"Circ de doi bani" în Apuseni

Emil Boc
Emil Boc (Epoch Times România)

Emil Boc etichetează vizita pe care o fac la Roşia Montană cei 13 parlamentari din Comisia specială drept o "o mascaradă" şi "un circ de doi bani." Fostul premier al României a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă că membrii comisiei s-au antepronunţat deja în favoarea proiectului minier iar vizita lor în Apuseni este "un circ de doi lei, inutil".

"Membrii comisiei s-au antepronunţat că sunt în favoarea proiectului de la Roşia Montană şi fac acest acest circ de doi lei în mod inutil. Practic, sfidează opinia publică. În mod normal, aici e vorba de lipsă de voinţă politică a Guvernului, un act de incompetenţă, Guvernul nereuşind să gestioneze un proiect extrem de important pentru România. Punctul meu de vedere rămâne valabil: acest proiect nu poate fi promovat."

Emil Boc nu l-a cruţat nici pe Victor Ponta, care, recent întors dintr-o vizită oficială în Finlanda, a declarat că ţară nordică are nu mai puţin de 51 de exploatări aurifere cu cianuri şi că va cere consultanţă guvernului finlandez.

"Ponta a devenit un agent pe faţă al lui Gold Corporation, iar vizita în Finlanda nu a avut alt scop decât să fie o campanie pro-Gold Corporation. Nu te duci în Finlanda doar să auzi că Moş Crăciun foloseşte cianură ca să scoată aurul. Te duci cu alte scopuri, de interes public", a spus Boc.

Boc şi-a afirmat simpatia pentru protestatarii contra proiectului Roşia Montană, afirmând că vizita de faţadă a celor din Roşia Montană nu va face decât să alimenteze şi mai mult nemulţumirea celor ce contesta proiectul cu cianuri.

Nu doar Emil Boc îl critică pe Ponta pentru declaraţii fără suport.

Într-o postare pe blogul personal, europarlamentarul finlandez Satu Hassi, membră a partidului ecologist Liga Verde, l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că a prezentat o imagine deformată şi mult prea "roz" a minelor de aur din Finlanda. Satu Hassi a afirmat că doar o parte din exploatările aurifere ale Finlandei folosesc cianuri, că acele exploatări pe baza de cianuri sunt în zone cu o densitate redusă a populaţiei şi că exploatările s-au dovedit nesigure, în apele de pe lângă exploatări descoperindu-se cianuri peste limita admisă.

În cursul zilei de miercuri, 13 din membrii comisiei au ajuns la Roşia Montană, unde vor avea întrevederi cu oficialităţi locale, judeţene, cu reprezentanţii RMGC, cu sindicalişti din "Viitorul Mineritului" şi alte organizaţii care îi susţin pe mineri, iar după-amiaza zilei va fi dedicată discuţiilor cu ONG-urile şi Fundaţiile care militează împotriva proiectului de exploatare cu cianuri: Alburnus Maior, Fundaţia Pro Munţii Apuseni, alte asociaţii şi fundaţii din oraşul Câmpeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne