Victorie a cetăţenilor în lupta împotriva construcţiilor pe spaţiile verzi dintre blocuri
alte articole
Un grup de cetăţeni din cartierul Floreasca, Bucureşti, a reuşit să anuleze în instanţă autorizaţia de construire pentru o clădire de 4 etaje care se ridică pe spaţiul verde dintre blocuri, pe strada Ghiţă Pădureanu nr. 4, informează Grupul de Iniţiativă Civică Floreasca.
Deşi Tribunalul Bucureşti a suspendat autorizaţia de construire pentru respectiva clădire, încă din aprilie 2013, lucrările au continuat nestingherite, construindu-se 3 din cele 4 etaje. În data de 9 decembrie, Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză cetăţenilor şi a anulat autorizaţia de construire nr. 675/82/P/19 decembrie 2012 emisă de Primarul Sectorului 2 Bucureşti, constatând în acelaşi timp nelegalitatea planului urbanistic de detaliu (PUD) care a stat la baza emiterii autorizaţiei de construire, se arată în comunicatul de presă remis de CeRe Epoch Times.
"În primăvara anului 2013, un spaţiu verde (spaţiu aferent locuinţelor de tip condominiu) de aproximativ 285 mp, situat între 3 blocuri în zona Floreasca (Str. Ghiţă Pădureanu şi Str. Rahmaninov) a fost îngrădit de către o persoană privată cu influenţă asupra conducerii Primăriei sector 2. Acesta cumpărase un lot retrocedat în condiţii dubioase de către Primăria Bucureşti şi obţinuse cu mare uşurinţă de la Primăria Sectorului 2 o autorizaţie de construire pentru un bloc de 4 etaje", relatează membrii Grupului de Iniţiativă în comunicat.
Vecinii au asistat cu consternare la distrugerea spaţiului verde, la tăierea unor copaci protejaţi şi apoi la ridicarea unui gard de beton în faţa geamurilor lor, la o distanţă mai mică de un 1 metru. Ulterior a fost edificată şi o parte dintr-o construcţie de 4 etaje ce a lipsit întreaga faţadă a celor două blocuri învecinate de lumină. Deşi au fost sesizate toate autorităţile competente (Poliţie, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Primărie, Garda de Mediu), acestea au protejat investitorul, ignorând solicitările vecinilor, arată cetăţenii.
Lezaţi de comportamentul autorităţilor, de pierderea spaţiului verde, a luminii şi a confortului minim, precum şi de ilegalităţile flagrante existente în documentaţiile autorizate de Primăria Sectorului 2, un grup de vecini din blocurile localizate pe Str. Rahmaninov şi Ghiţă Pădureanu, au început demersurile legale împotriva autorităţii locale şi a dezvoltatorului ce dorea să edifice un bloc de 4 etaje.
Potrivit cetăţenilor, pe parcursul procesului, autorităţile locale – Primăria Sectorului 2, Poliţia Locală Sector 2, Inspectoratul de Stat în Construcţii – nu au sprijinit deloc comunitatea, ci din contră, nu au făcut decât să protejeze interesul dezvoltatorului în detrimentul interesului general şi al locuitorilor învecinaţi neadministrând nicio amendă şi susţinând până în pânzele albe că totul este legal. De asemenea, autorităţile menţionate au încercat zădărnicirea procesului prin transmiterea trunchiată a documentelor de urbanism, fabricarea unor probe la limita legalităţii, totul pentru a permite construirea între blocuri a unui imobil de 4 etaje – structură care deja a privat de lumină şi spaţiu verde locuitorii din zonă, mai acuză membrii Grupului de Iniţiativă Floreasca.
După mai bine de 3 ani de la demararea acţiunii în instanţă, în data de 9 decembrie, Tribunalul Municipiului Bucureşti a admis cererea proprietarilor din Str. Rahmaninov nr. 35 şi a Asociaţiei de Proprietari din Str. Ghiţă Pădureanu nr. 2 şi a constatat nelegalitatea planului urbanistic de detaliu (PUD) aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Sector 2 privind imobilul din Str. Ghiţă Pădureanu nr. 2, prin care se aprobă edificarea unui imobil de 4 etaje.
În consecinţă, instanţa a anulat autorizaţia de construire nr. 675/82/P/19 decembrie 2012 emisă de Primarul Sectorului 2 Bucureşti pentru o clădire de 4 etaje ce se ridică pe spaţiul verde dintre blocurile localizate pe Str. Ghiţă Pădureanu şi Rahmaninov şi a obligat Primăria Sector 2 şi proprietarul la plata cheltuielilor de judecată.
Soluţia este cu drept de recurs.
Cetăţenii reamintesc că, anterior, la finele lui aprilie 2013, Tribunalul Municipiului Bucureşti suspendase autorizaţia de construire constatând indicii serioase de nelegalitate a autorizaţiei. Deşi soluţia de suspendare era executorie, dezvoltatorul a construit nestingherit aproape 3 etaje fără să fie deranjat de către autorităţile competente (Inspectoratul de Stat în Construcţii, Politia Locală), distrugând spaţiul verde, privând de lumină şi confort cele 2 blocuri învecinate.
"Sentinţa dată de Tribunalul Municipiului Bucureşti este o victorie importantă împotriva practicilor autorităţilor locale din zona Floreasca şi o confirmare a faptului că Justiţia nu se lasă intimidată de dezvoltatorii imobiliari cu resurse consistente, cenzurând ilegalităţile autorităţilor locale", arată Grupul de iniţiativă, subliniind faptul că această victorie se datorează unor oameni inimoşi care au avut curajul să spună că “aşa nu se mai poate” şi care au crezut până la capăt că pot să demonstreze ilegalităţile autorităţilor locale.
Mai mult, această victorie este şi un mesaj pentru toţi cei care se confruntă cu acest tip de desconsiderare din partea autorităţilor – uniţi, cu răbdare şi perseverentă, se poate câştiga.
"Autorităţile trebuie să înveţe să asculte de interesul general al cetăţenilor, NU de interesul particular al unor persoane cu influenţă financiară", adaugă oamenii din Floreasca, exprimându-şi speranţa că după această soluţie a Tribunalului Municipiului Bucureşti, Parchetul Sectorului 2, precum şi D.N.A. (sesizate deja) să-şi facă datoria şi să atragă răspunderea penală a celor vinovaţi de ilegalităţile de acum, confirmate de Tribunalul Municipiului Bucureşti.