Moscova şi Beijing presează Japonia în Marea Chinei de Sud. Tokyo lansează primul din cele 10 avioane F-35A

Insulele Senkaku din Marea Chinei de Est. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.01.2018

China şi Rusia ameninţă Japonia trimiţând avioane şi nave în teritoriul nipon, pe fondul amplificării disputei privind Marea Chinei de Sud.

Tensiunile s-au amplificat după ce Beijingul a devenit tot mai agresiv în revendicările sale teritoriale în Marea Chinei de Sud.

Statul comunist se află într-o dispută cu cinci ţări din cauza mai multor insule şi a apelor din Marea Chinei de Sud pe care toţi le revendică, într-o măsură mai mare sau mai mică.

În centrul neînţelegerilor dintre China şi Japonia este o dispută privind Insulele Senkaku, pe care Beijigul le numeşte Diaoyu.

Insulele Senkaku reprezintă un grup de insule nelocuite aflate sub controlul japonezilor, dar care sunt revendicate de China.

În timp ce China, Taiwan şi Vietnam pretind că insulele din Marea Chinei de Sud le aparţin, oficiali militari americani au susţinut de mult timp ca regiunea ar trebui să fie deschisă şi altor naţiuni.

Anterior, Beijingul a descris deciziile SUA de a trimite nave în acele ape ca un comportament care “ameninţă suveranitatea ţărilor din Marea Chinei de Sud”.

În septembrie 2017, Lu Kang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a afirmat: “De ceva timp, unele ţări au folosit pretextul libertăţii de navigaţie pentru a-şi aduce avioane şi flote [de nave] în apropierea Mării Chinei de Sud.

“De fapt, cred că acest comportament a ameninţat suveranitatea ţărilor din Marea Chinei de Sud”.

Ca răspuns la aceste evoluţii ale situaţiei, Japonia a trimis primul din cele 10 avioane ale sale F-35A de producţie americană la o bază aeriană situată în regiunea sa nordică, în condiţiile în care persistă tensiunile asupra testelor de rachete nord-coreene.

“Desfăşurarea avionului de mare performanţă F-35 este semnificativă pentru securitatea Japoniei într-un moment în care ţările învecinate îşi întăresc rapid capabilităţile forţelor lor aeriene în ultimii câţiva ani”, a afirmat sâmbătă ministrul nipon al Apărării, Itsunori Onodera.

Potrivit presei japoneze, ţara plănuieşte să trimite şi celelalte avioane până la sfârşitul lunii aprilie.

Forţa de apărare a Japoniei plănuieşte să cumpere un total de 42 de avioane americane F-35, care sunt capabile să evite radarele. Tokyo doreşte astfel să înlocuiască flota de avioane F-4.

Totodată, Tokyo va cumpăra rachete JSM de rază lungă, despre care ministrul Onodera a afirmat că vor fi folosite doar pentru apărare.

“Introducerea rachetelor nu urmăreşte să vizeze baze militare inamice. Ne bazăm pe capacităţile de atac ale SUA pentru a lovi baze inamice şi acest lucru va rămâne neschimbat”, a precizat el.

Coreea de Nord emite în mod regulat ameninţări privind bombardarea nucleară a Japoniei şi Statelor Unite. Tensiunile s-au amplificat în mod semnificativ în regiune după ce Phenianul a testat o armă nucleară în septembrie 2017 şi după ce a susţinut, o lună mai târziu, că a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor