Proiect controversat la Ministerul Mediului. WWF acuză: Interesele vânătoreşti, mai presus de viaţa animalelor protejate
alte articole
Ministerul Mediului propune împuşcarea a 1691 de animale protejate, atrage atenţia organizaţia WWF.
Potrivit organizaţiei de mediu, un ordinul ministerial aflat în dezbatere publică până vineri, 30 septembrie, propune împuşcarea, pe lângă urşi şi lupi şi a 474 de pisici sălbatice, fără să existe înregistrate pagube cauzate de această specie. În consecinţă, organizaţia lansează un apel către cetăţeni, îndemându-i pe aceştia să îşi transmită comentariile către Ministerul Mediului.
Într-un amplu comunicat de presa, WWF acuză că autorităţile nu propun nicio alternativă la vânătoare, pentru a gestiona conflictele dintre om şi animale sălbatice.
Astfel, deşi ar putea propune măsuri precum câini la stână, garduri electrice, repelente etc, pentru a limita pagubele produse de animale, ministerul vrea să autorizeze direct vânătoarea deşi ursul, lupul, râsul şi pisica sălbatică sunt protejate prin lege, nu doar la nivel naţional, ci european, prin directiva Habitate.
"Pentru a continua vânarea carnivorelor mari şi după aderarea noastră la Uniunea Europeană s-au invocat mereu pagubele produse de aceste animale. Cu toate că vânătoarea nu rezolvă această problemă, nivelul pagubelor raportate tot de vânători creşte de la an la an pentru a justifica decimarea tot mai agresivă a carnivorelor mari.
În acest fel autorităţile tratează doar simptomele, dar ignoră cauzele reale ale problemelor, ca despăduririle, lipsa unui sistem de compensaţii eficiente în cazul pagubelor produse de aceste specii, lipsa de securizare a comunităţilor locale sau absenţa unei strategii pentru carnivorele mari din pădurile României.", scrie WWF.
Organizaţia mai arată că în timp ce pagubele cauzate de animale sunt de până în 800 000, statul încasează milioane de euro din industria vânătorii, condiţii în care motivaţia ordinului devine cel puţin îndoielnică.
Comunicatul WWF poate fi citit integral aici