina Ştefan.
Ce "reproşează" protestatarii Guvernului, de fapt?
Dna Ştefan nu a dorit să vorbească în nume colectiv. Dumneaei personal reproşează guvernului că a dezamăgit. Că a dezinformat. Că nu a existat un dialog real între putere şi cetăţeni în privinţa proiectelor de importanţă capitală pentru sănătatea şi viitorul acestei ţări. Nu au avut loc dezbateri. În lipsa unui dialog liniştit, coerent şi argumentat, s-a creat o fractură între societatea civilă şi politicieni.
Mai mult, guvernanţii au minţit, "a avut în moţiunea de cenzură capete legate de cele două proiecte [Roşia Montană şi gazele de şist n.r.], au declarat că nu se fac cele două proiecte, apoi, după alegeri, au mers pe acel vot negativ împotriva lui Băsescu, au scos lumea în stradă şi apoi au schimbat politica cu 180 de grade."
"Guvernul are obligaţia legală să se consulte cu cetăţenii care l-au investit", afirmă doamna Ştefan, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Mai rău decât atât, "guvernanţii noştri îşi însuşesc propaganda corporaţiilor [RMGC şi Chevron] şi o reproduc pe sticlă".
"Statul, care ar trebui să fie principalul protector al cetăţenilor, a devenit protectorul corporaţiilor, şi atunci cetăţenii se simt trădaţi, lipsiţi de apărare şi iată, sigura "armă", formă de apărare de fapt, a rămas protestul stradal." declară dna Marina Ştefan. Nu degeaba protestele se desfăşoară sub sloganul "Nu corporaţia face legislaţia!"
"Statul, care ar trebui să fie principalul protector al cetăţenilor, a devenit protectorul corporaţiilor, şi atunci cetăţenii se simt trădaţi, lipsiţi de apărare şi iată, sigura "armă", formă de apărare de fapt, a rămas protestul stradal."
Activiştii pro-mediu consideră că există alternative sănătoase şi viabile atât la fracturarea hidraulică cât şi la exploatările cu cianuri, dar, în detalii despre acestea, vom întra în partea a doua a acestui interviu.
Pungeşti
Contrar zvonurilor alarmiste lansate de PSD, care făcea apel la "non-violenţă", afirmând în comunicate de presă că pe bloguri şi paginile de Facebook unde s-au organizat protestatarii s-ar fi postat mesaje care îndeamnă la violenţă şi extremism, protestele din Pungeşti s-au desfăşurat paşnic şi calm. Fără insulte, fără agresiuni. Nu a avut loc nici un incident sâmbătă, cel puţin nu cât a stat acolo Dna Ştefan.
Marina Ştefan a remarcat că oamenii din Pungeşti erau foarte speriaţi. Sătenii împotriva căruia statul a trimis jandarmii, nu sunt nişte eco terorişti ci nişte oameni paşnici, non violenţi şi foarte, foarte speriaţi. De efectele fracturării hidraulice şi, în plus, de agresiunea autorităţilor asupra lor.
"Nu au mai păţit în viaţa lor aşa ceva." remarcă dna Ştefan, referindu-se la agresiunea jandarmilor asupra sătenilor din Pungeşti care nu au făcut nimic altceva decât să îşi apare satul de invazia Chevron.
"Pe cine apără statul", se întreabă cu tristeţe Marina Ştefan, dacă jandarmii "plătiţi din taxele şi impozitele date de noi la buget, au fost trimis să apere accesul unei corporaţii şi pentru asta, i-a agresat pe săteni?"
Mulţi dintre românii veniţi sâmbătă din toată ţara (Bucureşti, Bârlad, Vasului, Iaşi, Constanţa, Hunedoara etc.), pentru a se alătura "taberei de rezistenţă de la Pungeşti" s-au întors, ca şi doamna Ştefan, la casele lor. O mică parte au rămas la Pungeşti. Sătenii nu mai sunt nici singuri şi nici ne-apăraţi. A fost înfiinţat TV Pungeşti care transnmite non-stop ceea ce se întâmplă în sat. Dacă vor vedea pe post agresiuni, românii din ţară se vor urca din nou în autocare şi maşini şi vor sări să îi ajute pe săteni.
Protestele oricum vor continua căci victoria obţinută de localnicii din Vaslui, cu preţul zilelor şi nopţilor petrecute în frig, este una temporară doar, directorul Chevron România anunţând că nu intenţionează să renunţe la operaţiunile de la Pungeşti, ci doar să le suspende temporar.
Protestatarii autentici nu sunt extremişti
A recunoscut-o şi ministrul de interne, Radu Stroe, de fapt, în comunicatul de presă remis sâmbătă, în care apreciază comportamentul civilizat de care protestatarii au dat dovadă de la declanşare protestelor anti RMGC şi până acum, atrage atenţia Dna Ştefan.
Există, ce e drept şi "exaltaţi", recunoaşte dna Ştefan, dar sunt puţini şi nu au de a face cu adevăratele mişcări de protest.
"Dacă văd o astfel de persoană [cu atitudini extremiste, provocatoare n.r.] eu personal o înlătur" declară Dna Ştefan, care a trăit experienţa mineriadelor şi a protestelor de anul trecut şi ştie cât cât de uşor poate fi deturnată o manifestaţie, când în rândurile ei se infiltrează aşa numiţii provocatori.
Activiştii anti fracturare hidraulică se dezic de limbaj violent, agresiuni, manifestări extremiste etc.
Inclusiv în "agresarea" ministrului Culturii, dna Ştefan a ajuns la concluzia (după ce a vizionat pe tv si you tube înregistrări ale respectivului eveniment) că în aşa zisa agresare a lui Barbu au fost amestecaţi şi "provocatori." Nici unul dintre protestatarii pe care dna Ştefan îi cunoaşte nu ar recurge la agresiuni fizice, verbale etc.
"Noi, protestatarii autentici, i-am fi zis ministrului Barbu că a distrus patrimoniul cultural, dar în nici un caz nu i-am fi adresat remarci de genul "ieşi afară, javră ordinară", afirmă Marina Ştefan.
Deşi activează în asociaţia"România fără ei", Dna Ştefan a vorbit în nume personal, nu a dorit să se erijeze în lider de grup. Ca om şi cetăţean, Marina Ştefan îşi doreşte o ţară curată, îşi doreşte ca nepoţii pe care îi va avea să crească într-o România sănătoasă, unde mediul să nu fi fost distrus de fracturări hidraulice şi cianuri.
Despre continuitatea pe care o vor avea protestele împotriva exploatărilor prin metoda fracturării hidraulice, despre speranţe şi idealuri care leagă protestele contra Roşia Montană de Pungeşti şi de Câmpeni, despre eventuale alternativele la care Guvernul ar putea recurge pentru a asigura locuri de muncă şi dezvoltare regională de o manieră care să nu distrugă mediul, cum ar face-o exploatările Chevron etc., vom vorbi în partea a doua a acestui interviu.