Tribunal rus refuză să închidă turbine Siemens trimise ilegal în Crimeea

Logo-ul companiei germane Siemens.
Logo-ul companiei germane Siemens. (Getty Images)

Un tribunal rus a refuzat marţi să închidă patru turbine cu gaz care au ajuns în peninsula ucraineană Crimeea, ce a fost anexată de Rusia în 2014, respingând un proces intentat de gigantul german Siemens pentru a bloca ceea ce a considerat că este un transfer ilegal.

O instanţă din Moscova a respins procesul Siemens împotriva Technopromexport, o filială a conglomeratului de stat rusesc Rostec, care a fost deschis în luna iulie după ce compania germană a aflat că turbinele pe care le-a livrat unei centrale din sudul Rusiei au ajuns până la urmă în Crimeea, mişcarea fiind considerată o încălcare a sancţiunilor impuse împotriva Moscovei de către UE pentru anexarea ilegală a peninsulei ucrainene.

Agenţii ruse de ştiri au afirmat că tribunalul a “respins” cererea Siemens de a bloca turbinele, care sunt folosite pentru a genera energie electrică.

După o serie de pene de curent în peninsulă, preşedintele rus Vladimir Putin a promis că va construi noi unităţi electrice în Crimeea pentru a rezolva necesarul de energie. Technopromexport a trimis turbinele Siemens la două centrale noi pe care le construieşte în Simferopol şi Sevastopol.

Siemens a afirmat că nu a ştiut că turbinele vor fi trimise ilegal în Crimeea şi a menţionat în instanţă că acel transfer reprezintă o încălcare a contractului său cu Technopromexport.

Autorităţile ruse au insistat că turbinele au fost transferate legal în Crimeea.

Ca răspuns la disputa privind turbinele, UE şi-a extins sancţiunile împotriva oficialilor şi companiilor din Rusia, acţiune pe care Moscova a numit-o “ostilă” şi motivată politic.