Trilogia la care s-a lucrat 17 ani: Lansare de triplu album şi DVD Stepan Project, în Club A

Ilie Stepan lansează miercuri, la Bucureşti, de la ora 20.00, cvadruplul album “Lumina” (3 CD-uri şi un DVD), ultima parte a unei trilogii la care a început să lucreze acum 17 ani cu “Sensul vieţii” (1996) şi a continuat cu dublul album “Undeva, în Europa”. Evenimentul are loc în Club A, leagănul folk-ului şi rock-ului românesc şi locul în care, cu aproape 40 de ani în urmă, formaţia timişoreană Pro Musica a debutat în Bucureşti.
Stepan Project - Dixie Krauser, Horea Crişovan, Ilie Stepan (Arhiva personală Ilie Stepan)
Liviu Şerbănescu
04.12.2012

Ilie Stepan lansează miercuri, la Bucureşti, de la ora 20.00, cvadruplul album “Lumina” (3 CD-uri şi un DVD), ultima parte a unei trilogii la care a început să lucreze acum 17 ani cu “Sensul vieţii” (1996) şi a continuat cu dublul album “Undeva, în Europa”. Evenimentul are loc în Club A, leagănul folk-ului şi rock-ului românesc şi locul în care, cu aproape 40 de ani în urmă, formaţia timişoreană Pro Musica a debutat în Bucureşti.

“Lumina” apare sub titulatura Stepan Project şi conţine trei CD-uri, plus un DVD şi un booklet de 80 de pagini. Proiectul, care este fără precedent în istoria rock-ului românesc, a fost finalizat după 11 ani de muncă.

"Prin muzică, această trilogie îşi pune întrebări asupra existenţei - nu numai a unei persoane, dar şi cea a unei naţiuni. Cea de a treia parte a trilogiei, care se lansează miercuri, conţine peste cinci ore de muzică, iar DVD-ul - cu peisaje, videoclipuri etc - completează acest tip de concept.
O premieră pentru România este aceea că DVD-ul care însoţeşte albumul vine cu o versiune SURROUND 5.1", a declarat pentru Epoch Times Laura Ganea, cea care a organizat evenimentul.

Ilie Stepan, una dintre marile legende ale rock-ului din România, este compozitor, chitarist, instrumentist, orchestrator, autor şi producător de muzică de teatru şi film, dar şi de alte proiecte artistice, realizator de radio şi televiziune. Ilie Stepan este şi fondator al grupului Pro Musica şi autorul unuia dintre cele mai impresionante cântece ale revoluţiei române - “Timişoara”.

Zeci de artişti au contribuit la realizarea trilogiei

La acest proiect şi-au adus contribuţia zeci de artişti - nu numai muzicieni, dar şi pictori, fotografi, graficieni, cineaşti şi scriitori.

Lista muzicienilor care i-au fost alături lui Ilie Stepan la realizarea acestui proiect grandios este deosebit de lungă şi ne vom limita doar la menţionarea unora dintre ei: Dixie Krauser, Horea Crişovan, Mario Florescu, Doru Apreotesei, Tavi Iepan, Vasile Dolga, Vlady Cnejevici, Liviu Butoi, Doru Iosif, Adrian Dinu, Ovidiu Rusu, Carol Bleich.

“Lumina” este o epopee de tip fusion, în care se amestecă în mod fericit multe stiluri muzicale şi conţine: 33 de piese pe cele trei CD-uri, 3 bonus track-uri. 7 slideshow-uri, 3 videoclipuri, 2 landscape-uri pe DVD. Sunet Surround 5.1.

Prin muzică, această trilogie îşi pune întrebări asupra existenţei - nu numai a unei persoane, dar şi cea a unei naţiuni. Cea de a treia parte a trilogiei, care se lansează miercuri, conţine peste cinci ore de muzică, iar DVD-ul - cu peisaje, videoclipuri etc - completează acest tip de concept.

"Zeci de instrumente, de la cele arhaice (frunză, cimpoi, ţambal, cobză, vioară cu goarnă, toacă, taragot, caval) şi până la cele specifice unui concert rock au contribuit la înregistrări. Rapsozi populari, coruri religioase, solişti de operă, muzicieni folk, pop, rock şi jazz, dar şi instrumentişti de muzică electronică şi computerizată au participat la înregistrări", a mai precizat Laura Ganea.

"În muzică nu există reţete"

„Muzica, în opinia mea, este în primul rând o formă de energie, o energie pozitivă. În muzica pe care o scriu eu, conceptual, există trei mari dimensiuni: dimensiunea credinţei, dimensiunea ancestralului (a originii, a pământului pe care calci şi care este de mii de ani tot acolo) şi dimensiunea urbană, contemporană, de zi cu zi. Între aceste trei dimensiuni se înscriu toate energiile noastre, înmagazinate în piesele pe care le lucrăm. Eu sunt un om cu credinţă în Dumnezeu şi nu pot să concep că un artist adevărat este un om fără credinţă. În muzică nu există reţete, există multă muncă şi mai mult sau mai puţin har de la Dumnezeu.

Dacă munceşti mult şi nu realizezi nimic, înseamnă că trebuie să te laşi. Dacă munceşti mult şi realizezi câte ceva, înseamnă că eşti dotat, iar dacă munceşti mult şi realizezi mult, înseamnă că eşti ales. Ca şi la precedentele două părţi ale trilogiei, şi la "Lumina" am avut bucuria de a colabora cu muzicieni care sunt vârfuri în domeniile lor muzicale, care ne-au onorat prin prezenţa şi prestaţia lor, şi cărora le mulţumim şi pe această cale. Albumul "Lumina" este prinosul de dragoste şi recunoştinţă pe care-l dăruim, cu toată sinceritatea, semenilor noştri şi, mai presus de toate, rugăciunea noastră către Dumnezeu“, declara recent Ilie Stepan.

"Din Stepan Project fac parte Ilie Stepan, Dixie Krauser (chitară bas) şi Horea Crişovean (chitară). Sunt şanse mici ca Dixie să vină din Germania, dar ceilalţi doi artişti din grup vor fi prezenţi la lansarea din Club A. Vor veni mulţi artişti şi prieteni ai lui Ilie Stepan, precum şi producătorul albumului, care are la Timişoara un studio de înregistrări performant. Se va proiecta şi un film despre această trilogie, realizat de Doru Ionescu (TVR)", a mai precizat Laura Ganea pentru Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor