Răzbunarea pisicii sălbatice. Ministerul Mediului în vizorul procurorilor

Proiectul de ordin de ministru prin care Ministerul Mediului intenţiona să dea undă verde pentru vânarea a peste 1600 de animale sălbatice, printre care pisici sălbatice şi râşi, a intrat în atenţia procurorilor, care suspectează un posibil conflict de interese.
Ana Ion
06.10.2016

alte articole

Pisica salbatică (descopera.ro)
Ana Ion
06.10.2016

Procurorii braşoveni au demarat o anchetă in rem vizând controversatul proiect legislativ elaborat de Ministerul Mediului, prin care această instituţie urma să aprobe, prin derogare, împuşcarea a peste 1600 de animale sălbatice, relatează digi 24.

Potrivit sursei citate, procurorii vor să vadă dacă nu există un conflict de interese, având în vedere faptul că printre specialiştii care au întocmit studiul sunt şi vânători iar activiştii de mediu şi iubitorii animalelor au acuzat că în spatele ordinului de ministru ar sta, în fapt, protejarea intereselor vânătoreşti, vânătoarea fiind o afacere foarte bănoasă în România.

Astfel, Csibi Magor, preşedintele organizaţiei WWF România, a declarat, pentru România Liberă, că printre metodele indicate ce urmează a fi folosite la aplicarea viitorului Ordin de ministru se regăseşte şi "vânătoarea la nadă", despre care preşedintele Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi a declarat că serveşte la obţinerea de trofee cinegetice. "Ce caută o metodă de obţinere a trofeelor vânătoreşti să fie menţionată într-un ordin al ministrului Mediului?", se întreabă Csibi Magor.

Revenind la dosar, anchetatorii susţin că ar fi vorba despre infracţiuni precum fals intelectual, conflict de interese, abuz în serviciu şi uz de fals şi vor să afle dacă specialiştii implicaţi în realizarea studiului care recomandă omorârea a aproape 1.700 de animale sălbatice au făcut sau nu anumite abuzuri.

Cercetătorii care au făcut studiul sunt angajaţi atât la Facultatea de Silvicultură din Braşov, dar şi specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură, precum şi angajaţi ai unor asociaţii private de vânătoare, susţine digi.24.

Mai amintim în context că Ministerul Mediului a anunţat, într-un comunicat, că ordinul de ministru care a stârnit atâta vâlvă în spaţiul public are la bază „un studiu anual de evaluare a efectivelor populaţiilor de carnivore mari din România realizat printr-un acord cu ICAS Braşov, Universitatea Transilvania Braşov şi Fundaţia Carpaţi - prin măsurători în teren, evaluarea zonelor vulnerabile la carnivorele mari şi alţi indicatori care vizează siguranţa cetăţenilor, starea de conservare a speciilor dar şi echilibrul acestora”.

Contactaţi însă de jurnaliştii de la Gândul, reprezentanţii ICAS au negat că au participat la elaborarea studiului pe baza căruia s-au stabilit cotele de vânătoare.

Reamintim că organizaţia WWF a semnalat, recent, că ordinul ministerial aflat în dezbatere publică până vineri, 30 septembrie, propune împuşcarea, pe lângă urşi şi lupi şi a 474 de pisici sălbatice, fără să existe înregistrate pagube cauzate de această specie şi a lansat un apel către cetăţeni, îndemându-i pe aceştia să îşi transmită comentariile către Ministerul Mediului.

În urma acestui apel, peste 30.000 de persoane au semnat petiţia online împotriva deciziei Ministerului iar Cristiana Paşca-Palmer a retras controversatul ordin de ministru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor