RBC: Persoane şi companii responsabile de livrarea turbinelor Siemens în Crimeea incluse pe lista sancţiunilor SUA

Logo-ul companiei germane Siemens
Logo-ul companiei germane Siemens (Getty Images)

Trezoreria SUA a impus sancţiuni unor cetăţeni şi companii din Rusia care au participat la transportarea turbinelor Siemens în peninsula Crimeea, potrivit RBC. Lista include de asemenea doi comercianţi care, conform unor surse RBC, trimit materie primă din Donbas în Rusia.

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA a inclus în lista sancţiunilor trei cetăţeni ruşi care au monitorizat furnizarea turbinelor Siemens în peninsula Crimeea. Printre cei incluşi pe lista neagră se află Andrei Cerezov, adjunct al ministrului Energiei, Evghenii Grabceak, director de departament în Ministerul Energie, precum şi Serghei Topor-Gilka, director general al Tehnopromexport (o companie care dezvoltă centrale electrice în Crimeea şi care a furnizat turbinele). Lista mai include şi companiile Technopromexport şi Silovih Masin; aceasta din urmă este un acţionar minoritar la uzina Siemens Gas Turbine Technologies (furnizorul celor patru turbine cu gaz care au fost trimise ilegal Crimeei). Activele acestor persoane vor fi îngheţate în SUA şi, de asemenea, ele nu vor putea să desfăşoare afaceri în Statele Unite.

Turbinele respective au fost construite de gigantul german Siemens pentru Rusia dar, în schimb, acestea au ajuns în peninsula Crimeea. Siemens nu a fost vizată de sancţiunile SUA şi compania a precizat că dă în judecată o companie energetică deţinută de statul rus.

“Decizia Departamentului Trezoreriei de a include Silovih Masin pe lista sancţiunilor este de neînţeles. Motivele acestei acţiuni nu sunt clare. Încercăm să înţelegem situaţia”, a declarat pentru RBC un reprezentant al companiei ruse.

“Suntem obişnuiţi să trăim cu sancţiuni. Este păcat că principalul instrument în relaţiile internaţionale este presiunea, şi nu dialogul”, a declarat pentru RBC un reprezentant al Rostec (care controlează Tekhnopromexport).

Potrivt RBC, 70% dintre echipamentele Silovih Masin sunt trimise pe pieţe de export, în destinaţii cheie precum America Latină, Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu, Comunitatea Statelor Independente şi aşa mai departe. Sancţiunile nu vor afecta în mod direct relaţiile companiei cu firme din alte ţări şi consecinţele reale vor depinde de comportamentul partenerilor străini şi a potenţialei presiuni politice aplicate asupra lor, a afirmat Natalia Prohova, directoarea grupului pentru cercetare ACRA, într-un interviu cu RBC. În general, Silovih Masin furnizează echipamente pentru centrale electrice de capacitate mare şi a căror construcţie este supervizată de stat, a adăugat ea. “Silovih Masin lucrează pe o piaţă foarte competitivă şi, în această situaţie, sancţiunile reprezintă o veste neplăcută pentru companie”, a adăugat ea.

În plus, au fost impuse noi restricţii la trei persoane şi patru organizaţii care au “susţinut comerţul ilegal cu cărbune din aşa-zisele Republici Populare Doneţk şi Lugansk”. De exemplu, potrivit listei, una dintre companiile sancţionate – Vneshtorgservis – în primăvara anului trecut a început să opereze proiecte ucrainene, inclusiv o mină de cărbune localizată în teritoriul ocupat de autoproclamatele republici din Donbas (după cum este cunoscut estul Ucrainei).

În aprilie 2014, la o lună după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea, a izbucnit un conflict armat între separatiştii susţinuţi de Moscova şi trupele guvernului din Kiev. Conflictul a provocat moartea a peste 10.300 de persoane până în prezent. Mai multe înţelegeri de încetare a focului ce fac parte din acordurile de la Minsk – încheiate în septembrie 2014 şi februarie 2015 cu scopul de a soluţiona conflictul – au eşuat să reziste, deşi s-a redus intensitate luptelor.