Rusia la butoane în Cehia: Veteranul Zeman câştigă ultima bătălie a votului prezidenţial ceh
alte articole
Milos Zeman, politicianul cu cea mai lungă carieră din politica cehă postcomunistă, a câştigat sâmbătă o bătălie finală majoră, demonstrând instinctul său politic puternic.
Zeman, în vârstă de 73 de ani, a adoptat o poziţie populistă anti-imigraţie şi a atacat elitele intelectuale din Praga pentru a-şi mobiliza baza de alegători şi a câştiga o victorie strânsă împotriva lui Jiri Drahos, un academician pro-european.
Zeman, de profesie economist, este ultimul dintre greii care au modelat istoria postbelică a ţării, un trio care-l include pe Václav Havel, un disident anticomunist şi preşedinte ulterior care a murit în 2011, şi pe Václav Klaus, fost prim-ministru de centru şi preşedinte în perioada 2003-2013.
Zeman, un fost prim-ministru de centru-stânga, s-a deplasat înspre extrema dreapta şi a susţinut politici anti-imigraţie în 2015, când sute de mii de persoane au năvălit în Europa, în special Germania şi ţările nordice.
Creşterea migraţiei a dus la obţinerea unor câştiguri pentru politicienii de extremă dreptă în întreaga Europa. Creşterea fricii de imigraţie l-a ajutat pe Zeman în campanie, deoarece problema a fost importantă pentru mulţi alegători, chiar dacă aproape nici un refugiat nu a intrat vreodată în ţara centrală europeană.
Platforma anti-migraţie l-a aliniat pe Zeman cu extrema dreaptă cehă. Tomio Okamura, şeful SPD, un partid anti-UE şi anti-NATO care a câştigat mandate în alegerile generale din octombrie, l-a flancat pe Zeman sâmbătă.
După ce i-a criticat pe jurnalişti, Zeman a susţinut apelurile lui Okamura de a folosi mai multe referendumuri, deşi în trecut a fost împotriva voturilor directe.
Zeman susţine un referendum privind aderarea la UE, deşi a spus că el va vota pentru rămânerea în Uniune.
O chestiune frecvent discutată în campanie a fost sănătatea lui Zeman. Un fumător înverşunat şi un băutor auto-proclamat, el are diabet şi dificultăţi de mers pe jos din cauza neuropatiei.
După căderea comunismului în blocul estic, în 1989, Zeman s-a alăturat social-democraţilor de centru-stânga - situându-se de cealaltă parte a scenei politice a premierului Klaus.
În 1998, cei doi au surprins ţara, făcând un "acord de opoziţie". Conform înţelegerii Zeman a ajuns premier şi Klaus liderul unei opoziţii cooperante.
Analiştii politici consideră că acordul a marcat începutul unei perioade întunecate care a dus la creşterea corupţiei în licitaţiile publice şi privatizări.
Cu toate acestea, Zeman a menţinut cursul de aderare la NATO în 1999 şi, de asemenea, a menţinut ţara pe calea intrării în Uniunea Europeană în 2004.
Zeman şi Klaus - care a avut două mandate prezidenţiale înaintea lui Zeman - s-au apropiat de-a lungul anilor, atât prin atacarea, în numeroase rânduri, a elitelor liberale, cât şi prin adoptarea unei atitudini favorabile faţă de Rusia. Klaus l-a sprijinit pe Zeman în victoria sa din 2013 şi în alegerile din acest an.
Când a fost ales preşedinte în 2013, Zeman a ridicat steagul UE deasupra Castelului din Praga. Dar el s-a concentrat pe consolidarea legăturilor cu China şi Rusia.
Zeman a fost criticat pentur participarea la parada militară de la Moscova şi cea de la Beijing - ambele boicotate de alţi lideri occidentali - şi pentru faptul că a numit liderul unei companii chineze drept consilier.
Contrar politicii oficiale a guvernului ceh, el a cerut în mod repetat stoparea sancţiunilor UE asupra Moscovei - deşi erau iniţiate datorită anexării Crimeei.
De asemenea, Zeman este criticat pentru cei cu care se înconjoară. Consilierul său principal, Martin Nejedly, a trăit în Rusia timp de un deceniu, dar nu se ştie mai nimic despre afacerea lui acolo.
Nejedly a fost co-proprietar al unei filiale cehe a firmei de petrol din Rusia Lukoil şi nu are autorizaţie de securitate pentru a avea acces la informaţii secrete.
Zeman a testat de asemenea limitele Constituţiei în numirea guvernelor.