"Vrem un oraş pentru oameni!" - Marşul bicicliştilor ajunge la a noua ediţie

Administraţia Capitalei a devenit mai opacă decât pe vremea lui Oprescu şi sfidează cetăţenii, susţine organizatorul evenimentului, atrăgând atenţia că în viitor protestele se vor radicaliza.
Loredana Diacu
24.09.2016

alte articole

Marşul bicliştilor, 24 septembrie 2016 (Epoch Times)
Loredana Diacu
24.09.2016
Se încarcă player-ul...

Capitala a găzduit, sâmbătă, cel de-al nouălea Marş al Bicicliştilor, eveniment adresat iubitorilor de mers pe două roţi care se simt "stingheri într-un oraş al maşinilor". Cu ocazia evenimentului, liderul OPTAR, Marian Ivan a anunţat că în viitor, cum Primăria Capitalei a devenit mai opacă decât pe vremea lui Oprescu, protestele bicicliştilor se vor înmulţi şi radicaliza.

Având ca punct de plecare parcul Herăstrău, evenimentul a reunit în jur de 2500 de participanţi, persoane de toate vârstele, de la copii veniţi alături de părinţi până la oameni cu părul argintiu, uniţi de plăcerea de a face mişcare şi de dorinţa de a determina autorităţile să facă din Bucureşti un oraş mai prietenos pentru oameni. Un marş similar a fost organizat şi la Constanţa, având aceeaşi oră de început, 14.30.

„Mesajul (marşului n.r.) este foarte simplu: Vrem un oraş pentru oameni. Asta înseamnă să îmbunătăţească calitatea vieţii pentru toţi. (...) Nu cerem absolut nimic deosebit pentru biciclişti. Totul are legătură cu cetăţeanul, fie că mergem pe jos, cu bicicleta, cu transportul public sau cu maşina”, a declarat organizatorul evenimentului, Marian Ivan, preşedintele Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR).

Marşul bicicliştilor, 24 septembrie 2016 (Epoch Times)
Marşul bicicliştilor, 24 septembrie 2016 (Epoch Times)

Ca şi motive ale protestului, Ivan a menţionat neaplicarea măsurilor de siguranţă rutieră, faptul că Primăria continuă să încurajeze transportul motorizat individual în defavoarea transportului alternativ şi al transportului în comun - drept dovadă că Firea a redeschis traficului rutier Kiseleff-ul, anterior închis în weekenduri pentru activităţi sportive - faptul că nu se pun în aplicare măsuri de eficientizare a transportului public, cum ar fi să se creeze benzi dedicate transportului public astfel încât oamenii să aibă alternativă la deplasările cu maşina personală.

„Tototdată, noi cerem - cred că sunt vreo 4 ani şi jumătate sau 5 de când solicităm asta - să se ia măsuri concrete pentru a nu mai fi ţinuţi în funcţii cei care au recepţionat ilegal pistele pentru biciclete cele care au fost desfiinţate şi cele care au adus pagube bucureştenilor. Practic ei sunt încă în funcţie, iau încă hotărâri. La ultima întâlnire mi s-a afirmat - dar nu avem nicio dovadă - că şi primăria ar fi depus în 2015 o plângere la DNA”, a mai adăugat Ivan.

Întrebat dacă vede vreo schimbare la nivel de administraţie publică odată cu preluarea mandatului de primar de către Gabriela Firea, Ivan a remarcat că situaţia în Bucureşti s-a înrăutăţit, iar Primăria Capitalei sfidează cetăţenii. Astfel, biciiştii nu stiu în ce stadiu este proiectul privind construirea unor piste pentru biciclişti, pentru care Ministerul Mediului a alocat 10 milioane de euro şi nu se cunosc prea multe informaţii nici despre proiectul traseelor pentru biciclete incluse în planul integrat de dezvoltare urbană.

„Cu toate că cerem transparenţă, să ştim ce se lucrează la acel proiect de 10 milioane, nu ni se spune nimic. Se aruncă vina de la Primăria Generală, pe primăria de sector, respectiv sectorul 3, că s-ar face piste...dar nu se fac piste. (...) Şi un alt proiect controversat este cel al traseelor pentru biciclete care sunt incluse în planul integrat de dezvoltare urbană. Tocmai a fost aprobat în urmă cu trei zile. Nu ştim ce s-a aprobat. În urmă cu doi ani când s-a aprobat conceptul, noi am constatat nişte nereguli în ceea ce priveşte pistele pentru biciclete. Le-am sesizat atunci celor care se ocupau de infrastructură. Au spus că la următoarele dezbateri se vor lua în discuţie şi se vor repara greşelile şi iată că acum, chiar dacă ai vrea să afli ce se întâmplă cu aceste proiecte, pe site-ul primăriei vezi doar nişte hârtii transmise între cele două instituţii, însă în spatele lor nu există niciun proiect. Practic noi, în momentul de faţă, nu ştim pe ce se dau banii. Din nou am cerut transparenţă, ni s-a refuzat dreptul de a ne adresa Consiliului General şi în momentul de faţă constatăm că faţă de vremea lui Oprescu situaţia este mult mai gravă” a declarat Marian Ivan.

Potrivit liderului OPTAR, având în vedere opacitatea primăriei, protestele bicicliştilor se vor înmulţi şi radicaliza.

„În urma experienţelor pe care le-am trăim în urmă cu 2-3 zile în primărie mi-am dat seama că este o administraţie mult mai opacă decât cea a lui Oprescu care măcar nu vorbea. Dar aici pur şi simplu ne sfidează prin ceea ce fac. Acesta este cam ultimul marş de acest tip. Vom radicaliza protestele, vom face mult mai multe. Până acum s-au obişnuit probabil să apărem doar de două ori pe an. Se pare că este mult prea puţin pentru o astfel de atitudine a administraţiei. Sigur vor fi mai multe proteste, mai mici şi mai de tip gherilă”, a declarat liderul OPTAR.

„Sperăm ca cei care conduc oraşul să ia nişte măsuri bune şi rapide pentru a scădea traficul şi pentru a le permite bicicliştilor să meargă în condiţii de siguranţă”, a declarat, la rândul său, un alt participant la marş, Ionuţ Zmeu.

 (Epoch Times)
(Epoch Times)

Venit la protest pe o bicicletă ce avea în spate un mesteacăn tânăr, într-un ghiveci, Zmeu a explicat că vrea să le dea un exemplu autorităţilor.

„Eu cred că plantând copaci putem să avem un oraş mai puţin poluat şi sper ca şi cei care conduc oraşul să se gândească că e o soluţie bună să planteze copaci, nu să îi taie, să facă ceva pentru a reduce traficul, ca să putem circula mai rapid sau mai sănătos”, a declarat cetăţeanul.

Din parcul Herăstrău, bicliştii au pornit pe traseu până spre Grădina Botanică.

Marşul bicicliştilor, 24 septembrie 2016, traseu (Epoch Times)
Marşul bicicliştilor, 24 septembrie 2016, traseu (Epoch Times)

Marşul bicicliştilor, 24 septembrie 2016 (Epoch Times)
Marşul bicicliştilor, 24 septembrie 2016 (Epoch Times)

Marşul bicicliştilor, 24 septembrie 2016 (Epoch Times)
Marşul bicicliştilor, 24 septembrie 2016 (Epoch Times)

Marşul bicicliştilor, 24 septembrie 2016 (Epoch Times)
Marşul bicicliştilor, 24 septembrie 2016 (Epoch Times)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor