UPDATE. Adrian Năstase, audiat ca martor în dosarul Mineriadei

Fostul premier Adrian Năstase s-a prezentat, joi dimineaţă, la sediul Parchetului General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

UPDATE. După mai bine de două ore de audieri, fostul premier Adrian Năstase a ieşit din sediul Parchetului General unde a dat declaraţii în calitate de martor în dosarul Mineriadei.

"La vremea respectivă eu eram secretar cu relaţiile externe ale FSN şi purtător de cuvânt. Ministru am devenit după două săptămâni, când s-a format noul guvern. Întâlnirea s-a derulat absolut normal. Am dat o declaraţie de martor, amintind unele din lucrurile pe care eu le ştiam sau erau deja cunoscute în legătură cu funcţionarea FSN la acel moment. Foarte multe lucruri nu am putut să spun poate pe unele chestiuni de detaliu, pentru că nu participam la luarea deciziilor în acea perioadă.

Dacă trebuia să aflăm ce s-a întâmplat la Revoluţia Franceză, ce s-a întâmplat cu moartea lui Kennedy, ce s-a întâmplat în urma cu 25 de ani, sigur că răspunsul este că trebuie să aflăm. Problema este cum, când, în ce condiţii - şi eu cred că acest dosar are tocmai această menire, de a afla acest tip de răspuns", a declarat Adrian Năstase, citat de Agerpers.

* * *

"Sunt invitat ca martor. O să văd care sunt chestiunile care interesează în acest dosar, dacă pot să ajut cu ceva", a declarat Adrian Năstase, care, potrivit Agerpres, în iunie 1990 conducea departamentul de relaţiile externe din cadrul FSN.

Întrebat de jurnalişti cum a văzut el Mineriada, Năstase a replicat că această chestiune este "mult mai complicată" şi i-a îndemnat pe aceştia să citească viitoarea carte pe care o va scrie dacă vor să afle mai multe despre acest lucru.

Procurorii au probe din care reiese că Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu şi alţi generali au participat la o şedinţă secretă în 12 iunie 1990, în care Ion Iliescu a dat ordin ca protestatarii din Piaţa Universităţii să fie dispersaţi. Aceste ordine s-au aplicat în 13 iunie, când forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale şi ale SRI, spun procurorii, au atacat sistematic populaţia. Detalii aici.

Amintim că, în iunie 1990, străzile Bucureştiului erau inundate de minerii chemaţi de Ion Iliescu să asigure "ordinea publică", "tulburată" de studenţii care protestau în Piaţa Universităţii, cerând o ţară liberă de comunism. Înarmaţi cu bâte, răngi şi instigaţi împotriva studenţilor portretizaţi drept duşmani ai ţării, minerii s-au dezlănţuit, rupând în bătaie tineri, intelectuali, femei şi devastând sediile partidelor istorice.

Recomandăm şi Înregistrările video cu prestaţia lui Iliescu la Mineriadă, ascunse de TVR cât a fost preşedinte (Video)