"România educată". Rezultate foarte slabe la testele ROSE. Elevii de clasa a IX-a au lacune majore la română şi la matematică
Aproape 80% dintre cei peste 62.000 de elevi de clasa a IX-a din licee participante la proiectul Romanian Secondary Education (ROSE), testaţi la limba română, sunt cu materia de clasa a VIII-a în categoria de „funcţionalitate limitată şi risc”, relatează Edupedu.
Potrivit raportului de la final de proiect, aceasta înseamnă că adolescenţii stăpânesc minimal sau deloc noţiuni de bază la limba română şi au dificultăţi mari în a înţelege componente ale materiei de clasa a IX-a.
91% din copiii de clasa a IX-a testaţi în acelaşi program sunt în categoriile de risc crescut la matematică.
Testarea elevilor care abia intraseră la liceu a avut loc în octombrie – noiembrie 2023 şi scopul a fost descoperirea lacunelor şi dificultăţilor pe care le au elevii în clasele V-VIII şi cu care ajung la liceu. 78% din elevii de clasa a IX, testaţi la limba română în cadrul proiectului ROSE, sunt cu materia de clasa a VIII-a în categoria de funcţionalitate limitată şi risc, arată raportul. Asta înseamnă că operează minimal sau nu stăpânesc deloc noţiunile de bază, potrivit autorilor.
În construirea testelor, itemii s-au bazat pe conţinuturile din programă, nu pe competenţe. Fiecare test a conţinut itemi pentru toate dimensiunile evaluate pentru respectivul/respectivii ani şcolari. Au fost evaluate, în funcţie de test, între 5 şi 14 dimensiuni ale programei.
De remarcat lentoarea cu care Ministerul a publicat aceste date având în vedere că testarea a fost în octombrie 2023, iar rapoartele au fost publicate în noiembrie 2024. Deşi deţinea aceste date, autoritatea centrală din educaţie nu a luat nicio măsură pentru a interveni la elevii care erau clasa a IX-a şi acum se află la jumătatea clasei a X-a. În niciun moment oficialii din Ministerul sau din echipa proiectului nu au semnalat problemele pe care le au profesorii de la clasele de gimnaziu urmate de elevii testaţi.
Testarea ROSE are drept scop focalizarea pe elevii „cu probleme” la materiile testate şi arată şi care este întârzierea medie pe care o are un elev testat. Adică la ce nivel sunt cunoştinţele lui reale.
Articolul integral poate fi citit aici.