Ambasador SUA critică Germania pentru ezitarea de a participa la misiunea maritimă în Ormuz

Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell (Getty Images)
Andrei Popescu
01.08.2019

Ambasadorul american acreditat în Germania a criticat guvernul cancelarului german Angela Merkel pentru ezitarea de a se alătura misiunii maritime conduse de SUA în Strâmtoarea Ormuz, susţinând că cea mai mare economie a Europei trebuie să îşi asume o răspundere mai mare, potrivit RFE/RL.

Relaţiile germano-americane s-au deteriorat de la alegerea preşedintelui Donald Trump din cauza unor neînţelegeri precum cheltuielile cu apărarea, tarifele comerciale, Iran şi proiectul condus de ruşi Nord Stream.

SUA a încercat să convingă Germania să contribuie la protejarea liniilor de transport maritim în Strâmtoarea Ormuz, situată lângă Iran.

Tensiunile s-au amplificat în ultima lună între Teheran şi SUA şi Marea Britanie ca urmare a confiscării unor petroliere şi a doborârii unor drone în apropierea Strâmtorii.

Luând cuvântul în 31 iulie, purtătoarea de cuvânt a guvernului german, Ulrike Demmer, a afirmat că Berlinul "ezită în ceea ce priveşte propunerea concretă a Statelor Unite şi, prin urmare, nu s-a oferit să participe, pentru că abordarea generală a politicii noastre faţă de Iran diferă semnificativ de abordarea actuală a Statelor Unite".

Între timp, Annegret Kramp-Karrenbauer, noul ministru german al Apărării şi protejata cancelarului Merkel, a adoptat un ton mai împăciuitor, afirmând că nu a fost luată încă o decizie finală.

"Ştim că avem o primă cerere generală din partea SUA şi a altor parteneri internaţionali pentru o posibilă misiune", a declarat ea reporterilor înaintea unei întâlniri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de aceste decizii şi a precizat că acţiunile Germaniei ar trebui să fie conforme cu statutul său ca putere economică.

"Germania este cea mai mare putere economică din Europa. Acest succes atrage responsabilităţi globale", a afirmat Grenell pentru publicaţia Allgemeine.

Săptămâna trecută, Londra a ordonat Marinei Regale să însoţească navele sub pavilion britanic în Strâmtoarea Ormuz, ca răspuns la capturarea de către Iran a unui petrolier britanic la intrarea în Golf. Teheranul a luat această măsură după ce, la începutul lunii iulie, Marea Britanie a capturat un petrolier britanic în largul coastei Gibraltarului.

Totuşi, Germania menţine o coordonare strânsă cu Franţa şi Marea Britanie în domeniul securităţii maritime, a precizat Demmer, adăugând că Berlinul consideră că ideea unei misiuni maritime europene merită să fie luată în considerare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor