SUA avertizează Germania în legătură cu furnizorii reţelei 5G. Huawei vizată

Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell (Getty Images)
Andrei Popescu
13.03.2019

SUA a avertizat, luni, Germania că ar putea fi compromise comunicaţiile sensibile dacă “furnizori în care nu poţi avea încredere” ar fi implicaţi în infrastructura de telecomunicaţii 5G, potrivit unui raport publicat de ziarul american The Wall Street Journal (WSJ).

Într-o scrisoare transmisă vinerea trecută ministrului german al Economiei, Peter Altmaier, ambasadorul american Richard A. Grenell a avertizat că participarea companiei Huawei sau a altor furnizori chinezi de echipamente în proiectul 5G ar conduce la faptul că “SUA nu va putea menţine acelaşi nivel de cooperare cu agenţiile de securitate”, potrivit WSJ.

“În măsura în care sunt implicaţi furnizori în care nu se poate avea încredere în reţelele unui aliat, acest lucru ar putea ridica ulterior întrebări cu privire la integritatea şi confidenţialitatea comunicaţiilor sensibile ale acelei ţări, precum şi între acea ţară şi aliaţii ei”, a precizat un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA în Germania.

“Acest lucru ar putea, în viitor, să pericliteze cooperarea promptă şi o parte a schimbului de informaţii. Noi colaborăm intens cu aliaţii noştri în legătură cu modul în care să asigurăm securitatea reţelelor de telecomunicaţii pentru o interoperabilitate permanentă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Huawei a intentat recent un proces împotriva guvernului american pentru decizia de a eticheta compania chineză un risc de securitate şi de a limita accesul companiei de telecomunicaţii pe piaţa americană, potrivit Deutsche Welle.

Ministerul Economiei german a confirmat primirea scrisorii.

Altmaier a declarat agenţiei de ştiri AFP că nu comentează conţinutul scrisorii, însă a precizat: “Vom răspunde repede”.

Într-un talk show la canalul de televiziune ZDF, Altmaier a afirmat joia trecută că Germania nu doreşte să interzică compania Huawei, dar că va modifica legile pentru a garanta că toate componentele folosite în reţelele 5G sunt sigure.

Modificările legislative sunt în curs de finalizare în cadrul coaliţiei de guvernare a Germaniei, a susţinut un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei.

Cancelarul german Angela Merkel declarase anterior că este necesar să se discute cu Beijingul “pentru a ne asigura că această companie [Huawei] nu va oferi pur şi simplu statului chinez toate datele pe care le foloseşte, şi că există măsuri de protecţie”.

SUA şi alte câteva ţări occidentale au scos Huawei de pe lista furnizorilor pentru dezvoltarea infrastructurii 5G din motive legate de securitatea naţională.

Informaţiile furnizate de NSA, CIA şi alte serviciile americane de informaţii au oferit Germaniei şi altor state UE informaţii privind pericolele teroriste şi de altă natură.

Bătălia cu Huawei este doar unul dintre subiectele conflictuale care au prins amploare între SUA şi China în ultima perioadă. SUA şi China au petrecut cea mai mare parte a anului trecut aplicând, reciproc, tarife în valoare de sute de miliarde de dolari pentru diverse categorii de produse importate.

În decembrie, directorul financiar al Huawei, Meng Wanzhou, a fost arestat în Canada la cererea SUA, ceea ce a dus la deteriorarea relaţiilor dintre Ottawa şi Beijing. Două rapoarte media chineze publicate recent au susţinut că doi cetăţeni canadieni arestaţi în China – fostul diplomat Michael Kovrig şi Michael Spavor, un om de afaceri care a aranjat călătorii în Coreea de Nord – se confruntă cu acuzaţii de spionaj împotriva Beijingului. Chiar dacă acuzaţiile nu au fost anunţate în mod oficial, mesajul către Ottawa este clar: Kovrig şi Spavor ar putea fi condamnaţi la moarte dacă sunt găsiţi vinovaţi, la fel ca în cazul unui al treilea cetăţean canadian, a cărui sentinţă de 15 ani de închisoare pentru trafic de droguri a fost transformată la sfârşitul anului trecut în pedeapsa cu moartea.

De asemenea, Departamentul de Justiţie al SUA a făcut publice acuzaţiile din două dosare deschise împotriva Huawei Technologies Co Ltd., a câtorva dintre filialele sale şi împotriva lui Meng. Astfel, Huawei este acuzată de SUA de inducerea în eroare a unor bănci şi a autorităţilor americane cu privire la relaţia dintre compania Skycom Tech din Hong Kong şi Huawei Device USA Inc pentru a vinde echipamente în Iran, încălcând astfel regimul de sancţiuni aplicat de Washington împotriva Teheranului.

De asemenea, procurorii au acuzat-o pe Meng că a comis fraudă şi a indus în eroare diverse bănci, susţinând că Huawei nu avea legături cu Skycom. Într-un caz separat, în Seattle, Departamentul de Justiţie a dezvăluit zece capete de acuzare împotriva Huawei pentru furt de secrete comerciale, fraudă financiară şi obstrucţionarea justiţiei şi vizează aparentul furt de tehnologie robotică de la T-Mobile US, al cărui acţionar majoritar este compania germană Deutsche Telekom AG.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motiv de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor