Societatea civilă ia atitudine: "Vinovaţii să plătească: Stop jafului public în primăriile bucureştene!"
alte articole
Petiţia, iniţiată de asociaţii cunoscute în lupta pentru protecţia mediului şi pentru stoparea abuzurilor în materie de urbanism, a fost lansată la scurtă vreme după ce un raport al Curţii de Conturi a relevat că primăriile din Bucureşti au cheltuit în perioada 2007-2014 aproximativ 600 milioane euro pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi. Şi nu oricum, ci cumpărând panseluţe, crizanteme, bănci şi balansoare la preţuri gonflate de câteva ori, risipind astfel fără nicio jenă banul cetăţeanului. Cei mai mulţi bani i-a cheltuit Robert Negoiţă iar cel mai puţin, fostul edil al sectorului 5, Marian Vanghelie, potrivit România Curată.
Culmea este că, în pofida sumelor uriaşe cheltuite. suprafaţa spaţiilor verzi nu a crescut nici măcar cu un metru pătrat. Ba mai mult, la sectorul 3, în 2012, an în care primari au fost Liviu Negoiţă - PDL şi Robert Negoiţă - PSD, s-au cheltuit circa 4,5 milioane de lei pentru arbori care s-au uscat sau au fost furaţi. Tot la sectorul 3, băncile au fost achiziţionate cu preţul de 3890, de 9 ori mai mult faţă de cât a dat primăria sectorului 2 pe acelaşi mobilier urban.
În consecinţă, iniţiatorii petiţiei cer intervenţia DNA şi ANAF, astfel încât cei vinovaţi de acest jaf să plătească iar prejudiciile să fie recuperate:
"Doamnă procuror-şef Kovesi, vă solicităm să dispuneţi cercetarea cazurilor prezentate în raportul Curţii de Conturi, să identificaţi şi să trageţi la răspundere vinovaţii. Doamnă ministru Dragu, vă cerem verificarea de către ANAF a activităţii financiare a firmelor "abonate" la contracte publice, semnalate în raportul Curţii de Conturi!"
Petiţia, intitulată "VINOVAŢII SĂ PLĂTEASCĂ: STOP JAFULUI PUBLIC ÎN PRIMĂRIILE BUCUREŞTENE!" poate fi accesată aici.
Redăm textul acesteia:
"Panseluţe, crizanteme, balansoare, bănci. Toate la supra-preţ, toate din buzunarul tău! Primăriile din Bucureşti au cheltuit pe un fir de floare mai mult decât impozitul pe care îl plătesc unii dintre noi anual.
Milioane de lei sunt cheltuiţi pe servicii de pază şi alte milioane pe arbori. 88% din aceste sume ”sunt furate”. Se cheltuie fără strategii pe termen scurt, mediu sau lung; fără indicatori tehnico-economici şi de performanţă specifici; fără asigurări şi măsuri care să oblige furnizorii să refacă, replanteze sau să repare lucrările care se deteriorează din vina executantului.
Primăriile din Bucureşti au cheltuit în perioada 2007-2014 aproximativ 2,7 miliarde lei (600 milioane euro) pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi. Aceste sume s-au scurs, în parte, în conturile unor firme care au pretins şi primit preţuri de 20 de ori mai mari pentru materialele furnizate decât cele oferite pe piaţa liberă. De asemenea, zeci de milioane de lei au fost cheltuite pe plante care s-au uscat sau au fost furate, fără ca primăria să răspundă sau să încerce să recupereze prejudiciul.
Ştim: nimic nu e nou, am ştiut cu toţii că ”se fură” banul public. Acum ştim exact ce autoritate, ce primar, cât a furat, cât a cheltuit prost, cât a preferat să bage în buzunarul firmelor prietene direct din buzunarul tău.
Cerem o anchetă a DNA care să cerceteze fiecare fărădelege consemnată în raportul Curţii de Conturi şi să facă publice, de urgenţă, măsurile luate în cazul celor ce se fac vinovaţi de această scandaloasă risipă de bani publici. Cerem ANAF să facă controale de fond la toate firmele ”prietene” primăriilor bucureştene spre a se vedea dacă acestea şi-au îndeplinit obligaţiile de plată a impozitelor şi taxelor. De asemenea, solicităm recuperarea întregului prejudiciu suferit de buzunarul public prin proastă gestionare a bugetelor primăriilor bucureştene."
Iniţiatorii petiţiei, (în ordine alfabetică) sunt: Asociaţia Bună Dimineaţa, Bucureşti!, Asociaţia pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural şi Cultural, Asociaţia Pro.Do.Mo., Asociaţia Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi , Asociaţia Salvaţi Cartierul Militari, Fundaţia ECO-CIVICA, Grupul civic “Iubim Sectorul 3”, Platforma de-clic.ro, Dumitru Dobrev, avocat.