Dosarul lui Gabriel Oprea ajunge caz de Curtea Constituţională

Gabriel Oprea (Epoch Times România)
Loredana Diacu
04.10.2016

Înalta Curte va sesiza CCR în dosarul în care Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu, în legătură cu fondurile DIPI, pentru a stabili dacă excluderea probelor clasificate în procesul penal, prin hotărârea unei autorităţi administrative, încalcă Constituţia, relatează Mediafax.

Sesizarea va fi făcută la solicitarea procurorului DNA.

"Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a României formulată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. Sesizează Curtea Constituţională a României cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 352 alin. (11) şi (12) din Codul de procedură penală, în sensul că excluderea probelor clasificate în procesul penal, prin hotărârea nemotivată şi discreţionară a unei autorităţi administrative, încalcă prevederile art. 53 alin. (1) şi (2) din Constituţie, privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, precum şi art. 16 alin. (1) din Constituţie, privind egalitatea în faţa legii", se arată în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Reamintim că fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost trimis în judecată în dosarul legat de achiziţionarea unui Audi A8. Maşina a fost întrebuinţată exclusiv de fostul ministru la MAI, deşi, potrivit legii, ar fi trebuit folosită strict în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul dosarului vizând luxoasa limuzină A8 în care se plimba Oprea pe banii statului, că documente privind cheltuielile operative ale celebrului "Doi şi'un sfert" ar fi fost distruse.

De asemenea, în legătură cu acelaşi caz, procurorii au solicitat Ministerului Afacerilor Interne - în perioada în care Ministerul era condus de Petre Tobă, pus şi el recent sub urmărire penală - declasificarea unor documente care ar fi urmat să fie folosite drept probe în anchetă. Cererea s-a izbit de refuzul lui Tobă, care s-a şi ales, de altfel, cu dosar penal pentru favorizarea infractorului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor