Protestul de la Pungeşti continuă - Chevron, Şcoala şi Primarul

Protestatarii blochează utilajele Chevron la Pungeşti
Protestatarii blochează utilajele Chevron la Pungeşti (captură Facebook)

Miercuri a fost o zi deosebit de agitată în satul vasluian Siliştea, din comuna Pungeşti. Sătenii s-au organizat într-un lanţ uman în faţa utilajelor aduse în localitate de compania Cevron, după ce a obţinut la începutul lunii, autorizaţia de explorare a gazelor de şist.

În capitală cât şi în Cluj, mii de oameni s-au arătat solidari cu locuitorii Bârladului şi au ieşit pe străzi în tot parcursul zilei. Mai multe persoane au ajuns la spital în urma manifestărilor.

Spre seara zilei, aproximativ 200 de bârlădeni li s-au alăturat localnicilor din Siliştea.

Mitingul din mijlocul Siliştei a devenit pe parcursul zilei un joc al acuzaţiilor între protestatari şi autorităţi, cât şi un conflict al edililor. Ca să menţină ordinea în timpul desfăşurărilor, au fost mobilizate atât din Vaslui dar şi din Bacău, un număr de forţe de ordine ce a depăşit numărul protestatarilor formaţi din bătrâni, bărbaţi şi femei.

Poliţiştii şi jandarmii au fost în număr de peste 400 pentru a menţine liniştea în protestul de lângă câmpul ameninţat cu distrugerea de către Chevron.

Protestatarii care stăteau mai pe drum, mai prin mijlocul câmpului cu buruieni înalte, au fost forţaţi de către jandarmi să elibereze drumul dintre Vaslui şi Pungeşti. Îmbrâncelile au provocat cinci victime, două persoane fiind transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, iar alte trei fiind duse de maşinile SMURD în jurul prânzului.

”Cele cinci persoane sunt în stare stabilă. Patru dintre ele au fost diagnosticate cu atac de panică şi a cincea cu antecedente cardiace. Aceasta din urmă este sub supravegherea directă a şefului de primiri urgenţe din spital care ne-a confirmat că starea ei este foarte bună şi mai va fi ţinută sub supraveghere medicală în perioada următoare. Vom mai trimite cel puţin două echipaje care vor rămâne permanent în zonă“, a transmis Aurora Popa, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui.

Hotărâţi să-şi menţină poziţiile, protestatarii au adus şi cortul încă de marţi seară, pentru a se adăposti peste noapte, lângă teren deţinut de Chevron.

În ochii sătenilor din Siliştea, autorităţile judeţene dar şi cele locale, în frunte cu primarul lor - sunt trădători.

Primarul lor din partea PSD, Mircea Vlase, este recunoscut în rândul protestărilor că îi şantajează pe cei care primesc ajutoare sociale, lăsându-i fără banii de la stat atunci când merg la manifestări.

”Domnul primar este de negăsit, de luni. A dispărut ca prin minune. Încă de săptămâna trecută ameninţă lumea prin sat că le taie ajutoarele sociale celor care vin la protest. Îi cerem să o lase mai moale şi să le spună americanilor să plece. Mai bine rămânem săraci lipiţi pământului“, a declarat unul dintre protestatari.

Pentru susţinerea exploatării gazelor de şişt pare a fi şi Inspectoratul Şcolar Judeţean împreună cu mai marii săi. Pe uşa şcolii din Pungeşti, un anunţ semnat de directoarea Anişoara Răută semnala ”conducerea Inspectoratului Judeţean Vaslui interzice cadrelor didactice şi elevilor părăsirea orelor de curs pentru a participa la protestul împotriva gazelor de şist”.

Miercuri când au fost căutat şefii de la IŞJ, nimeni nu a fost de găsit „Probabil, în spatele protestelor sunt oameni de bună-credinţă, dar poate sunt şi alţii care încearcă să împingă într-o anumită direcţie lucrurile. N-ar trebui să gonim astfel de investitori importanţi, ci să-i atragem. În plus, acum se face explorare, nu exploatare de gaze de şist“, a declarat Dumitru Buzatu, un membru din Partidul Social Democrat şi preşedintele Consiliului Judeţean din Vaslui.

Protestele continuă iar din ce în ce mai mulţi oameni din întreaga ţară ies pentru a-şi arăta nemulţumirea împotriva explorării gazelor de şist din comuna Pungeşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne