"Rogan" - O formă de artă indiană străveche, care se practică de 400 de ani [video]

Familia Khatri practică arta "Rogan" de opt generaţii şi se crede că sunt ultimii care păstrează vie tradiţia în India. "Totul este un dar al lui Dumnezeu. Nu poate fi făcut de toată lumea sau de vreo maşină".
Arta "Rogan"
Arta "Rogan" (screenshot tramite video Gan Jing World)

Palma artistului este instrumentul esenţial pentru tehnica antică de pictură Rogan

Se crede că arta Rogan a ajuns în India din Persia, în urmă cu aproximativ 400 de ani. În trecut, desenele erau ceva obişnuit, puteau fi observate pe hainele ceremoniale şi pe cuverturile de pat din întreaga Indie. Astăzi, familia Khatri declară că sunt singurii artizani din lume care mai practică acest meşteşug tradiţional.

Baza vopselei este uleiul de ricin, iar acesta este şi cel care dă numele acestei arte - "Rogan", care înseamnă ulei în farsi (persană). Uleiul este încălzit la foc două zile, până când capătă o textură vâscoasă asemănătoare cu cea a mierii. Apoi, este combinat cu un pigment zdrobit pentru a se obţine vopseaua.

Procesul de pictură implică doar două instrumente: un toc de metal şi mâna persoanei care execută. Abdul Gaffur Khatri, cel mai în vârstă din afacerea familiei, amestecă vopseaua direct pe palmă pentru a o încălzi şi a o subţia. Apoi întinde firul de vopsea pe ţesătură cu ajutorul tocului metalic.

Deşi are în minte o idee a designului final, artistul se lasă în voia imaginaţiei

"Firul perfect al acestei culori, care poate aluneca pe pânză, este în mintea artistului", a declarat Khatri, pentru Business Insider. "Totul este un dar al lui Dumnezeu. Nu poate fi făcut de toată lumea sau de vreo maşină".

Khatri poate termina unele lucrări în cinci zile, în timp ce modelele mai complexe îi pot lua până la doi ani. Piesele de artă de perete mai mari pot costa peste 1.000 de dolari.

(screenshot tramite video Gan Jing World)

Familia Khatri îşi vinde în mod normal piesele turiştilor din oraşul Bhuj, aflat la aproximativ 40 de kilometri de micul sat Nirona, unde lucrează. Dar, în ultimii ani, din cauza pandemiei, în sezonul de vârf nu au avut profit.

"Pot să vă spun că am înregistrat pierderi deoarece turiştii nu au venit, iar această afacere depinde de ei. Nu există o altă sursă. Aşa că ce vom face?", a declarat Khatri pentru publicaţia respectivă, adăugând: "Acum aşteptăm să vedem ce se va întâmpla în continuare".

Lupta pentru a supravieţui pare familiară - producţia în masă a textilelor în anii 1980 a forţat mulţi artizani să renunţe la meşteşugurile lor şi să caute o muncă mai profitabilă. Khatri a luat decizia dificilă de a părăsi afacerea de familie şi de a căuta oportunităţi în Mumbai.

"În 1980 am decis că nu-mi voi irosi viaţa cu această artă", afirmă Khatri. "Şi au existat unele discuţii în familie din această cauză, deoarece la acea vreme trimiterea unui copil dintr-un sat la Mumbai era un lucru important."

Khatri s-a întors în satul său doar după câţiva ani, deoarece familia sa l-a rugat să continue tradiţia

"Îmi amintesc că atunci le-am promis că îmi voi dedica întreaga viaţă acestei arte", a declarat Khatri pentru Business Insider. "Iar acum pot spune că acea promisiune s-a îndeplinit".

De atunci, familia Khatri a adus arta Rogan la nivel internaţional. Au obţinut peste 10 premii pentru munca lor.

Acum, familia foloseşte social media şi domeniul educaţiei pentru a încerca să răspândească această formă rară de artă. În 2010 au lansat un program pentru a transmite şi a pregăti artişti Rogan în sat, şi au reuşit pregătind aproximativ 300 de femei, dintre care 20 au continuat să lucreze pentru familie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură