Armata germană nu poate fi utilizată pentru o apărare colectivă, susţine un oficial
alte articole
Într-o perioadă de tensiuni amplificate între ţările NATO şi Rusia, armata germană înfruntă provocări care îi restricţionează disponibilitatea de a acţiona pe mare, în aer şi la sol.
Armata germană “este în prezent indisponibilă”, a susţinut publicaţia americană Washington Post după un interviu cu Hans-Peter Bartels, un oficial german care acţionează ca susţinător politic al forţelor armate.
Bartels a afirmat că armata germană de fapt “nu poate fi implicată în cadrul apărării colective”.
Semne de avertizare privind situaţia armatei germane au existat de câţiva ani, însă problemele legate de subfinanţare au devenit vizibile în special în urmă cu 3 ani în timpul exerciţiilor militare ale NATO. La acea vreme, soldaţii germani au vopsit în negru cozi de mături pentru a da impresia că sunt mitraliere. Soldaţii le-au ataşat apoi pe tancuri şi alte vehicule blindate.
Acea practică a fost “de neînţeles”, a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.
De atunci, situaţia doar s-a înrăutăţit, potrivit Washington Post. Germania are doar 95 de tancuri pregătite pentru luptă – o problemă amplificată de faptul că Rusia aparent deţine peste 20.000 de tancuri.
Germania a rămas doar cu 5 tancuri Leopard 2, după ce aproximativ jumătate din tancurile aflate în posesia armatei au fost scoase din funcţiune în noiembrie 2017. Nu se ştie exact câte din cele aproximativ 20.000 tancuri ruseşti sunt operaţionale în prezent.
Şi nu este vorba doar de o problemă generală, ci şi de eficienţă. Vehiculele militare germane s-au confruntat de asemenea cu probleme operaţionale. Atunci când au fost desfăşurate în Mali, din cauza temperaturi ridicate şi a terenului stâncos, peste jumătate din vehicule s-au deteriorat, a precizat Deutsche Welle.
Forţa aeriană a Germaniei nu se află într-o situaţie cu mult mai bună decât cea a forţelor terestre.
Începând cu aprilie 2017, doar 38 din cele 89 de avioane de vânătoare Tornado şi doar 25 din cele 57 de avioane de transport au fost pregătite pentru luptă.
Experţi în apărare avertizează că Germania are standarde ridicate pentru echipamente şi ar putea declara un tanc ca fiind neoperaţional din cauza unor defecţiuni minore, conform Washington Post. În cazul unui război, Germania ar putea totuşi să fie capabilă să mobilizeze o mare parte din echipamentele sale. Totuşi, Bartels a menţionat că trebuie făcut mai mult. Comisarul parlamentar pentru probleme legate de armata a adăugat că deceniile de fonduri insuficiente devin doar acum mai clare şi achiziţionarea de echipamente suplimentare nu a fost facilă.
În timp ce forţa aeriană şi armata este preocupată cu aceste probleme, Marina ţării înfruntă cele mai semnificative provocări.
În octombrie 2017 au fost publicate rapoarte care susţin că întreaga flotă de submarine a Germaniei este pe tuşă şi că un plan ambiţios pentru o navă de luptă complexă, care ar fi revoluţionat Marina ţării, este marcat de termene limită depăşite şi schimbări de design.
Fregata din clasa F125 a fost o idee care a început în 1997, când oficialii au început să formuleze un plan pentru înlocuirea fregatelor din clasa F122 Bremen.
Au fost comandate patru fregate F125, costând un total proiectat iniţial la 2,44 miliarde de dolari. Dar, proiectul a avut probleme în scurt timp. În 2003, nava trebuia să aibă capacitatea de a înfrunta Marina rusă în Marea Baltică, dar design-ul ei a fost schimbat în 2005 pentru a se putea concentra pe atacuri asupra uscatului, în mod specific pe transportul de soldaţi în luptă, conform Wall Street Journal. Acea schimbare a fost o greşeală, din moment ce nava nu a fost proiectată cu sonare sau tuburi pentru torpile, făcând-o vulnerabilă la atacuri ale submarinelor.
Activitatea submarinelor ruseşti s-a intensificat recent, în mod special, pe cablurile submarine vitale ale NATO. Cel mai proeminent proiect maritim al Germaniei este producerea unei nave care să poată reacţiona la un atac lansat de un submarin.
Noua navă era deja mai grea decât predecesoarea sa şi, prin adăugarea de arme şi sisteme suplimentare, greutatea ei va creşte şi mai mult.
Iniţial, nava a fost proiectată pentru a fi de ultimă generaţie, operată de un echipaj redus şi capabilă să transporte trupe ale Marinei în luptă. După câteva amânări, fregata a fost pregătită pentru teste pe mare în 2016. Dar, după testare, Marina a anunţat că nu va da în funcţiune nava în decembrie 2017 şi că încă se va mai lucra la ea.
Viitorul noii fregate nu este clar în prezent şi proiectul a rămas deja în urma programului.
Pe lângă problemele cu echipamentele, armata germană este lovită şi de lipsa de personal, în condiţiile în care trece de la o armată pe baza de recrutare la una bazată pe voluntariat.
Washington Post a susţinut că ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a susţinut creşterea cheltuielilor militare şi dezvoltarea armatei în timpul mandatului ei, însă Bartels a precizat că acel lucru nu a fost suficient pentru a opri declinul disponibilităţii armatei, adăugând că această situaţie s-a înrăutăţi în ultimii patru ani.