Retrospectivă Epoch Times 2012: Concertele anului

Anul 2012 a fost unul bogat în concerte, semn că România este o ţară importantă pe agenda artiştilor internaţionali. Publicul român a trebuit să facă eforturi financiare consistente pentru a ţine pasul cu toate evenimentele muzicale programate. Un ajutor de nădejde a fost Epoch Times România, care pe tot parcursul anului, a distribuit ştiri despre cele mai aşteptate concerte ale anului, dar şi recenzii pentru cei care nu au putut lua parte la toate spectacolele din calendarul muzical al acestui an.
Ioana Statescu
13.12.2012

alte articole

(photos.com)
Ioana Statescu
13.12.2012

Anul 2012 a fost unul bogat în concerte, semn că România este o ţară importantă pe agenda artiştilor internaţionali. Publicul român a trebuit să facă eforturi financiare consistente pentru a ţine pasul cu toate evenimentele muzicale programate. Un ajutor de nădejde a fost Epoch Times România, care pe tot parcursul anului, a distribuit ştiri despre cele mai aşteptate concerte ale anului, dar şi recenzii pentru cei care nu au putut lua parte la toate spectacolele din calendarul muzical al acestui an. Mai jos puteţi urmări o selecţie a celor mai importante evenimente muzicale din 2012.

Anul concertistic 2012 a fost deschis de soprana finlandeză Tarja Turunen şi de italianul Toto Cutugno. Ambii artişti au revenit în România, pe sena Sălii Palatului, în primele luni ale anului care tocmai se încheie.

Lara Fabian s-a numărat printre artiştii care au concertat pentru prima oară în ţara noastră, în acest an. Bucuria fanilor a fost cu atât mai mare, iar cererea foarte mare pentru bilete a făcut ca artista să susţină două spectacole în România.

David Bisbal, idolul muzicii latino-pop, a urcat în luna aprilie pe scena Sălii Palatului, din Capitală. Publicul român s-a putut bucura de ritmurile hiturilor "Buleria" şi "Corazon Latino", dar şi de single-urile incluse pe albumele sale "Premonicion" sau "Sin mirar atras".

Orchestra americană Pink Martini a revenit la Bucureşti, la 26 mai, tot la Sala Palatului, în cadrul turneului de promovare pentru albumul "A Retrospective". Concertul a reprezentat o trecere în revistă a celor 16 ani de carieră Pink Martini şi a inclus cele mai apreciate piese ale orchestrei.

În luna iunie a avut loc un eveniment marcant în istoria rock-ului românesc. Trupa Iris a sărbătorit împlinirea a 35 de ani de carieră, iar show-ul aniversar a marcat şi lansarea celui mai nou album al formaţiei Iris. Anul 2012 a fost unul agitat pentru legendara trupă rock, a cărei solist, Cristi Minculescu, anunţa, la doar câteva luni de la aniversarea celor 35 de ani de muzică, că părăseşte formaţia. Ultimul concert al trupei Iris, alături de Cristi Minculescu a avut loc în 2 septembrie, la Cluj-Napoca. Ulterior, Minculescu a fost înlocuit de Tony Şeicărescu, fost component al formaţiei Direcţia 5. Totodată, Cristi Minculescu a anunţat că revine pe scenă după despărţirea de Iris alături de o nouă trupă - Lotus. Lansare oficială a noii formaţii, un concert special, va avea loc în noaptea de Revelion.

Festivalul de rock OST FEST 2012 a fost pe gustul iubitorilor acestui gen de muzică. Evenimentul a adus în România legende ale rock-ului precum Motorhead, Megadeth, Motley Crue, Dimmu Borgir, Manowar, Europe sau Lake of Tears.

Julio Iglesias a inclus Bucureştiul în turneul „2012 World Tour”. Chiar dacă artistul spaniol nu s-a aflat la prima sa venire în România, concertul de pe 30 iunie, de la Zone Arena, a fost unul special: „2012 World Tour” ar putea fi ultimul turneu din cariera lui Julio Iglesias. Fanii din România, dar şi din ţările vecine s-au bucurat de melodiile consacrate ale artistului, în cadrul unui spectacol grandios.

B'estfest Summer Camp, organizat în perioada 6-8 iulie, în localitatea Tunari, a inclus în acest an show-uri live şi muzică pentru toate tipurile de public: de la motociclişti, punk-eri şi metalişti, la iubitori de balade. Printre invitaţii care au urcat pe scenele de la B'estfest s-au numărat Pulp, Garbage, Royksopp, Caro Emerald, Selah Sue, dar şi formaţiile româneşti B.U.G. Mafia, Paraziţii, Şuie Paparude, Subcarpaţi, Grimus, Leş Elephants Bizarres şi mulţi alţii.

Trupa suedeză Roxette a fost aşteptată la Cluj de aproximativ 20.000 de spectatori. "Dressed for Success" a fost prima melodie pe care au cântat-o, în concertul de pe 19 iulie, după care au urmat hit-urile "Sleeping in My Car", "Spending My Time", "It must have been love", "Joyride", "How Do You Do" şi "Crash!Boom! Bang!".

August ar putea fi numită luna festivalurilor în România. Festivalul ARTmania a deschis seria acestui tip de evenimente, oferind publicului un program cultural variat care a inclus concerte, expoziţii, lansări de carte şi workshop-uri. Pe scena amplasată în Piaţa Mare, din Sibiu, au concertat trupe rock precum Die Toten Hosen, My Dying Bride, Edguy şi alţii.

Aproape 80.000 de persoane au participat la cea de-a X-a ediţie a Festivalului Peninsula, organizată, ca în fiecare an, la Târgu Mureş, la sfârşitul lunii august. La ediţia din acest an au concertat, printre alţii, Sister Bliss, Emalkay, Zdob şi Zdub, Republic, Defender, Viţa de vie, Vama, N.O.H.A., Şuie Paparude, Alvin es a Mokusok, Sarmalele Reci, Children of Bodom şi ATB.

Două dintre cele mai aşteptate evenimente muzicale ale anului 2012 a avut loc în ultima lună de vară. Piaţa Constituţiei a fost ” invadată”, pe 16 august, de cele aproximativ 35.000 de persoane care au luat parte la concertul Lady Gaga. În stilul caracteristic, artista a susţinut un show incendiar, care a durat mai bine de două ore, spre încântarea fanilor români.

Pe o scenă uriaşă, cu un castel gotic în mijlocul ei, Lady Gaga a dansat printre carcase tranşate, îmbrăcată într-o copie a celebrei sale rochii din carne, a asistat la o căsătorie însângerată, după care şi-a pus o tiară pe cap şi a cântat la un pian montat pe o motocicletă. Concertul de la Bucureşti a fost cel de-al doilea pe care Lady Gaga l-a susţinut în Europa în cadrul turneului "The Born This Way Ball".

La sfârşitul lunii august, România a fost inclusă în turneul de promovare a celui mai recent material discografic al trupei Red Hot Chili Peppers, "I'm With You". Spectacolul, care a coincis şi cu primul concert de pe Arena Naţională din Bucureşti, i-a ţinut ”în priză” pe cei peste 45.000 de oameni care au putut fredona şi dansa pe muzica mult- aşteptatei trupe americane, care, în cei 20 de ani de activitate, a vândut mai bine de 70 de milioane de discuri şi a câştigat şapte premii Grammy.

Luna septembrie a fost pe placul iubitorilor de muzică din România. Indiferent de gusturi, cu siguranţă aceştia s-au regăsit măcar într-unul din concertele care au răsunat pe scenele din Bucureşti.

La începutul lunii, Marduk şi Immolation două dintre cele mai importante trupe ale scenei mondiale de metal extrem i-au încântat pe amatorii acestui gen de muzică. Alături de cele două formaţii, pe scena din Clubul Fabrica, din Capitală, au mai evoluat şi Sinate, Forsaken World şi Heaving Earth.

Iubitorii muzicii rock s-au putut bucura şi de întoarcerea, după o absenţă de opt ani, a lui Ovidiu Ioncu Kempes, solistul al cărui nume este sinonim cu perioada de aur a trupei Cargo. Acesta a concertat pe 21 septembrie, la Arenele Romane, alături de grupul Rezident Ex, un band ce reuneşte instrumentişti de prestigiu ai scenei rock interne şi internaţionale.

Leonard Cohen, Il Divo şi Anathema au fost cu siguranţă trei dintre cele mai aşteptate concerte ale anului.

Canadianul Leonard Cohen a susţinut în acest an, cel de-al treilea concert la Bucureşti, în Piaţa Constituţiei, pe 22 septembrie. Cu acest prilej, artistul a promovat cel mai recent album al său, "Old Ideas". ”Ideile vechi”, materializate în 10 piese noi, i-au bucurat pe fanii lui Cohen timp de aproape trei ore, cât a durat spectacolul.

Clubul Jukebox Venue a fost neîncăpător pentru fanii rockerilor de la Anathema, care au susţinut un concert, pe 23 septembrie, pentru promovarea celui mai recent album, intitulat "Weather Systems".

România a fost inclusă şi în turneul mondial al celor patru artişti de la Il Divo. Cvartetul compus din tenorul american David Miller, baritonul spaniol Carlos Marin şi tenorul elveţian Urs Bühler, cărora li se adaugă cântăreţul de muzică pop francez Sébastien Izambard au asigurat un concert spectaculos, cu multă clasă, pentru admiratorii genului care s-au întâlnit în Piaţa Constituţiei.

"Just My Imagination", "When You're Gone", "Linger". Celebrele piese ale irlandezilor de la Cranberries au răsunat pe 11 octombrie, în Pavilionul Central de la Romexpo. Trupa a revenit în România în cadrul turneului de promovare a albumului ”Roses”, pentru un concert de o oră şi jumătate, la care au participat aproximativ 6.000 de fani.

Românii au încercat ”experienţa” Steve Vai, în prima zi a lunii noiembrie. Aflat la cea de-a patra vizită în ţara noastră, artistul şi-a promovat prin concertul suţinut la Sala Palatului cel mai recent album al său, în cadrul albumului “The Story of Light”. Publicul român l-a putut revedea aşadar, într-un show live, pe unul dintre cei mai cunoscuţi şi talentaţi chitarişti ai planetei, totodată un excelent compozitor, producător şi solist vocal, nominalizat de nu mai puţin de 11 ori la prestigioasele Premii Grammy şi câştigător a trei astfel de trofee.

Interpretul, compozitorul şi multi-instrumentistul englez, John Mayall, considerat părintele mişcării de blues britanice, a continuat seria de evenimente muzicale din luna noiembrie. Acesta a susţinut un concert extraordinar, la Sala Palatului din Bucureşti, alături de trei muzicieni de excepţie: Rocky Athas (chitară), Jay Davenport (tobe) şi Greg Rzab (chitară bas). Spectacolului de pe 11 noiembrie a fost deschis cu un recital al apreciatului jazzman şi pianist român Harry Tavitian.

Ultima lună a anului a fost o perioadă plină de evenimente muzicale. Pe lângă deja obişnuite concerte organizate în preajma sărbătorilor de iarnă şi susţinute de artişti precum Ştefan Hruşcă sau Ştefan Bănică Junior, românii i-au putut asculta şi pe cei de la BZN, dar şi pe Cristi Minculescu, alături de noua sa trupă, Lotus.

Decembrie a fost şi luna concertului aniversar Phoenix 50. Evenimentul a avut loc pe 5 decembrie, la Ateneul Român. Singura formaţie din lume care a împlinit cinci decenii de carieră, în afară de Rolling Stones a sărbătorit momentul printr-un spectacol-legendă. În aceeaşi perioadă a lunii, o altă legendă a rock-ului din România, Ilie Stepan, a lansat cvadruplul album “Lumina”, ultima parte a unei trilogii la care a început să lucreze acum 17 ani.

Cea mai cunoscută vedetă care a putut fi ascultată la Bucureşti, în decembrie, a fost Bonnie Tyler, renumită pentru hiturile sale din anii '70 şi '80. "It's a Heartache", "Holding Out for a Hero" şi "Total Eclipse of the Heart" au fost doar câteva dintre piesele pe care le-au fredonat admiratorii artistei, pe 8 decembrie, la Sala Palatului.

Şi anul 2013 se anunţă unul ”agitat” din punct de vedere... concertistic. Rammstein, Depeche Mode, Roger Waters (ex- Pink Floyd), Mark Knoppfler (ex- Dire Straits) sau Vaya con Dios sunt doar câteva dintre numele mari care şi-au anunţat deja prezenţa pentru anul viitor pe scenele din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor