Revoluţionarii îi urează "La mulţi ani" lui Iliescu. "La Jilava, după Vişinescu!" (Video)
alte articole
Zeci de membri ai Asociaţiei 21 Decembrie 1989 s-au întrunit sâmbătă pentru lucrările Adunării Generale ordinare a organizaţiei. Întrunirea a avut loc în stradă, în ploaie, căci revoluţionarii au fost evacuaţi din sediu în urmă cu trei zile. La momentul respectiv, preşedintele asociaţiei, Teodor Mărieş, a catalogat evacuarea drept o execuţie securisto-comunistă.
Din faţa sediului, revoluţionarii s-au îndreptat spre casa fostului preşedinte Ion Iliescu, pe care, de altfel, îl invitaseră la întrunirea lor, pentru a vorbi despre deciziile pronunţate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în dosarele referitoare la perioada infracţională decembrie 1989 - iunie 1990, în contextul în care marţi CEDO a condamnat din nou România pentru tergiversarea dosarului Revoluţiei.
„Mergem la cel care în această săptămână ne-a umilit! L-am invitat la şedinţă şi nu a venit! Mergem noi la el să-i urăm de bine şi de sănătate!”, a declarat preşedintele asociaţiei, Teodor Mărieş, dând semnalul îmbarcării revoluţionarilor în autocarul ce i-a lăsat la câţiva paşi de locuinţa lui Iliescu din cartierul Primăverii.
Ajunşi în faţa locuinţei fostului preşedinte - altminteri plecat de acasă, potrivit jandarmilor - revoluţionarii au lăsat la poarta vilei o şampanie pentru Iliescu care pe 3 martie îşi sărbătoreşte ziua de naştere şi un mărţişor pentru soţia acestuia.
Cu această ocazie, revoluţionarii şi urmaşii victimelor din decembrie 1989 i-au urat în cor lui Iliescu "La mulţi ani la Jilava! După Vişinescu" şi au scandat "Criminalul condamnat pentru sângele vărsat!"
Întrebat cum comentează recentele declaraţii ale lui Iliescu care a "explicat" joi că Revoluţia, "eveniment" ce a costat România 1.200 de vieţi şi Mineriada, sunt momente de istorie depăşite de acum din care ar trebui trase concluzii politice adecvate, mai degrabă decât să-i plângem pe cei ce au murit, Mărieş a opinat ca spusele fostului preşedinte sunt în conformitate cu conştiinţa lui.
„Asta este conştiinţa lui! Lui îi este foarte frică să dezgroape aceşti morţi, căci în morţii din cimitir, în eroii noştri sunt încă gloanţe. Şi aceste gloanţe sunt ale armatei, securităţii, miliţiei şi gărzilor patriotice coordonate începând cu 22 decembrie seara sub comanda lui Ion Iliescu şi a camarilei”, a declarat Mărieş
Şi, cum tot a vorbit despre armată, securitate şi "instituţii de forţă", la plecare, autocarul în care s-au urcat participanţii la eveniment a fost urmat de numeroase maşini MAI.
„Pe banii cui dizolocă atâtea maşini şi cheamă oameni de acasă?” s-a întrebat un revoluţionar.
Context
Reamintim că miercuri, membrii Asociaţiei 21 Decembrie 1989 s-au trezit cu jandarmii la poartă şi cu executori judecătoreşti veniţi să-i evacueze din sediu. Potrivit preşedintelui asociaţiei revoluţionarilor, evacuarea a fost în fapt o "o execuţie securisto-comunistă."
Evacuarea a avut loc la două zile după ce preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a depus o nouă plângere împotriva rezoluţiei de clasare a dosarului Revoluţiei, demers în urma căruia procurorul general interimar, Bogdan Licu, a anunţat că va cere dosarul de la Înalta Curte, pentru a-l reanaliza.
De asemenea, cu o zi înainte de evacuare, Asociaţia 21 Decembrie a ţinut o conferinţă de presă pentru a prezenta ultima hotărâre prin care CEDO a condamnat din nou România pentru tergiversarea dosarului Revoluţiei. Cu această ocazie, Mărieş a declarat că principalii vinovaţi pentru clasarea dosarului sunt fostul procuror general Tiberiu Niţu, şeful parchetelor militare Ion Vasilache şi, nu în ultimul rând, generalul SRI Florian Coldea. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.