Parlamentarii se feresc de Roşia Montană
alte articole
Parlamentarii din Comisia specială pentru Roşia Montană sunt aşteptaţi miercuri în Apuseni. Nu toţi, căci doar 12 din cei 21 de membrii ai Comisiei au decis să coboare personal în galeriile RMGC.
Cu doar câteva zile în urmă, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ne spune cât de important este ca Parlamentarii să se documeteze în teren:
"Pentru noi este important ca membrii comisiei speciale să nu ia decizia privind la televizor şi stând într-un scaun pe un fotoliu călduţ în Parlamentul României. Şi cred că se găsesc resurse financiare în cele două camere pentru a le asigura transportul şi cazarea fiecărui parlamentar care vrea să ia o decizie în cunoştinţă de cauză".
Resurse financiare s-au găsit. Preşedintele comisiei pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov a precizat că parlamentarilor care doresc li se oferă posibilitatea de a călători cu un microbuz pus la dispoziţie de Camera Deputaţilor. De vizita aleşilor ţării în teren se va ocupa Prefectura Alba, şi singura cerinţă pe care trebuie să o respecte parlamentarii este să nu folosească maşini sau îmbrăcăminte pusă la dispoziţie de RMGC, existând o solicitare expresă a sa în acest sens.
Membrii comisiei parlamentare, care se vor deplasa în marea lor majoritate cu maşinile personale, vor ajunge la Roşia Montană undeva în jurul orei 9.00, şi vor fi întâmpinaţi de primar. Vizita de documentare a parlamentarilor va include carierele Cetate, Cirnic, Orlea, amplasamentul iazului de decantare a apelor cu cianuri, zonele protejate Carpeni, zona protejată Biserica Greco Catolică, zona protejată centrul istoric, zone ce ar putea dispărea sau fi afectate de exploatările RMGC.
Parlamentarii, a căror misiune este de a stabili în mod imparţial oportunitatea avizării exploatărilor RMGC se vor întâlni cu toţi cei abilităţi să exprime puncte de vedere, atât pro cât şi contra, legate de acest controversat proiect.
Astfel, membrii comisiei vor avea întrevederi cu oficialităţi locale, judeţene, cu reprezentanţii RMGC, cu sindicalişti din "Viitorul Mineritului" şi alte organizaţii care îi susţin pe mineri, iar după-amiaza zilei va fi dedicată discuţiilor cu ONG-urile şi Fundaţiile care militează împotriva proiectului de exploatare cu cianuri: Alburnus Maior, Fundaţia Pro Munţii Apuseni, alte asociaţii şi fundaţii din oraşul Câmpeni.
La întoarcerea în Bucureşti, membrii Comisiei vor avea discuţii şi consultări la Parlament, începând cu ora 18.00, cu reprezentanţii ONG-urilor şi ai asociaţiilor care au solicitat acest lucru prin intermediul site-ului dedicat comisiei speciale. Printre aceştia: Răzvan Orăşanu - director Societatea Academică din România, Florin Dobrescu - secretar al Fundaţiei 'Ion Gavrilă Ogoranu', Bagiu Ovidiu Ilie - Asociaţia Fapte Bucureşti şi ONG-urile şi fundaţiile care au protestat împotriva acestui proiect.
Preşedintele Comisiei, Darius Vâlcov, a informat luni că membrii Comisiei au decis să prelungească cu două săptămâni termenul pentru audieri şi întâmpinări. "Dezbaterea pe lege, amendamentele propriu-zise şi articolele urmează să fie dezbătute începând cu 15 octombrie. Până atunci încercăm să audiem toate persoanele, instituţiile şi ONG-uriele care vor dori să participe le aceste dezbateri", a declarat Vâlcov.
Data limită pentru prezentarea raportului comisiei parlamentare, respectiv 20 octombrie, rămâne neschimbată.
Vizita celor 12 parlamentari în Apuseni a fost pregătită de Valeriu Zgonea, care s-a deplasat la Roşia Montană la sfârşitul săptămânii trecute şi le-a cerut oficialităţilor şi minerilor să aibă o atitudine echidistantă şi corectă faţă de colegii din comisia parlamentară ce vor ajunge la Roşia Montană.
"Vor fi mai multe vizite aici, va trebui să fiţi atenţi şi să le explicaţi tuturor şi avantajele şi dezavantajele şi ce se întâmplă cu zonă. Rugămintea e să le faceţi un bilanţ al evoluţiei societăţii în zona aceasta", le-a spus Zgonea reprezentanţilor autorităţilor locale.
Cu ocazia vizitei sale în Apuseni, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a declarat că "proiectul acesta [exploatările RMGC] face parte dintr-o Românie prosperă."