Raportul Mineriadei. 250 de pagini cu mărturii la cald, declaraţii şi fotografii din istoria noastră recentă
alte articole
"Am reuşit să scanăm şi să publicăm raportul făcut de APADOR-CH acum 25 de ani, despre protestele de la Universitate. 250 de pagini de mărturii la cald, declaraţii, fotografii din istoria noastră recentă, închisă încă în dosarele anchetatorilor. Citiţi ca să ştiţi de ce suntem încă unde suntem", a trannsmis organizaţia.
"Reacţiile alergice la critică ale deţinătorilor puterii, înscenările grosolane, învrăjbirea unor categorii socio-profesionale împotriva altora (este emblematică folosirea lozincii „noi muncim, nu gândim”), prezentarea criticismului politic drept tentativă destabilizatoare, revenirea sau rămânerea în funcţiile cheie a nomenclaturii comuniste, lipsa de credibilitate a informaţiilor privind desfiinţarea Securităţii, tergiversarea anchetelor privind vărsările de sânge din timpul revoluţiei, dispariţia fără urmă a „teroriştilor” care făcuseră sute de victime, toate au marcat începutul unei decepţii din ce în ce mai adânci, care avea să se instaleze în societatea românească."
Acesta este un fragment din preambulul raportului despre Mineriada din iunie 1990, întocmit de reprezentanţi ai Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) împreună cu Grupul pentru Dialog Social.
"După cum veţi putea citi în acest raport – care cuprinde mărturii la cald, fapte, date şi fotografii despre manifestaţiile din Piaţa Universităţii şi represiunile la adresa protestatarilor – climatul social al vremii era încă puternic influenţat de evenimentele din decembrie 1989 şi de impresia că noua putere încearcă să zădărnicească dezvăluirea adevărului despre Revoluţie.
La 25 de ani de atunci, din păcate ne aflăm cam în aceeaşi situaţie. Dosarul Revoluţiei se zbate între clasare şi continuarea anchetei (românii tot nu ştiu cine a tras în decembrie 1989 şi de ce), iar dosarul Mineriadei abia a fost redeschis, ca urmare a unei decizii CEDO la care a contribuit şi un avocat APADOR-CH", se mai arată pe site-ul organizaţiei.
Pentru a citi raportul intraţi aici.