Duminica Orbului, o făcătură? Mineriada din iunie '90, o devastare dirijată

În noaptea de 13 spre 14 iunie, Coposu a fost anunţat să plece de acasă, căci va urma o nenorocire. Cel ce i-a dat informaţia îi comunicase, înainte de 20 mai, şi rezultatul alegerilor din Duminica Orbului.
Ion-Andrei Gherasim, Director executiv al Fundaţiei Corneliu Coposu
Ion-Andrei Gherasim, Director executiv al Fundaţiei Corneliu Coposu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Fostul şef de cabinet al lui Corneliu Coposu a rememorat luni, la o dezbatere organizată de către Grupul pentru Dialog Social şi Asociaţia 21 Decembrie 1989, câteva aspecte mai puţin cunoscute despre Mineriada din iunie, când ortacii, chemaţi de Ion Iliescu, au năvălit în Capitală, bătându-i pe studenţi şi devastând sediile partidelor istorice. Dezvăluirile lui Gherasim conduc la concluzia că rezultatele alegerilor din 20 mai, din Dumnica Orbului, se ştiau de dinaintea scrutinului, iar devastarea casei lui Coposu a fost dirijată.

Potrivit lui Gherasim, în seara zilei de 13 iunie, la orele 11.30, seniorul Coposu a fost sunat de un oarecare domn Iancu, personaj care, cu o lună şi jumătate înainte, îi dăduse Seniorului un bilet cu rezultatele alegerilor din 20 mai. Imediat după alegeri, Gherasim a verificat, iar rezultatele alegerilor care i-au pus în braţe lui Iliescu România erau exact ca cele de pe bilet.

"Pe data de 13 (...) pe la ora 11.30 (23.30.), sună telefonul, era un oarecare domn Iancu, care cu o lună şi jumătate înainte, adică pe la începutul lui aprilie, a intrat în biroul Seniorului i-a dat o hârtiuţă mică pe care erau scrise rezultatele alegerilor din 20 mai 1990. Am verificat pe 20 mai seara, erau exact acele rezultate. Acelaşi domn Iancu în seara zilei de 13 iunie i-a zis Seniorului: "Sunteţi obligat să plecaţi de acasă, mâine dimineaţă se va întâmpla o nenorocire mâine dimineaţă", a relatat Gherasim.

"Seniorul nu a vrut să plece de acasă, dar gândindu-se la cele 2 surori ale sale, a plecat cu ele pe la 1.30 - 2 dimineaţa la locuinţa unui coleg de al nostru", a adăugat Gherasim.

A doua zi, s-a dovedit că dl Iancu a avut dreptate. Locuinţa lui Coposu a fost devastată. Ajungând acolo, Gherasim a găsit haos şi distrugere.

"Uşa era larg deschisă, geamul uşii era complet spart, am intrat înăuntru, nu era nimeni pe acasă, totul era răvăşit, din păcate. În două locuri din casă, cei ce fuseseră pe acolo îşi făcuseră nevoile, spărseseră tot, biblioteci, geamuri la uşi, o chiuvetă. Când eram în casă am auzit un vuiet, moarte lui Coposu", a rememorat Gherasim.

După ce a stat ascuns până pe 16, fapt ce l-a scăpat de bătăi ale minerilor, Gherasim s-a întâlnit cu Seniorul pentru a merge să vadă sediul PNŢ.

"Pe 16 iunie, minerii, cu ghilimele, se retrăseseră, ne-am dus să vedem sediul PNŢ. În sediul ziarului Dreptatea, în biroul directorului, peretele era decupat. Şi înăuntru se vedea clar că existase un seif. Vă aduc aminte că în acea clădire, în '77 a fost dl Ion Iliescu, care era director la Institutul Apelor. În momentul acela am avut cu toţii un şoc.

Se vedea clar urma unui seif. Decupaseră peretele şi era un perete foarte gros. Au venit punct ochit, punct lovit, au avut ceva de luat de acolo", a declarat Gherasim.

În opinia fostului şef de cabinet al Seniorului, dl Iancu era membru al poliţiei secrete.

Declaraţiile lui Gherasim au fost făcute în cadrul dezbaterii: 13 - 15 Iunie 1990 Diversiune urmată de Mineriadă - Clarificări pentru Istorie şi Justiţie, organizate de către Grupul pentru Dialog Social şi Asociaţia 21 Decembrie 1989.