Iran opreşte negocierile nucleare. Delegaţia părăseşte Viena

Delegaţia iraniană prezentă la Viena pentru discuţii cu privire la programul nuclear a suspendat negocierile şi s-a întors la Teheran pentru "consultări"
Preşedintele rus Vladimir Putin (Sean Gallup / Getty Images)
Mioara Stoica
13.12.2013

Delegaţia iraniană prezentă la Viena - unde se află Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică - pentru discuţii cu privire la activităţile nucleare, destinate să pună în aplicare acordul internaţional de la Geneva, a suspendat negocierile şi s-a întors la Teheran pentru "consultări".

Incidentul a fost raportat de un membru al echipei iraniene agenţiei de ştiri IRNA.

Sursa nu a precizat motivele pentru care s-au oprit discuţiile, dar de ieri Washingtonul a adoptat noi sancţiuni împotriva mai multor entităţi iraniene care ar fi fost în măsură să eludeze sancţiunile deja în vigoare, raportează Il Sole 24ore.

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că recentul acord de la Geneva „nu influenţează şi nu va interfera cu eforturile de a contracara programul nuclear al Iranului care sprijină sau încearcă să eludeze sancţiunile". Dar Teheranul a anunţat în ultimele zile că noi sancţiuni ar fi afectat rezultatul negocierilor cu grupul 5 +1.

Întâlnirea de la Geneva a fost lăudată ca un moment istoric de către ambele părţi care au făcut concesii. Iranul s-a angajat să-şi neutralizeze stocul de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20%, de la care este uşor să se ajungă la 90% îmbogăţire, nivelul necesar pentru arme nucleare, să permită inspecţii nucleare frecvente sub egida ONU şi să oprească construcţia reactorului Arak.

Mai mult, Teheranul s-a angajat să suspende îmbogăţirea uraniului peste concentraţia de 5%, nivelul necesar pentru funcţionarea centralelor nucleare.

Ca dovadă de dezgheţ, Occidentul a ridicat o serie limitată de sancţiuni economice impuse Teheranului. Astfel Iranul va putea accesa 1,5 miliarde de dolari din comerţul cu aur şi metale preţioase şi îi vor fi ridicate câteva sancţiuni din domeniul auto. Mai mult, va fi deblocată suma de aproximativ 4,2 miliarde de dolari, produsă de sancţiunile impuse asupra vânzărilor de petrol iranian.

Totuşi grosul sancţiunilor, mai ales embargoul impus exporturilor de petrol ale Iranului şi interdicţia pentru investitorii vestici din domeniul energiei de a intra pe piaţa iraniană, rămâne în picioare. SUA vrea să se asigure că iranienii îşi ţin cuvântul şi că sancţiunile rămân eficiente. Ca urmare, marea majoritate a depozitelor valutare iraniene din Occident, de aproximativ 100 de miliarde de dolari americani, vor rămâne îngheţate până la acordul final.

La nivel global, 34 de ţări au programe nucleare, dar numai 15 îşi pot produce propriul lor combustibil. Singura ţară care deţine bombe nucleare în Orient este Israelul - care a obţinut tehnologie aparent printr-un program secret de la Franţa. Israelul nu a confirmat sau infirmat niciodată capacitatea sa nucleară, dar un tehnician nuclear evreu - Mordecai Vanunu - a remis unui ziar britanic planurile unor uzine nucleare de la Dimona, în anii 70.

Iranul a fost descoperit în mod repetat construind site-uri nucleare secrete şi continuă să producă combustibil nuclear încălcând rezoluţiile Consiliului de Securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor