Baconschi: E cool "să-ţi ceri drepturile", de parcă toţi ţi-ar datora o compensaţie pentru efortul tău de a exista

Teodor Baconschi răspunde întrebărilor reporterilor Epoch Times, 4 septembrie 2012
Teodor Baconschi răspunde întrebărilor reporterilor Epoch Times, 4 septembrie 2012 (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Conservatorii au doar o nişă în România. Media au asigurat, într-o luptă inegală, triumful discursului politic corect, al "emancipărilor" socialiste şi al culturii de divertisment, a scris duminică, pe contul său de Facebook, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi.

"E cool să fii cât mai "nebun", egocentric, materialist, hedonist, "să te bucuri de viaţa ta" şi, mai ales, "să-ţi ceri drepturile" (de parcă toată lumea, de la bunici, până la păsărelele din copaci, ţi-ar datora o compensaţie pentru efortul tău de a exista).

În pofida acestei dominanţe, trăim într-o societate uşor de manipulat, cu oameni profund inhibaţi şi conformişti. Este asta reflexul faptului că "hipsterismul" e, fatalemnte, încă o formă românească fără fond? Sau rezultatul lipsei de libertate (interioară şi exterioară) după decenii de propagandă comunistă?", a continuat Teodor Baconschi.

În replică, un internaut i-a scris lui Baconschi că, în opinia lui, România e profund conservatoare, însă s-ar putea să nu ne placă ce vrea ea să conserve, în timp ce hipsterimea e doar o nişă.

"Da, conservă comunismul şi prefigurările sale carliste sau antonesciene. Eu mă refeream la conservatorismul european, la cultura înaltă, la elitism, teologie politică şi metafizică", a fost răspunsul lui Teodor Baconschi.