Richard Grenell devine directorul Biroului Naţional de Intelligence

Richard Grenell
Richard Grenell (Sean Gallup/Getty Images)

Preşedintele Trump l-a numit pe Richard Grenell, vocalul şi controversatul ambasador al SUA în Germania, ca nou director al serviciilor de informaţii naţionale, înlocuind actualul şef al celor 17 agenţii naţionale de spionaj (oficiale).

Grenell, care a fost trimisul american la Berlin încă din mai 2018, este cunoscut pentru loialitatea faţă de Trump, deşi criticii săi au remarcat că nu are experienţă în domeniul de informaţii şi nici de management la nivel înalt.

Grenell îl înlocuieşte pe actualul director de informaţii naţionale, Joseph Maguire. Maguire l-a înlocuit pe Dan Coats, care a fost pus pe liber de preşedintele Trump în iulie.

La fel ca Maguire, al cărui mandat se termină la 11 martie, în calitate de director interimar mandatul lui Grenell va fi limitat de lege la 210 zile.

Donald Trump a arătat o predilecţie pentru numirea interimarilor, care nu necesită confirmarea Senatului şi au un mandat limitat.

Pe lângă faptul că a fost ambasador în Germania, cea mai mare economie a Europei, Grenell a fost emisarul special al administraţiei Trump pentru Serbia şi Kosovo.

Cel mai recent, Grenell a fost vârf de lance al campaniei administraţiei împotriva companiilor chineze implicate în tehnologia 5G - în special Huawei.

Ţările care folosesc tehnologia 5G pe baza componentelor produse de compania chineză Huawei sunt avertizate de Casa Albă cu privire la riscurile de scurgere de informaţii şi de spionaj din partea Partidului Comunist Chinez.

În ciuda campaniei agresive a SUA împotriva companiei Huawei în Europa, blocul UE a ezitat să adopte o poziţie comună, lăsând ţărilor membre decizia de a permite sau exclude componentele Huawei din reţelele naţionale. Decizia în sine este o problemă de securitate, deoarece, având în vedere transmiterea de informaţii între agenţii şi ţările europene, cea mai slabă verigă le va pune în pericol pe toate celelalte.

Grenell este cunoscut pentru poziţia dură faţă de presupusa dualitate germană în relaţia cu Rusia şi China.