Eroi anti-comunişti, decoraţi. "Foştii deţinuţi politici, un monument de jertfă şi suferinţă"

Trei foşti deţinuţi politici - Elena Ion Arnăuţoiu, Nicolae Ciurică şi Nicolae Tomaziu - au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.
.
. (Christopher Furlong / Getty Images)

Elena Ion Arnăuţoiu, Nicolae Ciurică şi Nicolae Tomaziu sunt "un monument de jertfă şi suferinţă, un simbol în viaţă al opoziţiei faţă de regimul totalitar", a declarat miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, cu prilejul decorării celor trei foşti deţinuţi politici cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.

"Vă felicit pentru această distincţie, care răsplăteşte curajul de necontestat de care aţi dat dovadă împotrivindu-vă regimului comunist! Se spune că rezistenţe mari şi piedici mari se opun în lumea asta numai unei voinţe mari. Sunteţi un monument de jertfă şi suferinţă, un simbol în viaţă al opoziţiei faţă de regimul totalitar, drept pentru care vă asigur de preţuirea mea şi a generaţiilor de astăzi.

Vă rog să acceptaţi aceste decoraţii ca o modestă recunoaştere a suferinţelor pe care le-aţi îndurat. Deşi înfăţişaţi trei destine diferite, vă caracterizează, din nefericire, un numitor comun: acela că aţi avut de îndurat de pe urma actelor dumneavoastră exemplare", le-a spus celor trei foşti deţinuţi politici preşedintele Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

Şeful statului a amintit că Elena Ion Arnăuţoiu, Nicolae Ciurică şi Nicolae Tomaziu şi-au sacrificat întreaga familie şi întreaga viaţă, dar autorităţile comuniste nu au reuşit să suprime demnitatea şi credinţa lor în libertate.

"Avem datoria să transmitem aceste valori generaţiilor de astăzi şi celor care vin. Numai astfel putem evita, pe viitor, tendinţele autoritare ori totalitare. În prima zi ca preşedinte al României, am decorat un fost deţinut politic. Aşa am ales să-mi încep mandatul, pentru că mi-am propus atunci şi am promis că voi onora toate valorile din societatea românească. Iar foştii deţinuţi politici sunt un exemplu de altruism şi tenacitate. Aţi fost persecutaţi de Securitate şi supuşi unui regim inuman de detenţie, dar aţi continuat să luptaţi şi să credeţi cu tărie în adevăr şi libertate", a precizat Iohannis.

Preşedintele a subliniat că numele celor trei foşti deţinuţi politici, precum şi al tuturor celor care s-au sacrificat pentru generaţiile de astăzi nu trebuie date uitării întrucât acestea reprezintă "un exemplu de luptă contra nedreptăţilor şi tiraniei".

La rândul său, Elena Ion Arnăuţoiu a rememorat suferinţele prin care a trecut familia sa în timpul regimului comunist.

"Dedic această decoraţie părinţilor şi fraţilor mei. Mamei, Laurenţia, şi tatălui, învăţător Ion Arnăuţoiu, din Nucşoara. Mama a stat vreo 10 ani în detenţie, a murit în închisoarea din Miercurea Ciuc. Tata a fost condamnat 17 ani şi murit în închisoarea de la Botoşani. Amândoi, depăşiţi de vârstă de 80 de ani. Fraţilor mei, Toma şi Petre Arnăuţoiu, comandanţii grupurilor de rezistenţă din munţi, haiducii Muscelului de la Nucşoara care, după nouă ani petrecuţi în munte, în frig şi mizerie, au fost pârâţi de cel mai bun prieten al lor, au fost judecaţi, condamnaţi la moarte şi executaţi la Jilava. Împreună cu ei încă 14 persoane care au fost cu ei în munte", a declarat Elena Arnăuţoiu.

Ea a amintit şi că unul din fraţii săi, Ioan Arnăuţoiu, a murit în Al Doilea Război Mondial, în Crimeea, mormântul acestuia fiind necunoscut.

"Ei merită cu prisosinţă această decoraţie şi în plus de aceasta tuturor celor care au murit în lagăre şi în închisori care au avut o credinţă deosebită. Nu ca să apere averea au plecat, ci ca să apere credinţa şi demnitatea şi libertatea poporului român. (...) Aş vrea ca urmaşii noştri să nu uite istoria şi să nu uite jertfa înaintaşilor", a adăugat Elena Ion Arnăuţoiu.