Revolta sătenilor din Pungeşti
alte articole
Sătenii din Siliştea au stat o noapte întreagă în frig şi ploaie la marginea terenului vizat de Chevron şi la primele ore ale dimineţii de miercuri au format un lanţ uman pentru a opri demararea lucrărilor, blocând drumul judeţean Vaslui - Gârceni. Pe acel teren trebuie să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor, motiv pentru care au fost aduse din Târgu Mureş două utilaje, respectiv un excavator şi un buldozer, care trebuie să pregătească terenul.
Sonda de explorare a gazelor de şist va fi amplasată uluitor de aproape de sate: la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti.
Patru manifestanţi au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce li s-a făcut rău în timpul protestelor şi au fost internate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui starea lor fiind stabilă, potrivit managerului Serviciului Judeţean de Ambulanţă, Aurora Popa, citat de Mediafax.
Forţele de ordine au decis să se retragă de pe drumul judeţean care leagă municipiul Vaslui de comuna Gârceni, gest aplaudat de protestatari care au scandat "România învinge".
De asemenea, două autocamioane încărcate cu tuburi din beton şi nisip care trebuiau să ajungă la suprafaţa deţinută de Chevron au părăsit zona, la fel ca şi cele trei ambulanţe şi autospeciala SMURD care fuseseră detaşate acolo.
Prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga, şi şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, au ajuns miercuri seară în Siliştea. Întrebat cum comentează aceste evenimente, prefectul a explicat că important este să nu se întâmple nimic violent, adăugând că legile trebuie respectate.
Iniţial, în jur de 200 de săteni protestau miercuri dimineaţa, dar numărul acestora a crescut la 500 în cursul zilei, iar în final au rămas 300 să petreacă seara de miercuri spre joi acolo.
În cursul serii, manifestanţii au făcut focuri în zonă pentru a se încălzi şi le-a fost trimisă mâncare şi apă. După plecarea jandarmilor şi celor de la Chevron, protestatarii au oprit scandările şi s-au răsfirat, formând grupuri mai mici.
Săteni au declarat că sunt decişi să nu renunţe la proteste până când nu vor fi luate utilajele cu care ar urma să se construiască drumul de acces spre terenul deţinut de Chevron.
Singurele incidente în care jandarmii au folosit forţa au fost atunci când câţiva localnici au reuşit să rupă cordonul jandarmilor şi au ajuns în zona unde nu aveau acces, respectiv perimetrul unde ar urma sa fie amplasată platforma Chevron. Aceştia au fost scoşi cu forţa din acel perimetru, iar ţăranii i-au acuzat pe jandarmi că i-au bruscat.
Noua legislaţie a Uniunii Europene
Cu doar o săptămână înainte de revolta ţăranilor din Pungeşti împotriva companiei Chevron, Parlamentul European a votat un raport care, în cazul în care va fi adoptat şi de Consiliu, ar stabili primele reguli la nivel european privind explorare şi extracţie prin fracturare hidraulică a hidrocarburilor neconvenţionale, printre acestea aflându-se şi gazele şi petrolul de şist.
Europarlamentarii au decis adoptarea unor amendamente la legislaţia europeană existentă, prin care se introduce obligativitatea unor studii de impact asupra mediului în cazul activităţilor de explorare şi extracţie pentru hidrocarburile neconvenţionale. În acelaşi timp au fost propuse şi măsuri de combatere a conflictelor de interese şi de asigurare a informării şi consultării publicului.
Un număr impresionant de jandarmi care au fost trimişi la faţa locului de la Bacău, mai exact 2 autocare pline cu 200 de jandarmi, sunt pregătiţi să îi îndepărteze pe protestatari.