Richard Grenell: Germania adoptă o poziţie de ipocrizie faţă de NATO

Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell
Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell (Getty Images)

Ambasadorul SUA în Germania a acuzat joi guvernul german că urmăreşte o politică ipocrită faţă de alianţa militară vestică NATO, potrivit Deutsche Welle.

“Pare o ipocrizie să se spună că ar trebui să reformăm NATO în timp ce ei nu urmăresc să atingă pragul de 2%”, a declarat Richard Grenell publicaţiei germane Bild, făcând referire la planul alianţei ca fiecare stat membru să cheltuie cel puţin 2% din PIB pentru apărare.

De asemenea, el a declarat că este surprinzător cât de mare este numărul politicienilor germani care “încearcă să vorbească despre pragul de 2% ca fiind un simplu obiectiv, dar nu ca un angajament real”.

Grenell şi preşedintele american Donald Trump au criticat în repetate rânduri faptul că Germania a evitat timp îndelungat să-şi crească bugetul cu apărarea.

Membrii NATO au acceptat la un summit din 2014 să atingă pragul de 2% până în 2024, însă ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, a declarat la începutul acestui an că cheltuielile cu apărarea vor fi de doar 1,25% din PIB până la acea dată.

În timpul interviului acordat publicaţiei Bild, Grenell a reiterat faptul că firmele germane active în Iran riscă să fie ţinta sancţiunilor americane.

“Puteţi să faceţi afaceri în Iran cât doriţi, dar avem o politică. Dacă faceţi acest lucru, nu ne vom simţi confortabili să veniţi în ţara noastră”, a declarat el.

Întrebat ce anume l-a surprins cel mai mult în Germania în timpul primului an ca ambasador, Grenell a afirmat: “Am fost surprins de cât de ezitanţi sunt germanii să îşi demonstreze forţa în Bruxelles şi pe scena globală”.

Ambasadorul a mai afirmat că Germania a învăţat o lecţie greşită în urma experienţei sale din cel de-al doilea război mondial, şi anume “nu ne place războiul, rămânem pe dinafară”.

Grenell a fost criticat în repetate rânduri de parlamentarii şi comentatorii germani pentru stilul său conflictual şi suportul său vocal pentru politica externă “America pe primul loc” (America First) a preşedintelui Donald Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe