Hamas îndreaptă rachetele spre o centrală nucleară a Israelului; invazia militară pare iminentă
alte articole
Militanţii Hamas au lansat, miercuri noapte, o serie de rachete spre principala centrală nucleară a Israelului, sporind probabilitatea ca armata israeliană să înceapă o invazie în Fâşia Gaza, notează The Telegraph.
Trei rachete s-au îndreptat spre sudul oraşului israelian Dimona, din apropierea reactorului nuclear Negev şi a bazei sale de cercetare, despre care se crede că ar dezvolta programul de arme nucleare al Israelului.
Două rachete au căzut într-o zonă liberă iar cealaltă a fost interceptată de sistemul anti-rachetă Iron Dome, a afirmat un purtător de cuvânt al armatei israeliene. Incidentele nu au făcut nicio victimă.
Totuşi, agresiunea simbolică a Hamasul poate provoca Israelul să continue presiunile, crescând posibilitatea lansării unei operaţiuni militare pe scară largă care să distrugă infrastructura militară a Hamasului.
Ameninţarea adresată facilităţii nucleare vine în timp ce Gaza suferă cea mai sângeroasă zi a operaţiunii israeliene „Protective Edge”, soldată cu cel puţin 36 de decese, inclusiv nouă copii şi şase femei, în urma bombardamentelor aeriene.
Dar atacurile brutale ale Tel Avivului n-au redus la tăcere lansatoarele de rachete ale militanţilor islamişti, care au trimis mai multe rachete cu rază lungă spre Tel Aviv şi Ierusalim.
Atacurile aeriene ale Israelului au provocat un „genocid”
Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, a acuzat Israelul de comiterea unui „genocid” în Fâşia Gaza.
Afirmaţia lui Abbas a fost respinsă de Simon Peres, preşedintele Israelului, care a acuzat Hamasul de iniţierea conflictului.
„Le-am cerut să se oprească. Am aşteptat o zi, două zile, trei zile şi ei au continuat, şi acum îşi dispersează atacurile asupra mai multor zone din Israel”, a afirmat acesta.
O ofensivă terestră asupra Fâşiei Gaza „ar putea începe în curând”, a subliniat preşedintele israelit.
Profitând de răspunsul internaţional aproape inexistent, Tel Aviv-ul a cerut Hamasului să înceteze atacurile cu rachete, avertizând că, în caz contrar, va descinde asupra Fâşiei Gaza.
„Dacă ei se vor opri de exemplu în seara asta, nu va fi nicio intervenţie militară – dar dacă vor continua, mai devreme sau mai târziu acesta va fi răspunsul”.
Iar în ciuda numărului mare de victime în rândul civililor, presiunile diplomatice la adresa Israelului au fost destul de uşoare.
Uniunea Europeană a condamnat lansarea aparent fără ţintă a rachetelor din Fâşia Gaza şi a deplâns „numărul mare de victime în rândul civililor”, inclusiv copii, cauzat de răspunsul Israelului.
Dar apelurile au fost departe de criticile internaţionale aduse Israelului după incursiunile din Fâşia Gaza iniţiate în 2008 şi 2012.
Egiptul a îndemnat cele două tabere să oprească conflictul în creştere, dar a minimalizat speranţele într-un armistiţiu mediat de Cairo. Guvernul militar condus de Fattah al-Sisi este neîncrezător în Hamas din cauza legăturilor grupului cu Frăţia Musulmană din Egipt, care a fost înlăturată de la conducerea ţării anul trecut.
„Nu există nicio mediere, în sensul obişnuit al cuvântului”, a afirmat Badr Abdelatty, purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe de la Cairo.
„Eforturile diplomatice egiptene ţintesc la oprirea imediată a agresiunii israeliene şi la încetarea tuturor violenţelor mutuale. Contactele egiptene nu au atins încă acest rezultat.”
Armata israeliană continuă să se mobilizeze lângă Fâşia Gaza
În timp ce tancurile israeliene continuă mobilizarea lângă graniţa cu Fâşia Gaza, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, avertizează că nu va exista o retragere a operaţiunii militare până când Hamasul nu va înceta focul.
„Operaţiunea se va extinde şi va continua până când focurile de rachete asupra oraşelor noastre se opresc, şi liniştea revine”, a precizat acesta.
„Hamas va plăti un preţ mare pentru că a lansat rachete asupra cetăţenilor israelieni”, a avertizat Netanyahu.
Cel mai sângeros bombardament israelian a avut loc miercuri, la orele dimineţii, când o rachetă a lovit o casă din nordul Fâşiei Gaza, ucigând un militant al grupării Jihadul Islamic şi pe cei cinci membrii ai familiei sale.
Raidurile aeriene au continuat în nordul şi estul Fâşiei Gaza, ucigând alte două femei şi patru copii, în timp ce un atac asupra taberei de refugiaţi din Maghazi a ucis o femeie şi pe cei patru copii ai acesteia.
În acelaşi timp, israelienii au fost trimişi în adăposturile anti-rachetă, de vreme ce atacurile Hamasului au continuat. Două rachete ar fi căzut în mare în apropierea portului nordic Haifa.
Se crede că Hamas are un arsenal total de aproximativ 10.000 de rachete, chiar dacă până acum acestea nu au provocat nicio victimă.