Peştii cântă în zori şi la amurg: ascultaţi corurile de la Marea Barieră australiană (audio)
alte articole
Privind din exterior adâncurile mărilor, acestea par un loc de pace şi linişte absolută. Dar, dacă am putea auzi cu urechile noastre ceea ce se întâmplă în adâncul apelor, mările şi oceanele ne-ar spune o poveste foarte diferită. Contrar credinţei populare, peştii sunt, de fapt, animale extrem de vocale, capabile să producă versuri, cântece, sunete, clicuri şi mormăieli. Şi, în momentele cele mai aglomerate ale zilei, diferite exemplare din fiecare specie îşi unesc propriile voci, devenind coruri adevărate, similare cu cele care se pot auzi într-o junglă sau o pădure de pe continent. O complexitate acustică incredibilă pe care ştiinţa a început să o înţeleagă doar în ultimii ani. Un studiu realizat de Universitatea Curtin din Perth, Australia, publicat pe paginile revistei Bioacustics, ne oferă cea mai recentă mărturie.
Scopul acestui tip de cercetare, explică experţii australieni, este de a cataloga diferitele vocalize ce caracterizează imaginea sunetului produs de peşti. La fel ca animalele terestre, şi speciile marine produc sunete specifice pentru situaţii specifice prin care se cheamă: să atragă potenţiali parteneri, să-şi apere teritoriul, să obţină hrană, etc.. Studierea acestor sunete pentru perioade lungi de timp poate dezvălui multe lucruri despre ceea ce se întâmplă în adâncurile apelor şi ajută la studierea tendinţelor ecologice ale comunităţilor de peşti care trăiesc într-o anumită zonă.
În acest caz, experimentul a fost efectuat de-a lungul coastelor Port Hedland, un oraş situat pe malul mării în Australia de Vest. Cercetătorii au lăsat imense microfoane în largul coastei Australiei, timp de peste un an şi jumătate, studiind peştii şi ecosistemele lor timp de 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână. Şi, după analizarea benzilor, printre multitudinea de chemări ale diferitelor specii acvatice, zgomote ambientale, sunetele produse de ambarcaţiuni şi alte activităţi umane, cercetătorii au identificat şi şapte coruri specifice.
Ascultându-le, aceste coruri seamănă cu lungi armonii ritmice şi susţinute, care pot dura timp de câteva ore, în creştere în anumite momente ale zilei, cum ar fi răsăritul şi apusul, sărind şi coborând în intensitate în funcţie de ciclul lunar şi ciclul solar.
Neavând o confirmare vizuală, cercetătorii nu au putut stabili cărei specii de peşti aparţin corurile ascultate. Sunt necesare alte studii, subliniază cercetătorii, pentru a asocia fiecare cor unei specii din zonă. Numai atunci va fi posibil să se utilizeze o monitorizare acustică pentru a controla condiţiile faunei marine. O posibilitate pe care cercetătorii doresc să o exploateze pentru a înţelege cum reacţionează speciile locale la poluarea fonică produsă de bărcile şi şalupele de apă din mările australiene.
Mai multe informaţii: Journal Bioacoustics