Masacrarea copacilor din Berceni, făcută cu încălcarea avizului. Primăria Capitalei promite verificări

Primăria Bucureşti a avizat toaletări şi defrişări de arbori uscaţi în sectorul 4, însă în afara perioadei de vegetaţie. Odată sesizată, PMB promite că va verifica modul de executare a lucrărilor ce au transformat copacii aproape în stâlpi de telegraf.
Loredana Diacu
14.09.2016

alte articole

Copaci ciopârţiţi în sectorul 4 (De la cititori)
Loredana Diacu
14.09.2016

Primăria Capitalei va verifica modul în care au fost executate lucrările de "toaletare" a copacilor din curţile şcolilor 194 şi 189 din Berceni, unde drujbele au ciuntit copacii de crengi într-un sezon în care "toaletatul" - aşa cum, în mod impropriu, sunt denumite lucrările de întreţinere şi punere în valoare a copacilor - este strict interzis.

La solicitarea Epoch Times care, în urmă cu cinci zile, a relatat că mai mulţi copaci au fost "toaletaţi" sălbatic în Berceni, Primăria Capitalei precizează că lucrările au fost avizate la solicitarea celor două şcoli însă în cele două avize se preciza clar faptul că execuţia lucrărilor se face în perioada de repaus vegetativ a arborilor (după căderea frunzelor).

Redăm răspunsul remis de Primăria Municipiului Bucureşti redacţiei Epoch Times:

"La solicitarea celor două şcoli prin S.C. A.D.P.P. 4 S.A. (Şoş. Olteniţei nr. 9 )şi Direcţia de Învăţământ şi Tineret sector 4 (B-dul Metalurgiei nr. 89) s-au emis avizele :- 2890/1416833; 5244/1433738/25.08.2016 pentru şcoala 194 din B-dul Alexandru Obregia nr. 3A (s-au avizat 128 toaletări şi 3 defrişări pentru arbori uscaţi/declin biologic avansat (scorburi profunde)- 3528/1337541/10.08.2015 pentru şcoala 189 din Aleea Ciceu nr. 14 (s-au avizat 76 toaletări şi 3 defrişări pentru arbori uscaţi).

În aceste avize, care au ca termen de valabilitate 2 ani de la data emiterii, se precizează faptul că execuţia lucrărilor se face în perioada de repaus vegetativ a arborilor (după căderea frunzelor) iar administratorul legal al terenului este răspunzător de supravegherea execuţiei acestora (respectarea prevederilor avizului, a tehnologiei/perioadei de execuţie a lucrărilor). Menţionăm că un inspector din cadrul Direcţiei de Mediu - Serviciul Monitorizare Spaţii Verzi va verifica în teren modul de execuţie a lucrărilor avizate pentru cele două şcoli, iar în cazul în care se constată neregularităţi se va acţiona conform legislaţiei de mediu în vigoare", precizează PMB.

Reamintim că la finele săptămânii trecute, sesizată de o cititoare, redacţia noastră a relatat că în Berceni s-a dat undă verde la toaletat, deşi această acţiune este interzisă în sezonul de vegetaţie.

Copaci ciopârţiţi în sectorul 4 (De la cititori)
Copaci ciopârţiţi în sectorul 4 (De la cititori)

La momentul respectiv, vicepreşedintele Eco-Civica, Dan Trifu, a explicat pentru Epoch Times că de multe ori autorităţile "toaletează" "preventiv", ca să nu aibă bătăi de cap în caz de vijelie sau furtună. Cât despre faptul că lucrările se fac în perioada de vegetaţie, când nu este permis, conform lui Trifu autorităţile motivează că sunt prea multe lucrări şi nu au când să le facă în afara vegetaţiei, respectiv în intervalul noiembrie-martie.

Potrivit lui Trifu, în genere, avizele care pleacă de la direcţia de mediu a Primăriei Capitalei sunt întocmite ca la carte însă, când ajung la primăriile de sector "sunt transformate după voia primarului. El dictează cum să se toaleteze, cum să se defrişeze, nimeni nu mai ţine cont de aviz!" Acest lucru n-ar avea la bază musai grija pentru cetăţean, ci autorităţile vor să evite un eventual dosar penal sau să plătească daune oamenilor cărora le cad copaci pe maşini sau acoperişuri.

O soluţie pentru rezolvarea acestei probleme ar fi modificarea legislaţiei care, în acest moment, este mult prea permisivă cu cei care toaletează sau defrişează după cum îi duce capul.

"Dacă legea ar interveni şi ar spune: "am înţeles, ai greşit o dată, de două ori, dar dacă şi a treia oară greşeşti, ăsta e abuz în serviciu în formă calificată şi se sancţionează cu amendă penală sau închisoare de la 6 luni la 2 ani", lucrurile s-ar schimba. În legislaţie trebuie să prevedem că executarea de lucrări de întreţinere în mod repetat intră pe răspundere penală şi plăteşti.(...) Trebuie să modificăm neapărat legea spaţiilor verzi şi atunci îi putem pune la respect pe aceşti oameni", a declarat Trifu.

Merită precizat şi că, potrivit specialiştilor, toaletarea excesivă - respectiv acea ciopârţire a copacilor până când ajung să semene cu stâlpii de telegraf, pe care o vedem adesea în Capitală - poate duce la uscarea rădăcinii şi creşte riscul ca aceştia să se prăbuşească, cu alte cuvinte, în încercarea lor de a preveni, autorităţile pot produce exact răul pe care declară că vor să-l evite.

Copaci ciopârţiţi în sectorul 4 (De la cititori)
Copaci ciopârţiţi în sectorul 4 (De la cititori)

"Fără hrana necesară furnizată de coroană, părti din rădăcină mor, lăsând astfel arborele fără capacitatea optimă de ancorare şi de absorbţie a substanţelor nutritive din sol. În general, pierderile de la nivelul rădăcinii sunt echivalente cu volumul din coroană care a fost îndepărtat din coroană. Prin dispariţia sistemului de susţinere, constituit de rădăcină, arborele devine în sine un pericol, oricând existând posibilitatea ca acesta să fie doborât de vânt, spre exemplu", explica recent, pentru Hotnews, dr. peisagist Diana Culescu, preşedintele Asociaţiei Peisagiştilor din România.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor