România, fief al rechinilor imobiliari. Ministrul Culturii denunţă corupţia
alte articole
Numit ministru al Culturii într-o Românie devenită paradis al rechinilor imobiliari, Vlad Alexandrescu consideră că distrugerea patrimoniului arhitectonic are două cauze principale - una de natură criminală, respectiv distrugeri intenţionate pentru valorificarea terenurilor de sub clădire, cea de a doua ţinând de nepăsare.
"Distrugerea patrimoniului are două cauze: una este o cauză criminală, care ţine de intervenţia unei mâini omeneşti pentru distrugerea unor monumente, în scopul eliberării terenului şi a construirii unor obiective noi. Aici menţionez chiar incendierea unor clădiri, care iau foc în perioade de caniculă, pentru a obţine o declasare de pe lista monumentelor istorice. Dacă clădirea a luat foc şi a fost distrusă până la temelii, ăsta este un motiv să o declasezi, iar terenul acela să devină disponibil.
Dar există şi o altă cauză a dezafectării patrimoniului, una naturală: delăsarea, neîngrijirea, neintervenţia. Am fost la Iaşi la sfârşitul săptămânii trecute şi am văzut trei clădiri foarte afectate, în pragul colapsului. Una aş zice că este deja în colaps, este fosta şcoală de învăţământ teologic de la Socola, în care a învăţat şi Creangă şi care e ruinată, aproape dărâmată. Am văzut, la Paşcani, Palatul Cantacuzino-Paşcanu, o clădire splendidă cantacuzină, ale cărei origini sunt în secolul 17, dar clădirea e din secolul 19, care acum zace într-o stare de delabrare extrem de regretabilă. Am văzut în Iaşi fosta baie turcească, o clădire admirabilă de secol 19, complet dezafectată, închisă, pentru care am vrea să dezvoltăm un plan de intervenţie. Pentru ultimele două dintre ele am vrea să dezvoltăm un plan de intervenţie pe fonduri europene, de reabilitare a clădirii şi transformarea lor în obiective culturale. La Paşcani am vrea să facem un centru cultural, pentru că nu există aşa ceva acolo, iar la Iaşi, în această baie turcească, am vrea să facem un centru de artă contemporană şi de cinematografie", a declarat ministrul Culturii, într-un interviu acordat republica.ro.
Întrebat, în lumina scandalului mitei de 6000 de euro pentru facilitarea obţinerii unui aviz pentru o lucrare (mita urmând să ajungă în Ministerul Culturii), dacă el, personal, a făcut vreo sesizare împotriva vreunui funcţionar din Minister, ministrul a negat:
"Există nişte anchete ale DNA care vizează funcţionari din Minister, ancheta e confidenţială până la punerea sub urmărire, şi există un dosar înaintat DNA de Institutul Naţional al Patrimoniului la 30 decembrie 2015, care sesizează aspecte suspecte în funcţionarea institutului. L-a înaintat chiar conducerea INP", a declarat Alexandrescu.
In cadrul aceluiaşi interviu, care poate fi citit integral aici, ministrul a anunţat, crearea, prin subscripţie publică a unui fond privat care să permită statului să restaureze clădiri de patrimoniu, dar şi să îşi exercite dreptul de preempţiune în cazul unor opere de valoare.
„Sunt foarte multe opere de artă care se vând în România pe piaţa liberă şi pe care Ministerul Culturii nu poate să vină să le cumpere pentru că nu are banii necesari. Şi atunci ce facem? Spunem de fiecare dată că nu avem banii şi regretăm? Apărem în presă şi spunem: Ne pare rău, statul român e sărac?”, se întreabă ministrul Culturii.