Companiile europene au oprit lucrul la Nord Stream 2, Rusia îşi pregăteşte navele imune la sancţiunile americane

Andrei Popescu
24.12.2019

alte articole

Birourile celei mai mari companii de gaz din lume, Gazprom (NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
24.12.2019

Trump a semnat vineri o lege care vizează companiile europene şi ruse care construiesc conducta Nord Stream 2, impactul măsurii fiind imediat, şi a forţat oprirea lucrului în weekend a navelor companiei elveţiene Allseas, principalul antreprenor al proiectului Nord Stream 2.

Noile măsuri punitive ale Statelor Unite vizează în special companiile şi directorii care construiesc conducta, inclusiv navele care amplasează conducta controversatului proiect, care se întinde pe aproape 1000 de km şi permite Rusiei să exporte gaze naturale direct în Germania.

În pofida faptului că Allseas şi-a propus să-şi retragă flota de nave care construiesc conducta, Rusia şi Germania au promis să avanseze fără obstacole. Navele Allseas Solitaire şi Pioneering Spirit, cea mai mare navă de construcţie din lume, vor rămâne în zonă, dar nu mai aşează conductele, a spus un purtător de cuvânt al Allseas citat de WSJ.

Acesta a adăugat că în cazul în care lucrările nu ar fi încetat, proiectul ar fi fost finalizat în aproximativ o lună.

Jens D. Mueller, un purtător de cuvânt al companiei-mamă a Nord Stream 2, a declarat că va finaliza construcţia, în ciuda retragerii flotei navelor Allseas.

Rusia a anunţat că elaborează sancţiuni de represalii împotriva SUA, fără să dea detalii.

Compania majoritară în proiect - Gazprom - a indicat că a luat deja măsuri pentru finalizarea proiectului, eludând sancţiunile americane. Conform WSJ pentru pregătirea sancţiunilor, Gazprom şi-a modernizat propriile nave, precum şi a unele nave aparţinând contractorilor ruşi care nu fac afaceri în afara Rusiei şi, prin urmare, ar fi imune la sancţiunile americane, potrivit unui oficial al companiei care a făcut declaraţii cu condiţia anonimatului.

Un contractant implicat deja în proiect este firma rusă de construcţii a conductelor submarine MRTS JSC, o companie care operează nave care ar putea fi folosite pentru a finaliza conducta, potrivit Gazprom.

O declaraţie a Ministerului rus de Externe a afirmat că aceasta este, în parte, o încercare a Washingtonului de a forţa pătrunderea gazului lichefiat costisitor în Europa: „Ca urmare, europenii vor pierde pe toate fronturile.”

Declaraţia a adăugat: „Washingtonul consideră că nu ar trebui să cruţe pe nimeni, nici pe cei mai apropiaţi aliaţi ai NATO, de dragul ambiţiilor sale geopolitice şi a profitului comercial.”

Între timp, Germania este, de asemenea, fermă împotriva a ceea ce liderii săi au numit „amestecul” lui Donald Trump în independenţa energetică a Europei. În weekend, ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, a criticat evoluţia cazului şi votul din Congres spunând că sunt „ingerinţe grave în afacerile interne ale Germaniei şi în Europa”.

„Obiectăm în termenii cei mai fermi”, a spus el pentru un post de televiziune german, adăugând că măsurile sunt „de neînţeles şi improprii pentru aliaţi care sunt legaţi şi de apartenenţa comună la NATO”.

Ambasadorul american la Berlin, Richard Grenell, a susţinut că sancţiunile sunt „extrem de pro-europene” în comentariile făcute după ce legea a fost semntă de Donald Trump, vineri. „Politica SUA este destinată diversificării europene şi asigurării existenţei mai multor surse [de energie]”, a adăugat el. Invocând poziţia SUA care susţine că Moscova este cea care încearcă să sufoce independenţa energetică europeană, el a avertizat împotriva unui scenariu în care „o ţară sau o sursă are capacitatea de a crea un avantaj asupra Europei”, referindu-se la proiectul Nord Stream 2 în valoare de aproximativ 10 miliarde USD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor