O structură veche de 25.000 de ani construită din oase de mamut ridică multe întrebări

Rămăşiţele structurii recent descoperite în Rusia
Rămăşiţele structurii recent descoperite în Rusia (A. E. Dudin)

O echipă de cercetători de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, a descoperit o construcţie circulară antică cu un diametru de 12 metri, realizată din oasele a 60 de mamuţi lânoşi. Descoperiri similare au avut loc în unele părţi ale Europei de Est, dar nu la această scară. Întreaga structură este împărţită în zone cu spaţii de lucru, gropi de gunoi şi zone de ucidere a animalelor. Rămăşiţele de reni, cai şi vulpi sugerează că oamenii din această zonă trăiau din tot ce găseau acolo.

Întreaga construcţie este formată dintr-un total de 51 de maxilare inferioare şi 64 de cranii individuale de mamut. "În mod clar, s-a investit mult timp şi efort în construirea acestei structuri, aşa că, în mod evident, a fost importantă pentru oameni, care au făcut-o dintr-un anumit motiv", a afirmat arheologul şi autorul studiului Alexander Pryor.

Experţii au găsit, de asemenea, bucăţi de lemn carbonizat. "Este pentru prima dată când cineva a găsit bucăţi mari de cărbune în interiorul uneia dintre aceste structuri. Deci arată că arborii se aflau în mediul înconjurător", a adăugat Pryor. Din cauza scăderii temperaturilor şi a lipsei de hrană, cercurile de oase erau abandonate iarna şi refolosite ulterior timp de mai multe luni la rând. Sunt necesare studii suplimentare pentru a încerca să se înţeleagă la ce a fost folosită o astfel de structură.

Studiul a fost publicat în revista Antiquity.

Informaţii conexe: A Mysterious 25,000-Year-Old Structure Built of the Bones of 60 Mammoths