Ambasador SUA critică Germania pentru ezitarea de a participa la misiunea maritimă în Ormuz

Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell
Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell (Getty Images)

Ambasadorul american acreditat în Germania a criticat guvernul cancelarului german Angela Merkel pentru ezitarea de a se alătura misiunii maritime conduse de SUA în Strâmtoarea Ormuz, susţinând că cea mai mare economie a Europei trebuie să îşi asume o răspundere mai mare, potrivit RFE/RL.

Relaţiile germano-americane s-au deteriorat de la alegerea preşedintelui Donald Trump din cauza unor neînţelegeri precum cheltuielile cu apărarea, tarifele comerciale, Iran şi proiectul condus de ruşi Nord Stream.

SUA a încercat să convingă Germania să contribuie la protejarea liniilor de transport maritim în Strâmtoarea Ormuz, situată lângă Iran.

Tensiunile s-au amplificat în ultima lună între Teheran şi SUA şi Marea Britanie ca urmare a confiscării unor petroliere şi a doborârii unor drone în apropierea Strâmtorii.

Luând cuvântul în 31 iulie, purtătoarea de cuvânt a guvernului german, Ulrike Demmer, a afirmat că Berlinul "ezită în ceea ce priveşte propunerea concretă a Statelor Unite şi, prin urmare, nu s-a oferit să participe, pentru că abordarea generală a politicii noastre faţă de Iran diferă semnificativ de abordarea actuală a Statelor Unite".

Între timp, Annegret Kramp-Karrenbauer, noul ministru german al Apărării şi protejata cancelarului Merkel, a adoptat un ton mai împăciuitor, afirmând că nu a fost luată încă o decizie finală.

"Ştim că avem o primă cerere generală din partea SUA şi a altor parteneri internaţionali pentru o posibilă misiune", a declarat ea reporterilor înaintea unei întâlniri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de aceste decizii şi a precizat că acţiunile Germaniei ar trebui să fie conforme cu statutul său ca putere economică.

"Germania este cea mai mare putere economică din Europa. Acest succes atrage responsabilităţi globale", a afirmat Grenell pentru publicaţia Allgemeine.

Săptămâna trecută, Londra a ordonat Marinei Regale să însoţească navele sub pavilion britanic în Strâmtoarea Ormuz, ca răspuns la capturarea de către Iran a unui petrolier britanic la intrarea în Golf. Teheranul a luat această măsură după ce, la începutul lunii iulie, Marea Britanie a capturat un petrolier britanic în largul coastei Gibraltarului.

Totuşi, Germania menţine o coordonare strânsă cu Franţa şi Marea Britanie în domeniul securităţii maritime, a precizat Demmer, adăugând că Berlinul consideră că ideea unei misiuni maritime europene merită să fie luată în considerare.