Rezoluţie ONU: Israelul trebuie să renunţe la armele sale nucleare

Adunarea Generală a ONU a aprobat marţi, cu o majoritate covârşitoare, o rezoluţie susţinută de arabi prin care se cere Israelului să renunţe armele nucleare aflate în posesia să şi să înlesnească monitorizarea internaţională a centralelor sale nucleare.
Centrul de cercetare nucleară Dimona din Israel. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.12.2014

Adunarea Generală a ONU a aprobat marţi, cu o majoritate covârşitoare, o rezoluţie susţinută de arabi prin care se cere Israelului să renunţe la armele nucleare aflate în posesia sa şi să înlesnească monitorizarea internaţională a centralelor sale nucleare.

Rezoluţia, adoptată cu 161 de voturi, a susţinut că Israelul este singura ţară din Orientul Mijlociu care nu a aderat la Tratatul de Neproliferare Nucleară. Rezoluţia a cerut Israelului să adere la acel tratat fără alte amânări, să nu dezvolte, să nu producă, să nu testeze şi să nu achiziţioneze arme nucleare, să renunţe la armele nucleare aflate în posesie” şi să îşi plaseze centrele nucleare sub stricta monitorizare şi pază a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care aparţine de ONU.

Statele Unite, Canada, Republica Palau şi Micronezia s-au alăturat Israelului, opunându-se măsurii, în timp ce alte 18 ţări s-au abţinut.

Se crede că Israelul deţine arme nucleare dar statul israelian refuză să confirme acest lucru.

Rezoluţia prezentată de Egipt a reflectat un efort similar susţinut de arabi dar care nu a reuşit să fie aprobat în septembrie la o întâlnire AIEA în Viena. La acea vreme, Israelul a criticat ţările arabe pentru subminarea dialogului şi evidenţierea continuă a statului evreu în arenele internaţionale.

De asemenea, delegaţia israeliană la ONU nu a făcut comentarii imediat la adresa rezoluţiei de marţi.

Rezoluţia ONU, numită “Riscul proliferării nucleare în Orientul Mijlociu”, a cerut crearea unei zone fără arme nucleare în Orientul Mijlociu şi a deplâns faptul că eforturile susţinute de SUA pentru organizarea de discuţii au fost abandonate în 2012.

Israelul a susţinut de mult timp că un plan de pace deplin între palestinieni şi israelieni trebuie să aibă loc înaintea creării acelei zone fără arme de distrugere în masă. Israelul a mai declarat că presupusa implicare a Iranului în activităţi de construire a unor arme nucleare reprezintă o ameninţare regională reală. Iranul neagă că urmăreşte să construiască astfel de arme.

Rezoluţiile Adunării Generale nu au caracter obligatoriu, dar poartă o însemnătate morală deoarece este singurul organism unde sunt reprezentaţi toţi cei 193 de membri ai ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor