Sociolog: PSD-PNL au luat, cumulat, cele mai mici scoruri din zeci de ani. Deci nu mai contează aşa mult aparatul de partid
Sociologul Barbu Mateescu a remarcat, într-o emisiune Euronews, că PSD şi PNL au luat scoruri dezastruoase la alegeri, semn că aparatul de partid pe care s-au bazat până acum nu mai are aceeaşi forţă.
Jurnalist: O concluzie la cald a comentariilor pe care le-a oferit domnul Ilie Bolojan în legătură cu reducerea de personal.
Bogdan Mateescu: Foarte important mi se pare semnalul dat către alte instituţii pe care domnul Bolojan îl face destul de explicit. Aceasta nu este ultima reducere de personal din statul român şi s-ar putea să se semnaleze o schimbare de paradigmă, mai ales dacă şi PSD se alătură şi susţine astfel de iniţiative, pentru că timp de mai mult de 15 ani aceste partide mari s-au bazat pe membrii de partid, pe conexiunile lor, pe oameni care erau în jurul partidului şi care puteau fi plasaţi în funcţii în aparatul de stat.
Şi acum, candidaţii lor la prezidenţiale au fost pe locurile 3 şi 5 la parlamentare, cumulat PSD şi PNL au luat cele mai mici scoruri din zeci de ani. Deci nu mai contează aşa de mult aparatul de partid. Acum şi ei trebuie să plătească un pic, nu doar populaţia, cum era obişnuinţa până acum când se depăşea bugetul.
Jurnalist: Foarte interesant. Aş vrea să mai vedem ceva, pentru că aţi spus este un mesaj dat pentru alte instituţii. Să ştiţi că acum ceva vreme am discutat despre problema angajărilor, dar mai ales problema numirilor în consilii de administraţie ale unor companii, care este o chestiune foarte complicată.
Noi nu primim bani de la PNRR, aproape 700 de milioane de euro, pentru că avem în consiliile de administraţie angajaţi recomandaţi de partide politice. Şi am discutat despre asta cu ministrul Energiei, despre numirile care încalcă prevederile asumate prin PNRR şi care conduc la blocarea banilor de către Comisia Europeană. Ei bine, situaţia acolo este un pic diferită.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat atunci că le-a cerut celor din consiliile de administraţie să demisioneze, nu i-a demis, nu i-a restructurat. De anul trecut încearcă să convingă nişte membri ai CA-urilor ai companiilor de stat să plece, pentru că de anul trecut sunt blocate milioane de euro şi nu reuşesc să plece aceşti oameni din funcţie.
Bogdan Mateescu: Încercam să calculez acum la un salariu brut, să zicem de 4.000 de euro pe lună, brut atenţie, pentru un om din aparatul de Senat, ori 12 luni înseamnă 48.000 şi luăm 700 de milioane de euro şi vedem câţi oameni puteau fi plătiţi de la Senat câţi ani. Deci oamenii de la Senat poate că trebuia să se ducă la aceşti oameni din CA-uri şi să-i claxoneze un pic.
Jurnalist: Eu am făcut un calcul şi cu aceşti bani, 700 de milioane de euro, se puteau face cel puţin 150 de kilometri de autostradă, se puteau face 5 spitale regionale, că tot vorbim de spitale, se puteau face zeci, sute de grădiniţe, zeci de şcoli şi aşa mai departe. Iată banii aceştia lipsesc şi nu reuşesc instituţiile statului să-i convingă pe oameni să plece.