Siberia: Guvernul rus va extermina 250.000 de reni până la sfârşitul lunii decembrie

Guvernul rus vrea să extermine animalele pentru a încerca să oprească epidemia de antrax "trezită" de încălzirea globală. Dar nu numai. Zona siberiană este un teritoriu în parte încă neutilizat, bogat în gaze naturale şi minerale preţioase, toate de exploatat.
Reni, Siberia
Reni, Siberia (newscientist.com)

250.000 de reni vor fi ucişi până la sfârşitul lunii decembrie, în Siberia, peninsula Yamal, Rusia. Destin dramatic al animalului simbol al sărbătorilor de iarnă, a menţionat mass-media internaţională în raportarea ştirii.

Motivaţia care a determinat autorităţile ruse să ia decizia este încercarea de a bloca răspândirea de antrax: bacteria "antrax" s-a trezit în luna august a.c., din cauza încălzirii globale şi a topirii permafrostului siberian, provocând moartea unui copil şi a mii de reni. Pentru a preveni răspândirea virusului - într-un teritoriu în care aceste animale sunt crescute (în toată Siberia există circa 700.000 de exemplare) - autorităţile propun uciderea în masă a renilor. Urmând exemplul altor cazuri, a se vedea cel al gripei aviare în Asia şi chiar şi în Europa - pentru a bloca infecţia - când o fermă este afectată sunt ucise milioane de animale.

Agricultura intensivă

Nikolai Vlasov, şef adjunct al serviciului de supraveghere veterinară şi fitosanitară al Rusiei, a declarat pentru "Siberian Times", că, cu cât densitatea populaţiei unei specii este mare, cu atât mai mare este riscul de boli şi epidemii. „Densitatea de animale, în special în tundra fragilă, trebuie să fie reglementată într-un fel sau altul. Nu poate fi permisă creşterea renilor fără limite”, a spus Vlasov. În special în Peninsula Yamal se estimează că, în prezent, populaţia nomadă Nenets creşte circa 300.000 de animale şi, potrivit experţilor ruşi, hrana ar fi suficientă doar pentru 110.000 de reni.

Soarta nomazilor

Pentru moment nu au existat proteste împotriva proiectului de exterminare a 250.000 animale (care sunt sacrificate cu un sistem similar cu cel aplicat bovinelor), însă mai mulţi observatori au exprimat îndoieli şi îngrijorări cu privire la impactul pe care reducerea numărului de reni l-ar putea avea asupra popoarelor nomade care trăiesc din creşterea acestor animale.

Printre propunerile guvernului există, de fapt, aceea de a NU plăti în numerar crescătorii ai căror reni vor fi sacrificaţi, dar să li se acorde credite preferenţiale pentru a-şi cumpăra apartamente unde să se stabilească. Şi nu sunt puţini cei care subliniază faptul că, probabil, nu este o coincidenţă această propunere luând în considerare faptul că zona siberiană este un teritoriu în parte încă neutilizat, bogat în gaze naturale şi minerale preţioase. Toate de exploatat.

Comunitatea de nomazi Nenets, care se deplasează continuu cu renii lor, este ameninţată de dispariţie: pe de o parte din cauza proiectelor mari de exploatare a energiei care blochează drumurile migraţiei, pe de altă parte datorită creşterii temperaturilor - fenomen care topeşte gheaţa în avans şi împiedică circulaţia animalelor. Se spune că, fiecare nomad Nenets are un ren sacru care nu poate fi omorât atâta timp cât stă în picioare. Un sacrificiu dublu pentru acest popor nomad.