Ambasadorul american Grenell avertizează Germania să nu facă afaceri cu Iranul
alte articole
Ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, a avertizat că firmele germane implicate în afaceri cu Iranul şi-ar putea pierde accesul pe piaţa americană.
“Puteţi să faceţi cât de multe afaceri doriţi Iran, dar avem un cuvânt de spus cu privire la vizele voastre. Din cauză că, în cazul în care faceţi ceva, nu vom accepta să vă lăsăm să intraţi în ţara noastră”, a avertizat el, discutând cu ziarul german Bild.
De asemenea, Grenell a criticat politicienii germani pentru că ezită să cheltuie 2% din PIB-ul pentru apărare, după cum cere SUA tuturor statelor membre ale alianţei militare vestice NATO şi cum au căzut de acord şi acestea.
“Când cineva spune că ar trebui reformat NATO, dar acel cineva nu urmăreşte să atingă pragul de 2%, găsesc acest lucru ca fiind o ipocrizie. Un alt lucru care m-a surprins mult este numărul mare al politicienilor germani care încearcă să pretindă că obiectivul de 2% este doar o ţintă şi nu o obligaţie reală”, a precizat Grenell.
În plus, Grenell şi-a exprimat surpriza faţă de “cât de ezitanţi sunt germanii să îşi demonstreze forţa în Bruxelles şi pe scena globală”, ţinând cont de faptul că ţara are “cea mai puternică economie, o forţă de muncă fenomenală” ce se caracterizează pri “creativitate şi spirit antreprenorial”.
Remarcile sale au fost făcute la câteva zile după ce Washingtonul a aplicat o nouă rundă de sancţiuni asupra sectoarelor fierului, aluminiului şi cuprului din Iran, care ar putea fi folosite “pentru a furniza fonduri şi suport pentru proliferarea de arme de distrugere în masă, pentru grupuri şi reţele teroriste, pentru campanii de agresiune regională şi pentru expansiune militară”.
De asemenea, remarcile au fost făcute după ce Teheranul a decis să suspende o parte dintre obligaţiile prevăzute de acordul nuclear încheiat înte marile puteri şi Iran (JCPOA) ca răspuns la decizia americanilor de a-şi intensifica măsurile restrictive.
Preşedintele american Donald Trump a avertizat că ar putea fi aplicate şi mai multe sancţiuni împotriva Republicii Islamice “dacă aceasta nu îşi va schimba comportamentul în mod fundamental”. El a adăugat că SUA avertizează naţiunile să nu importe metale iraniene.
Preşedintele iranian Hassan Rohani a trimis o scrisoare celorlalţi semnatari ai acordului nuclear – din care SUA s-a retras în 2018 – pentru a-i anunţa că Teheranul le oferă un termen limită de 60 de zile pentru a reveni la masa negocierilor şi pentru a se asigura că interesele iranienilor sunt protejate prin acord.
Altfel, Teheranul îşi va relua procesul de îmbogăţire a uraniului, potrivit lui Rohani, care a subliniat că ţara sa nu are nicio intenţie de a se retrage în întregime din acordul nuclear.
Ceilalţi semnatari ai acordului – Rusia, China, Germania, Franţa, Marea Britanie şi UE – au refuzat să urmeze exemplul Statelor Unite şi şi-au menţinut angajamentul faţă de acord.
Totuşi, Uniunea Europeană a insistat că nu va accepta niciun ultimatum din partea Iranului cu privire la acordul nuclear