CITES cere închiderea "de urgenţă" a pieţelor naţionale legale de fildeş

Cinci tone de fildeş în valoare de aproximativ 14 milioane de dolari aşteaptă să fie arse pe 27 iunie 2011 în Libreville, capitala lui Gabon, pentru a marca angajamentul guvernului de a lupta cu braconierii (Wils Yanick Maniengui / AFP / GettyImages)
Mioara Stoica
03.10.2016

Ce-a de-a XVII-a conferinţă a CITES (Convenţia privind Comerţul Internaţional cu Specii Periclitate de Faună şi Floră Sălbatică sau Convenţia de la Washington) are drept scop să se asigure că acest comerţ internaţional de animale şi plante sălbatice nu duce la dispariţia acestor specii în sălbăticie - existând peste 34.000 de specii de animale şi plante. La conferinţă s-a cerut ca în toate ţările în care se efectuează comerţul legal cu fildeş să se închidă pieţele "de urgenţă".

Rezoluţia, adoptată în unanimitate de cele 182 de naţiuni semnatare ale Convenţiei, "recomandă" guvernelor ţărilor în care există "o piaţă internă de desfacere legală de fildeş, care contribuie la braconaj sau la comerţul ilegal" să interzică achiziţionarea imediată a acestui produs.

Decizia CITES, care a fost adoptată în cadrul reuniunii trienale de miercuri, 28 septembrie, la Johannesburg, a fost promovată de peste 12 ţări din Africa şi este o măsură pentru a combate braconajul de elefanţi.

Menţiunea de interdicţie aprobată de CITES, care nu are caracter obligatoriu, afectează atât fildeşul în stare brută cât şi produsele prelucrate din colţii elefanţilor.

Vânzarea fildeşului a fost interzis în 1989 de către CITES, ale cărei competenţe sunt limitate la vânzarea pe plan internaţional şi nu are jurisdicţie asupra pieţelor naţionale.

Braconajul de elefanţi a crescut în ultimii ani în Africa, unde s-a pierdut, în 2014, 30% din populaţia acestei specii, în comparaţie cu anul 2007, potrivit Marelui Recensământ al Elefanţilor (Great Elephant Census). Potrivit experţilor, acest lucru înseamnă "cel mai mare declin" al populaţiilor de elefanţi de când există date ştiinţifice.

Organizaţiile de mediu, cum ar fi WWF, au sărbătorit decizia CITES de restricţionare pe pieţele naţionale de desfacere, unde se estimează că s-ar "permite crimei organizate să spele fildeşul obţinut prin braconaj".

Susţinătorii unei pieţe reglementate, cu toate acestea, văd în acest apel o nouă oportunitate pentru braconieri şi traficanţi, care, în opinia lor, se vor folosi de consumatorii acestui produs care vor apela la ei dacă nu vor exista modalităţi legale pentru a-l obţine.

Comerţul cu elefanţi este una dintre problemele centrale ale acestei conferinţe de la CITES, unde, luni - 3 octombrie, se vor discuta propunerile ţărilor din Africa de Sud şi ecuatoriale, relatează ABC.

Ţările din Africa de Sud caută să li se permită într-un anumit fel utilizare comercială a speciei.

Mai multe informaţii: CITES

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor