Victime ale Mineriadei din iunie '90 în greva foamei. Statul le pedepseşte: "Am fost agresaţi de jandarmi şi de poliţia locală!

Intraţi în greva foamei în semn de protest faţă de tergiversarea dosarului Mineriadei, membrii AVMR au avut surpriza de a se vedea amendaţi de jandarmi şi bruscaţi de Poliţia Locală, care le-a desfiinţat cortul instalat pentru a-i proteja de soare.
Membrii AVMR în greva foamei în Piaţa Universităţii
Membrii AVMR în greva foamei în Piaţa Universităţii (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Un grup de membri ai Asociaţiei Victimelor Mineriadelor 1990 - 1991 din România au intrat, joi, în greva foamei, în Piaţa Universităţii, în semn de protest faţă de tergiversarea dosarului Mineriadei din iunie '90, dosar care, acuză greviştii foamei, este deschis doar parţial.

"Suntem în a doua zi a grevei foamei. Motivul principal este că dosarul Mineriadei a fost blocat", a declarat pentru Epoch Times preşedintele AVMR, Viorel Ene, precizând că el şi cei patru colegi ai săi aflaţi în greva foamei cer deblocarea dosarului şi redeschiderea sa integrală, în sensul punerii sub acuzare a procurorilor ce au emis mandate de arestare ilegal în iunie '90.

De asemenea, greviştii foamei cer arestarea celor pe care-i consideră vinovaţi de sângele vărsat la Mineriadă, în principal a lui Ion Iliescu - cel ce i-a chemat pe mineri în Bucureşti - şi a lui Petre Roman, "căci ei încă influenţează mersul dosarului şi al politicului, care ne influenţează atât de mult."

Viorel Ene
Viorel Ene (Epoch Times)

Protestul membrilor AVMR, declanşat în Piaţa Universităţii, zonă declarată cândva prima zonă liberă de neocomunism, nu a trecut neobservat. Jandarmii şi poliţia locală au desfiinţat cortul ridicat de greviştii foamei, lăsându-i pe aceştia în soare, expuşi insolaţiei, şi i-au mai şi amendat.

"Ieri am declarat greva foamei, dar am fost agresaţi de jandarmi şi de poliţia locală a dnei Firea, aveam un cort, l-au dărâmat, deşi legea spune clar că în 72 de ore ori se ia autorizaţie pentru construcţie provizorie, ori aceasta se demontează; nu s-a întâmplat aşa. Am fost bruscaţi, ameninţaţi, în acelaşi timp jandarmii ne-au făcut proces verbal de protest neautorizat. Deşi le-am arătat şi ştiau că suntem în greva foamei, ni se luase glicemia de cei de la salvare, dar s-a încercat intimidarea noastră, parţial s-a reuşit, unii n-au suportat stresul. Trebuie să ştiţi, sunt oameni de o anumită vârstă, sunt bolnavi. De asemenea, cei de la Salvare au cerut, 'lăsaţi cortul oamenilor, nu pot sta în soare, fac insolaţie, oamenii sunt bolnavi, au diabet', dar nu s-a ţinut cont, s-a trecut peste lege ca să fim îndepărtaţi din acest loc simbolic pentru noi", a declarat pentru Epoch Times Viorel Ene, preşedintele AVMR.

Jandarmii intervenind la cortul greviştilor foamei în Piaţa Universităţii.
Jandarmii intervenind la cortul greviştilor foamei în Piaţa Universităţii. (Viorel Ene)

Greviştii foamei - cinci în acest moment - susţin că nu se vor lăsa descurajaţi de faptul că au fost "bruscaţi, ameninţaţi şi amendaţi" şi că îşi vor continua protestul lor extrem până când cei vinovaţi de Mineriada din iunie 1990 vor fi arestaţi.

Reprezentanţii Jandarmeriei nu au putut fi contactaţi până la ora publicării acestei ştiri pentru a comunica poziţia instituţiei.

"Până când se va face dreptate"

"Voi continua greva foamei până când se va face dreptate", afirmă Viorica Dumitru care, în urma Mineriadei din iunie '90, şi-a pierdut un rinichi.

"Eu nu prea am ieşit să manifestez până acum pentru că în evenimentele din 13-15 iunie am rămas fără un rinichi. Am fost prinsă în sediul PNŢ-ului, dusă în Ministerul de Interne şi acolo bătută şi anchetată de Cico Dumitrescu şi mi-a fost frică să mă mai afişez. Dar faptul că anul trecut l-am văzut la televizor dând declaraţii presei că el nu ştie pentru ce este el anchetat pentru crime împotriva umanităţii m-a făcut să ies la înaintare şi să spun că el chiar m-a bătut pe mine!", a declarat femeia.

Viorica Dumitru
Viorica Dumitru (Epoch Times)

Prinsă în sediul PNŢ, unde minerii şi poliţişti în civil au bătut la protestatari ca la fasole, Viorica Dumitru a fost dusă, conform declaraţiilor sale la MAI, iar acolo, după ce a fost întinsă pe jos şi bătută la grămadă cu alţi protestatari, a intrat pe mâna lui Cico Dumitrescu:

"M-a dus într-un birou, mi-a pus un reportofon pe masă şi mi-a zis: "Fii atentă, vie de aici nu mai ieşi dacă nu spui că au fost arme şi droguri în PNŢ! "De ce să spun, dacă n-am văzut?" "Ba spui..."

M-a luat de păr, m-a dat cu capul de birou, de două trei ori, mi se umflase faţa... Până la urmă, am spus. (...) De la loviturile pe care le-am primit, urinam doar sânge. M-au urcat într-o maşină şi m-au dus la Fundeni, m-am trezit dimineaţa pe 15 că eram operată şi eram în reanimare", a declarat femeia.

Istoric

Reamintim că în zorii zilei de 13 iunie 1990, statul român, condus de Ion Iliescu, a trimis impresionante efective de poliţişti şi soldaţi în Piaţa Universităţii împotriva unei mâini de grevişti ai foamei. Tot pe 13 iunie, în Bucureşti s-a tras, 4 oameni fiind ucişi prin împuşcare. O zi mai târziu, peste Bucureşti s-au prăvălit minerii chemaţi de Iliescu şi alţi mii de cetăţeni din toată ţară, convocaţi de senatori şi deputaţi. Au urmat bătăi, arestări, jafuri, Capitala fiind lăsată pe mâna unei hoarde puse pe rele.

Mineri la mineriadă în Bucureşti
Mineri la mineriadă în Bucureşti (Epoch Times România)

Cetăţeni ai acestei ţări au fost asmuţiţi împotriva compatrioţilor lor şi, ce nu trebuie uitat, este că, potrivit martorilor vremii, armata dotată cu muniţie de război a tras împotriva populaţiei civile. 4 persoane au fost omorâte prin împuşcare iar alte 18 rănite pe 13 iunie 1990.

Recomandăm şi Înregistrările video cu prestaţia lui Iliescu la Mineriadă, ascunse de TVR cât a fost preşedinte (Video)

25 de ani mai târziu, în data de 21 octombrie 2015, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost chemat la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de suspect pentru săvârşirea infracţiunii contra umanităţii în dosarul "Mineriada".

Alături de Iliescu, au fost puşi sub acuzare în acest dosar fostul director al SRI Virgil Măgureanu, general-maior (rez.) Corneliu Diamandescu, gen (rez.) Peter Petre (fost comandant al U.M. 0575 Măgurele), gen (rez.) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al U.M. 0828 Băneasa — Şcoala Militară Superioară de Ofiţeri a MAI), viceamiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu (fost şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din MAI), general maior (rez.) Mugurel Florescu (fost şef al Parchetului Militar), Nicolae Dumitru (fost vicepreşedinte al FSN), Cazimir Ionescu (fost vicepreşedinte al CPUN) şi fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu.

AVMR acuză însă că dosarul a fost deschis doar parţial şi că cercetările sunt tergiversate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne