Rusia la butoane în Cehia: Veteranul Zeman câştigă ultima bătălie a votului prezidenţial ceh

Unul dintre cei mai controversaţi lideri cehi, cunoscut pentru afilierea sa cu Rusia şi China, câştigă alegerile prezidenţiale din Cehia
Preşedintele Cehiei, Milos Zeman. (MICHAL CIZEK / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
28.01.2018

Milos Zeman, politicianul cu cea mai lungă carieră din politica cehă postcomunistă, a câştigat sâmbătă o bătălie finală majoră, demonstrând instinctul său politic puternic.

Zeman, în vârstă de 73 de ani, a adoptat o poziţie populistă anti-imigraţie şi a atacat elitele intelectuale din Praga pentru a-şi mobiliza baza de alegători şi a câştiga o victorie strânsă împotriva lui Jiri Drahos, un academician pro-european.

Zeman, de profesie economist, este ultimul dintre greii care au modelat istoria postbelică a ţării, un trio care-l include pe Václav Havel, un disident anticomunist şi preşedinte ulterior care a murit în 2011, şi pe Václav Klaus, fost prim-ministru de centru şi preşedinte în perioada 2003-2013.

Zeman, un fost prim-ministru de centru-stânga, s-a deplasat înspre extrema dreapta şi a susţinut politici anti-imigraţie în 2015, când sute de mii de persoane au năvălit în Europa, în special Germania şi ţările nordice.

Creşterea migraţiei a dus la obţinerea unor câştiguri pentru politicienii de extremă dreptă în întreaga Europa. Creşterea fricii de imigraţie l-a ajutat pe Zeman în campanie, deoarece problema a fost importantă pentru mulţi alegători, chiar dacă aproape nici un refugiat nu a intrat vreodată în ţara centrală europeană.

Platforma anti-migraţie l-a aliniat pe Zeman cu extrema dreaptă cehă. Tomio Okamura, şeful SPD, un partid anti-UE şi anti-NATO care a câştigat mandate în alegerile generale din octombrie, l-a flancat pe Zeman sâmbătă.

După ce i-a criticat pe jurnalişti, Zeman a susţinut apelurile lui Okamura de a folosi mai multe referendumuri, deşi în trecut a fost împotriva voturilor directe.

Zeman susţine un referendum privind aderarea la UE, deşi a spus că el va vota pentru rămânerea în Uniune.

O chestiune frecvent discutată în campanie a fost sănătatea lui Zeman. Un fumător înverşunat şi un băutor auto-proclamat, el are diabet şi dificultăţi de mers pe jos din cauza neuropatiei.

După căderea comunismului în blocul estic, în 1989, Zeman s-a alăturat social-democraţilor de centru-stânga - situându-se de cealaltă parte a scenei politice a premierului Klaus.

În 1998, cei doi au surprins ţara, făcând un "acord de opoziţie". Conform înţelegerii Zeman a ajuns premier şi Klaus liderul unei opoziţii cooperante.

Analiştii politici consideră că acordul a marcat începutul unei perioade întunecate care a dus la creşterea corupţiei în licitaţiile publice şi privatizări.

Cu toate acestea, Zeman a menţinut cursul de aderare la NATO în 1999 şi, de asemenea, a menţinut ţara pe calea intrării în Uniunea Europeană în 2004.

Zeman şi Klaus - care a avut două mandate prezidenţiale înaintea lui Zeman - s-au apropiat de-a lungul anilor, atât prin atacarea, în numeroase rânduri, a elitelor liberale, cât şi prin adoptarea unei atitudini favorabile faţă de Rusia. Klaus l-a sprijinit pe Zeman în victoria sa din 2013 şi în alegerile din acest an.

Când a fost ales preşedinte în 2013, Zeman a ridicat steagul UE deasupra Castelului din Praga. Dar el s-a concentrat pe consolidarea legăturilor cu China şi Rusia.

Zeman a fost criticat pentur participarea la parada militară de la Moscova şi cea de la Beijing - ambele boicotate de alţi lideri occidentali - şi pentru faptul că a numit liderul unei companii chineze drept consilier.

Contrar politicii oficiale a guvernului ceh, el a cerut în mod repetat stoparea sancţiunilor UE asupra Moscovei - deşi erau iniţiate datorită anexării Crimeei.

De asemenea, Zeman este criticat pentru cei cu care se înconjoară. Consilierul său principal, Martin Nejedly, a trăit în Rusia timp de un deceniu, dar nu se ştie mai nimic despre afacerea lui acolo.

Nejedly a fost co-proprietar al unei filiale cehe a firmei de petrol din Rusia Lukoil şi nu are autorizaţie de securitate pentru a avea acces la informaţii secrete.

Zeman a testat de asemenea limitele Constituţiei în numirea guvernelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor