România susţine înfiinţarea Tribunalului Internaţional pentru Crimele Comunismului

România se alătură demersului iniţiat anul trecut, la Tallinn, unde mai multe ţări central şi est-europene au semnat un acord vizând înfiinţarea unui tribunal internaţional pentru investigarea crimelor comunismului.
Colacii de sârmă ghimpată ai crimelor comunismului ţin poporul român legat (NOEL CELIS / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
26.08.2016

România se alătură în final ţărilor care susţin Declaraţia de la Tallinn de anul trecut prin care, pe lângă cultura memoriei victimelor totalitarismului comunist, se cere înfiinţarea unui Tribunal Penal Internaţional privind Crimele Comunismului, a anunţat joi seară, într-un articol publicat în Adevărul, Radu Preda, preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

"Acest pas a fost făcut cu ocazia reuniunii la Bratislava a Miniştrilor de Justiţie din Uniunea Europeană, în zilele de 22-23 august, în contextul în care Slovacia asigură preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Participanţii la conferinţă au adoptat o declaraţie comună prin care se afirmă determinarea de a prezerva democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale prin respingerea fermă a manifestărilor rasiste şi xenofobe. În plus, a fost adoptată şi o declaraţie comună a ministerelor din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi România care aminteşte obligaţia morală de a menţine vie memoria victimelor regimurilor totalitare comuniste. (...)

Conferinţa ministerială a fost urmată de una a instituţiilor est-europene care gestionează memoria trecutului totalitar comunist. Acestea sunt, prin atribuţiile lor, similare IICCMER. Or, privind harta şi auzind lista de probleme cu care fiecare ţară se confruntă, mi s-a reconfirmat că Europa, în ansamblu, are un grav deficit de memorie şi dreptate care explică, în vremuri de criză, de ce solidaritatea nu funcţionează de la sine. Ce nu am reuşit să facem fiecare în parte, trebuie să realizăm împreună. De unde şi urgenţa unei platforme juridice internaţionale pe care să fie nu doar comemorate victimele, dar şi pedepsiţi, cât se mai poate, călăii", a declarat Radu Preda.

Reamintim că, în august 2015, ministrul eston al Justiţiei Urmaş Reinsalu a propus, în cadrul unei conferinţe dedicate împlinirii a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, înfiinţarea unui tribunal internaţional pentru investigarea crimelor comunismului

"Oamenii trebuie să ştie despre suferinţele prin care au trecut milioane de oameni în urma rezultatelor crimelor nazismului şi comunismului", şi-a explicat Reinsalu iniţiativa, arătând că, după procesul de la Nuremberg, crimele naziste au fost condamnate legal, la nivel internaţional, în timp ce crimele regimului comunist nu au fost condamnate încă în acest mod.

Propunerea lui Urmaş Reinslau a întrunit atunci adeziunea miniştrilor Justiţiei din Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Georgia care au semnat un acord în acest sens.

Redăm declaraţia de la Tallinn:

"În această zi pan-europeană de comemorare a victimelor regimurilor totalitare, ne aducem aminte de toate victimele acestor regimuri. Trebuie să fim uniţi împotriva totalitarismului, indiferent de sursele sale ideologice şi de forma lui de exprimare.

Sarcina sistemului de educaţie este de a promova justiţia istorică şi de a oferi mai tinerei generaţii surse adecvate de cunoaştere a genocidelor motivate ideologic şi a crimelor împotriva umanităţii comise în trecut, dar şi a cauzelor lor.

Memoria victimelor regimurilor totalitare ne obligă să condamnăm expunerea de simboluri ale regimurilor totalitare, acolo unde acestea servesc la tentative de a justifica şi eroiza actele acelor regimuri. Toate regimurile totalitare, precum cel nazist şi cel comunist, au restricţionat sistematic libertăţile oamenilor şi le-au încălcat drepturile, sub forma lor extremă de crime împotriva umanităţii, motivate ideologic. Multe dintre crimele comise de regimurile totalitare au fost de natură genocidală.

Genocidul şi crimele împotriva umanităţii sunt crime care nu se prescriu. Victimele crimelor comise de regimurile totalitare au dreptul la justiţie. Din păcate, practica investigării şi condamnării crimelor regimului comunist este insuficientă şi lipsită de coordonare între ţări.

Fundamentul pentru conciliere şi construirea viitorului îl reprezintă justiţia. Competenţa curţilor supranaţionale existente nu include investigarea crimelor din trecut comise de regimurile comuniste şi pedepsirea celor vinovaţi. Considerăm că este necesară explorarea posibilităţii unei cooperări supranaţionale pentru a înfiinţa o instituţie specială care să investigheze crimele regimurilor totalitare, incluzând crimele regimului comunist, aşa cum crimele regimului nazist au fost condamnate, iar părţile vinovate pedepsite.

Este important să se formeze o echipă de experţi care să analizeze această problemă. Considerăm că este necesar să evidenţiem faptul că toate ţările trebuie să asigure accesul public la arhivele care conţin informaţii legate de crimele regimurilor totalitare. Solicităm guvernelor tuturor ţărilor europene să ofere atât sprijin material, cât şi moral pentru investigarea istoriei regimurilor totalitare, pentru a preveni manipularea datelor istorice şi pentru valorizarea rezultatelor investigaţiilor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor