Andrei Chiliman, urmărit penal într-un nou dosar de corupţie

Primarul suspendat al sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, s-a prezentat marţi la sediul DNA unde a fost anunţat că a fost pus sub urmărire penală într-un nou dosar de corupţie.
Andrei Chiliman
Andrei Chiliman (Epoch Times România)

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Andrei Chiliman de complicitate la distrugere şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, într-un dosar care vizează distrugerea unor construcţii monument istoric, anexe ale Palatului Ştirbei.

"Suspectul Chiliman Andrei Ioan, în exercitarea funcţiei de autoritate publică de primar al Sectorului 1 al municipiului Bucureşti, cu încălcarea atribuţiilor legale (dispoziţii ale Legii administraţiei publice locale şi Regulamentului de organizare şi funcţionare a Primăriei Sectorului 1), a dat ajutor unei persoane interesate să distrugă, în perioada 3 aprilie -19 decembrie 2008, prin folosirea de utilaje grele, construcţiile monument istoric, anexe ale Palatului Ştirbei, situat în centrul municipiului Bucureşti (Calea Victoriei).

Concret, între construcţiile distruse se află pivniţa Palatului Ştirbei, împrejmuirile şi remiza (aripa de nord), repertoriate ca monumente istorice, precum şi toate vestigiile care se regăseau în subteran, pentru care nu s-a obţinut niciun aviz sau autorizaţie de descărcare de sarcină arheologică. Acţiunea de demolare a pus in pericol bunul imobil Palat Ştirbei (monument istoric) şi vestigiile subterane care, astfel, au fost şi ele distruse", se arată într-un comunicat remis de agenţia anticorupţie.

Potrvit anchetatorilor, ajutorul a constat în aceea că Andrei Chiliman a semnat, cunoscând că Primăria Sectorului 1 nu era autoritatea competentă şi că actul încalcă dispoziţiile legale, certificatul de urbanism pentru desfiinţarea construcţiilor nr.4901/142/V/42155. De asemenea, ajutorul dat pentru distrugere a constat şi în aceea că a semnat, cunoscând ca Primăria Sectorului 1 nu era autoritatea competentă şi că actul încalcă dispoziţiile legale, autorizaţia de desfiinţarea construcţiilor nr. 90/04V/2891/08.

Documentele au fost emise în condiţiile în care, din Ordinul nr. 2534/17.09.2007 al Ministrului Culturii şi Cultelor, publicat în Monitorul Oficial nr. 671/01.10.2007, reiese faptul că s-a declasat din categoria imobilelor istorice de clasa A un singur imobil - clădire (la singular) nu şi anexele de pe Calea Victoriei.

În cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane.

Amintim că, nu demult, primarul suspendat al sectorului 1 a fost trimis în judecată de procurorii DNA sub acuzaţia de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea unei autorizaţii pentru o terasă, iar în alt dosar este urmărit penal, sub control judiciar, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.

Recomandăm şi Nu demolării istoriei! Societatea civilă se opune construirii unui mall în grădină Palatului Ştirbei