Liderul opoziţiei ruse eliberat după o scurtă detenţie

Alexei Navalny
Alexei Navalny (Vasili Shaposhnikov / Kommersant Photo via Getty)

Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, a fost eliberat fără acuzaţii la câteva ore după ce a fost reţinut de poliţie în timpul unui miting, la Moscova.

Avocatul lui Navalnîi, Olga Mihailova, a declarat duminică agenţiei Reuters că politicianul rus a fost eliberat fără acuzaţii, dar că va trebui să se prezinte în instanţă la o dată ulterioară.

Liderul opoziţiei ar putea primi un termen de închisoare de 30 de zile dacă este acuzat de încălcarea legilor privind desfăşurarea protestelor.

Navalnîi fusese reţinut mai devreme duminică la scurt timp după ce s-a alăturat unui protest care cerea electoratului să boicoteze viitoarele alegeri prezidenţiale din Rusia, programate pe 18 martie.

Duminică dimineaţa poliţia rusă a intrat în biroul Navalnîidin Moscova, spărgând uşa, în timp de suporterii liderului opoziţiei transmiteau live pe Facebook protestele din mai multe oraşe.

Sondajele arată că preşedintele rus Vladimir Putin, este pe cale să câştige un al patrulea termen. Popularitatea de care se bucură Putin este de peste 80%, conform sondajelor, care, însă, pot fi uşor manipulate dat fiind controlul pe care Kremlinul îl exercită asupra companiilor şi populaţiei.

Navalnîi, care a organizat în trecut demonstraţii antiguvernamentale, a fost închis de trei ori în ultimul an şi a fost acuzat de încălcarea legii pentru organizarea de întâlniri publice şi de mitinguri neautorizate.

Navalnîi a fost scos din cursa prezidenţială după ce o instanţă l-a găsit vinovat de deturnare de fonduri, într-un proces motivat politic.